Maatschap, stichting en trust

11-05-2023

Informations générales

Organisation: FHS

Orateur: Olivier De Keukelaere

Lieu: Brussel en online

Ouders en grootouders zijn tijdens hun leven meestal wel bereid om een deel van hun vermogen over te dragen aan de volgende generatie, mits ze daarover nog een zekere zeggenschap behouden. Ook de opbrengst van dat vermogen willen ze tijdens hun leven liefst geheel of gedeeltelijk behouden. Vaak is het ook de bedoeling dat de zeggenschap over het vermogen nog na het leven van de schenker op een welbepaalde manier georganiseerd blijft.

De maatschap lijkt hét instrument bij uitstek om afstand van vermogen en een georganiseerde zeggenschap met elkaar te verzoenen. Maar is dat ook zo? Hoe werkt een maatschap? Welke goederen kunnen in een maatschap worden ingebracht? Hoe beoordeelt de Vlaamse belastingdienst de maatschap? Wanneer is het nuttig om een maatschap onder de familieleden op te richten, ook zonder te willen schenken? Wat zijn de fiscale aspecten bij de inbreng en onttrekking van vastgoed? Is de toepassing van een maatschap anders voor een beleggingsportefeuille dan voor een familiebedrijf? Hoe de dubbele boekhouding van de maatschap en de burgerrechtelijke afspraken over de opbrengsten op elkaar afstemmen?

Of is de oprichting van een Belgische private stichting aangewezen? Met de certificeringstechniek kan de ondernemer zijn overgedragen vermogen actief controleren en een buffer uitbouwen tegen mogelijke familiale stoorzenders, nu en op lange termijn. Hoe werkt een private stichting? Waarom zou je een stichting oprichten en geen aandeelhoudersovereenkomst opmaken? Wat is het verschil tussen de stichting als administratiekantoor en de stichting als doelvermogen? Wat zijn de voor- en nadelen ervan? Welke en hoeveel belasting betaalt een stichting? Wat met wie nog een Nederlandse Stichting-Administratiekantoor boven zijn familiebedrijf heeft? Wat zijn de juridische en systemische aandachtspunten bij het uitwerken van de bestuursregeling? In het seminarie wordt ook aandacht besteed aan de fiscale aspecten verbonden aan buitenlandse stichtingen, zoals de Liechtensteinse stichting.

Is het nuttig een beroep te doen op de trust? De trust is een rechtsfiguur afkomstig uit het Angelsaksisch recht, die als dusdanig niet bestaat in ons Belgisch recht. Dit belet evenwel niet dat een in het buitenland opgerichte trust in ons land kan worden erkend.

Onderwerpen die in dit seminarie al zeker aan bod zullen komen:

  • voordelen/nadelen van maatschap, stichting en trust;
  • de fiscale behandeling van maatschap, stichting en trust;
  • uitkeringen door stichtingen en trusts en de belastbaarheid in de erf- of schenkbelasting;
  • de inbreng van vastgoed in een maatschap, stichting en trust;
  • het certificeren van activa om het in een stichting onder te brengen;
  • do’s and don’ts bij het organiseren van het bestuur, dat uit familieleden én vertrouwenspersonen bestaat;
  • de systemische aandachtspunten bij het gebruiken van controlestructuren in het kader van vermogensplanning.
s'inscrire
Ce site Internet utilise des cookies afin d’améliorer l’expérience de l’utilisateur. En continuant à surfer sur notre site, vous acceptez notre politique en matière de cookies. Plus d’informations