Frederic Heylen

Frederic Heylen

Advocaat

Frederic legt zich vanuit zijn jarenlange ervaring toe op (inter)nationale vermogensplanning en familiaal vermogensrecht. Hij heeft een doorgedreven kennis inzake erfbelasting en successieplanning in het algemeen en een bijzondere affiniteit met filantropie. Aldus begeleidt hij families bij de meest uiteenlopende aspecten van de overdracht van hun vermogen en/of hun familiebedrijf.

Opleiding en ervaring

Frederic is Licentiaat in de Rechten (KU Leuven 2008) en Master in het Notariaat (KU Leuven 2009). Na zijn studies heeft hij de driejarige notariële stage vervolmaakt (KFBN stagecertificaat 2012) en vervolgens heeft hij zich in de consultancywereld verder gespecialiseerd als notarieel jurist (vastgoed en vennootschappen) en estate planner (successieplanning).

Hij is Nederlandstalig, maar spreekt ook Engels en Frans en beschikt over een basiskennis Spaans.

Als advocaat is Frederic verbonden aan de balie van Brussel. Hij is lid van het Cazimir Team sinds 2019. Frederic is vooral werkzaam in kantoor Diegem en Antwerpen.

Specialisatie

Frederic heeft een brede kennis over (inter)nationale vermogensplanning, maar is voornamelijk geboeid door filantropie in de meest brede zin. Dit omvat niet enkel schenkingen en legaten aan goede doelen, maar ook het zoeken naar structuren voor de verzorging van zorgbehoevende familieleden of de bescherming van kunstwerken en waardevol patrimonium. In het verleden specialiseerde hij zich in de fiscale werking van duolegaten als techniek van filantropie in combinatie met successieplanning. Sinds 1 juli 2021 gaat hij echter samen met zijn (Vlaamse) cliënten op zoek naar geschikte alternatieve technieken en/of structuren. Anderzijds adviseert hij (vaak vrijwillig) ook verschillende non-profitorganisaties en goede doelen bij hun filantropische vragen.

Daarnaast besteedt hij steeds aandacht aan de persoon achter de cliënt en luistert hij naar de wensen van cliënten op vlak van hun zorgplanning (wilsbeschikkingen voor later). Vanuit eenzelfde persoonlijke betrokkenheid begeleidt hij regelmatig families bij een successieplanning in extremis.

Publicaties en andere activiteiten

Frederic treedt regelmatig op als gastspreker over diverse topics van vermogens- en successieplanning, zowel voor professionals als voor particulieren. Daarnaast is hij auteur van meerdere artikelen in vooraanstaande juridische en fiscale tijdschriften.

Frederic is ten slotte lid van EPSG (Estate Planning Skill Group) Vlaams-Brabant/Limburg, een denk- en uitwisselingsgroep inzake vermogensengineering.

“Families willen vaak niet enkel hun vermogen overdragen naar de volgende generaties, maar ook ten dienste stellen van de samenleving. Uiteraard zo fiscaal vriendelijk mogelijk. Dat maakt filantropie zo boeiend én belangrijk!”

Vrije tijd

Frederic houdt van lezen en sporten, maar de jonge tweeling in het gezin komt momenteel op de eerste plaats. 

Terug naar overzicht
Icon Publicaties

Publicaties

Kunst en vermogensplanning

Eline Beeken, Frederic Heylen en Elisabeth Janssens (2021). Kunst en vermogensplanning: O. LENAERTS (ed.), Handboek kunstrecht, 407-457.. Mortsel: Intersentia .

Nieuwe Vlaamse filantropie: vrijstelling(en) in ruil voor duolegaat?

Frederic Heylen (2021). Nieuwe Vlaamse filantropie: vrijstelling(en) in ruil voor duolegaat?. Nieuwsbrief Notariaat, 11, .

Vlaamse schenk- en erfbelasting anno 2021: het fiscaal duolegaat is dood! Lang leve de filantropie?!

Frederic Heylen (2021). Vlaamse schenk- en erfbelasting anno 2021: het fiscaal duolegaat is dood! Lang leve de filantropie?!. Notarieel en Fiscaal maandblad, 6-7-8, p. 251 .

HET E=MC² VAN HET DUO-LEGAAT – NAAR EEN ALLESOMVATTENDE FORMULE VOOR HET DUO-LEGAAT

Frederic Heylen (2017). HET E=MC² VAN HET DUO-LEGAAT – NAAR EEN ALLESOMVATTENDE FORMULE VOOR HET DUO-LEGAAT. Not.Fisc.M., afl. 2, p. 30-43 .

HET E=MC² VAN HET DUO-LEGAAT – IMPACT VERLAGING ERFBELASTING EN PRAKTISCHE VEREENVOUDIGING FORMULES

Frederic Heylen (2018). HET E=MC² VAN HET DUO-LEGAAT – IMPACT VERLAGING ERFBELASTING EN PRAKTISCHE VEREENVOUDIGING FORMULES. Not.Fisc.M., afl. 9, p. 306-322 .

Icon nieuwsberichten

nieuwsberichten

Goede doelen en vermogensplanning - het civiele luik

Elisabeth Janssens en Frederic Heylen

Wanneer u nadenkt over uw vermogensplanning, bestaat dus de mogelijkheid dat u uw filantropische doelstellingen hierin mee wenst te betrekken. Daarbij is het steeds belangrijk dat u oog heeft voor de mogelijke juridische en fiscale gevolgen. In dit videofragment gaan wij verder in op de civiele…

Lees meer

Goede doelen en vermogensplanning - het fiscale verhaal

Frederic Heylen en Elisabeth Janssens

De laatste jaren is er alsmaar meer aandacht voor goede doelen, ook in het kader van vermogensplanning. Het begrip “goed doel” is echter te beperkt. Wij spreken liever van filantropie. Niet enkel privépersonen en families zijn hierin actief, ook alsmaar meer bedrijven. Men kan op verschillende mani…

Lees meer

Vermogensplanning en COVID-19: Hoe stelt u van thuis uit uw zorgvolmacht op?

Frederic Heylen

COVID-19 heeft een rechtstreekse impact op ons dagelijks leven. In navolging van onze eerdere artikels (over de impact op vermogensplanning in het algemeen en specifiek op schenkingen) gaan we in dit artikel dieper in op de gevolgen van dit virus op het opstellen van een zorgvolmacht. Waarover…

Lees meer

​Vermogensplanning en COVID-19: Vermogensplanning in quarantainetijden: wat kan er nog wel op vlak van schenkingen?

Frederic Heylen en Robin Bosschaert

COVID-19 heeft een rechtstreekse impact op ons dagelijks leven en op de praktijk van de vermogensplanning. Wij verwijzen hiervoor naar ons eerder algemeen artikel hierover. In dit vervolgartikel bespreken wij meer in detail de actuele mogelijkheden voor het doen en registreren van schenkingen in…

Lees meer

​Vermogensplanning en COVID-19: De impact van COVID-19 op vermogensplanning

Frederic Heylen en Robin Bosschaert

COVID-19, de wetenschappelijke benaming van het coronavirus, heeft sinds enkele weken een rechtstreekse impact op elk aspect van ons dagelijks leven. De huidige crisis vertraagt de dagelijkse gang van zaken en geeft sommigen onder ons meer tijd om na te denken over belangrijke zaken. In dit…

Lees meer

Afschaffing duolegaten: vanaf wanneer kan u eindelijk rustig slapen?

Frederic Heylen

Wij hebben u reeds in een eerder artikel geïnformeerd over het voornemen van de nieuwe Vlaamse Regering om de techniek van het duolegaat 'af te schaffen'. Deze maatregel betekent naar alle waarschijnlijkheid een fikse hap uit het budget van de vele vzw’s en stichtingen die Vlaanderen rijk is. De ve…

Lees meer

​Stopzetting duolegaten: (w)arm Vlaanderen?

Frederic Heylen

Hier willen wij wat dieper ingaan op de aangekondigde nieuwe regeling voor duolegaten. Het duolegaat is een techniek van successieplanning via testament, bestaande uit twee legaten: één aan een goed doel en één aan verre verwanten of vreemden. Beide legaten zijn bovendien aan elkaar verbonden via een…

Lees meer
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info