Lentekriebels - reeks rond ondernemen over de grenzen heen: Laluka Safari Lodge (Zuid-Afrika)

Lentekriebels - reeks rond ondernemen over de grenzen heen: Laluka Safari Lodge (Zuid-Afrika)

In deze nieuwe reeks lichten we aan de hand van enkele tot de verbeelding sprekende testimonials toe wat we bij Cazimir International voor u kunnen betekenen als u wilt ondernemen over de grenzen heen, bijvoorbeeld door het openen van hotels, restaurants of luxe lodges in het buitenland. Cazimir krijgt regelmatig het verzoek om landgenoten te begeleiden bij de realisatie van die buitenlandse uitdaging. We beginnen met een mooi succesverhaal uit het idyllische Zuid-Afrika.

Laluka Safari Lodge

In 2019 kregen we de vraag van Didier of we konden helpen met de realisatie van een project in Zuid-Afrika. Samen met zijn zoon Simon en Italiaanse schoondochter Giulia droomde hij ervan om een luxeresort te openen in het exotische Welgevonden natuurpark. De onderhandelingen omtrent de aankoop van het pand waren reeds gestart.

Waar de aankoop van een buitenlands vastgoed op zich al complex is, betreft dit een project met uiteraard nog veel meer uitdagingen. Er moeten vergunningen worden aangevraagd, bankrekeningen geopend, personeel in dienst genomen en zoveel meer.

En naast die praktische vragen, die vaak al niet voordehandliggend zijn, staan we bij Cazimir ook steeds stil bij de internationale aspecten van de vermogensstructurering en de langetermijngevolgen van de investering op het vlak van successieplanning, en dit in nauw overleg met onze lokale confraters.

Specifiek in het verhaal van Didier waren de volgende aandachtspunten cruciaal.

Wanneer een Belg beslist om te verhuizen naar een bestemming buiten de Europese Unie, is het essentieel om in de lokale immigratiewetgeving na te gaan of hij de vereiste verblijfsmachtiging kan bekomen.

Aangezien Didier en zijn zoon zelf actief zouden zijn in Zuid-Afrika, moest voor elk van hen een Business Investor Visa worden aangevraagd via de bevoegde ambassade in Brussel. Het bekomen van dit visum had heel wat voeten in de aarde en was een lang proces waarbij tal van documenten werden opgevraagd, zoals we gewend zijn in dergelijke procedures, maar all’s well that ends well!

Wat betreft successieplanning is het belangrijk te noteren dat Zuid-Afrika de wereldwijde nalatenschap van zijn inwoners gaat belasten met successierechten. Na een beperkte vrijstelling geldt een vast tarief van 20% à 25%. Dergelijke tarieven gelden in de meeste gevallen ook voor schenkingen, soms zelfs te verhogen met meerwaardebelastingen.

Een planning, die aan de verhuis voorafging, was dus noodzakelijk. We deden de investering meteen op naam van de kinderen opdat er bij een overlijden geen overdracht meer plaatsvindt, en wel in volle eigendom. Net als in Spanje, is immers een voorbehoud van vruchtgebruik in Zuid-Afrika niet optimaal aangezien het vruchtgebruik belast wordt bij een overlijden. Uiteraard zetten we dit op met de nodige controle voor Didier, via de figuur van de klassieke Belgische maatschap, tevens werkbaar in dit prachtige Afrikaanse land.

Het resultaat

Het resultaat van dit volledige proces is de prachtige Laluka Safari Lodge, een family-owned luxury lodge in het hart van het Welgevonden Natuurreservaat te Limpopo.

Wim Vermeulen ging recent Didier, Simon en Giulia bezoeken en genoot van een zalige tijd in Laluka, een stukje paradijs op aarde en een werkelijkheid geworden droom! “Het interieur, het eten, de safari’s, de mensen én de persoonlijke aanpak. Didier en zijn personeel hebben ons drie dagen ongelooflijk in de watten gelegd. Je voelt je er meteen welkom!”

Wat zegt onze cliënt?

“Van de bank naar de bush
Laluka (lalukisa) (la-lu-kah): grow in wisdom, become intelligent

Ik leidde zes kantoren en een team van veertig bankiers, maar diep in me knaagde iets. Ik besefte dat rijkdom niet in het financiële zit. Een groter contrast kan het bijna niet zijn. Een dertig jaar lange carrière in de bank ruilen voor een echte thuis in de Afrikaanse bush. Een leven waar velen van dromen, maar weinigen die de stap echt durven zetten. Ik deed het en heb er tot op vandaag nog geen moment spijt van gehad. Samen met mijn zoon Simon en schoondochter Giulia zochten we meer dan een jaar naar de geschikte plek om een safari lodge te starten.

De lange zoektocht die startte in 2017, eindigde uiteindelijk hier, in Welgevonden. In 2019 kochten we een oude lodge die bijna volledig tegen de vlakte ging en werd Laluka Safari Lodge geboren. Deze plek liet zo’n indruk na dat je er eigenlijk zelf naartoe moet gaan om te ervaren dat Laluka Safari Lodge zoveel meer is dan gewoon een lodge in Zuid-Afrika! Want Laluka Safari Lodge is veel meer dan zomaar een logeerplek in de bush. Ik omschrijf het eerder als een buitengewone en vooral onvergetelijke beleving. Een ‘once in a lifetime’ experience die je terug naar de natuur en de essentie brengt.” (Meer lezen over Laluka Safari Lodge?)

Bij Cazimir staan we u graag bij in uw internationaal verhaal. Een emigratie, een werkervaring over de grens, een buitenverblijf binnen of buiten Europa? Wat betreft de fiscaal-juridische aspecten, kan u steeds bij ons terecht.

Lisez à ce sujet sur Linkedin
Lisez à ce sujet sur ce lien


Retour à l’aperçu
Icon articles

Cet article fait partie d'une série.
Voir ci-dessous les autres articles de cette série.

Lentekriebels - reeks rond ondernemen over de grenzen heen: La Grisonne (Frankrijk)

Begin 2022 kwamen wij in contact met Muriël en Piet die klaar stonden om hun leven over een totaal andere boeg te gooien. Ze planden België achterwege te laten en te verhuizen naar het zuiden van Frankrijk. De plannen waren concreet, want er was al een overeenkomst tot het kopen van een domein aan d…

En savoir plus
Ce site Internet utilise des cookies afin d’améliorer l’expérience de l’utilisateur. En continuant à surfer sur notre site, vous acceptez notre politique en matière de cookies. Plus d’informations