Panama papers: iedereen nu toch fraudeur?

Panama papers: iedereen nu toch fraudeur?

Op 3 april 2016 publiceerde het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) een lijst met documenten waaruit blijkt dat duizenden prominente figuren gebruik maken van vennootschappen in belastingparadijzen. De media spreken van een groot schandaal, 'Panama Papers' genoemd. De motivatie voor de vennootschappen wordt gezocht bij redenen zoals het geheimhouden van bankrekeningen, het verbergen van zwart geld of het ontwijken van successierechten.

Op 3 april 2016 publiceerde het ICIJ een lijst met documenten waaruit blijkt dat duizenden prominente figuren gebruik maken van vennootschappen in belastingparadijzen. De media spreken van een groot schandaal, 'Panama Papers' genoemd. De motivatie voor de vennootschappen wordt gezocht bij redenen zoals het geheimhouden van bankrekeningen, het verbergen van zwart geld of het ontwijken van successierechten.

In deze context is het echter zinvol om op te merken dat een deel van de vernoemde vennootschappen zijn opgericht in Nevada (Verenigde Staten), het Verenigd Koninkrijk en Hong Kong. Met elk van deze landen heeft België een dubbelbelastingverdrag gesloten, en heeft zij bevestigd dat er in principe een normale belasting wordt geheven. Zulke vennootschappen kunnen dus perfect legitiem worden gebruikt om bijvoorbeeld nieuwe markten aan te boren.

Maar ook de structuren in de meer exotische bestemmingen mogen niet allemaal over dezelfde kam worden geschoren. Een structuur in Panama kan immers ook ingegeven zijn om niet-fiscale motieven, zoals het verzamelen van kapitaal voor een overname zonder argwaan te wekken bij de concurrentie, of het afzonderen van een deel van uw vermogen in een familiale (bv. de facto onterven van een kind) of economische (bv. vermijden risico faillissement) context.

Tot slot is het gebruik van een buitenlandse structuur soms aangewezen voor de aankoop en structurering van buitenlands vastgoed, bijvoorbeeld een Panamees onroerend goed.

Toch mag men er ook niet naïef voor zijn dat een deel van deze structuren inderdaad frauduleus wordt gebruikt. Maar daartegen heeft België in principe voldoende regels om toch belasting te heffen. Zo kan de fiscus, indien het gaat om een schermvennootschap, de werkelijke zetel in België leggen, en alsnog Belgische vennootschapsbelasting heffen. En uiteraard moet u nog steeds de uitkeringen die u uit deze vennootschappen ontvangt aangeven als dividenden.

Voor de offshore vennootschappen, trusts en stichtingen in de echte belastingparadijzen is er bovendien de Kaaimantaks. Onder deze nieuwe wetgeving kan de Belgische fiscus de oprichters van zulke structuren belasten op de inkomsten van de structuur, alsof deze oprichters de inkomsten rechtstreeks verdienen. Voor bijkomende informatie over de Kaaimantaks verwijzen we naar onze eerdere nieuwsbrief.

CAZIMIR,

5 april 2016.



Retour à l’aperçu
Ce site Internet utilise des cookies afin d’améliorer l’expérience de l’utilisateur. En continuant à surfer sur notre site, vous acceptez notre politique en matière de cookies. Plus d’informations