Andalusië wordt fiscaal nog aantrekkelijker met de afschaffing van de vermogensbelasting

Andalusië wordt fiscaal nog aantrekkelijker met de afschaffing van de vermogensbelasting

Op 21 september 2022 werd Decreet 7/2022 gepubliceerd in het staatsblad van de regionale regering van Andalusië. De nieuwe wetgeving schaft de vermogensbelasting in Andalusië af vanaf het fiscale jaar 2022. Het herdefinieert ook de progressieve belastingschijven op het vlak van de inkomstenbelasting (regionaal niveau) en schaft de waterbelasting af vanaf 2023.

Spanje bestaat uit 17 afzonderlijke deelstaten die autonome fiscale bevoegdheden hebben. Zo hebben zij de bevoegdheid om individuele vrijstellingen en verminderingen toe te kennen onder meer wat de vermogensbelasting en schenkings- en successierechten betreft. De regionale overheid van Andalusië heeft deze week gebruik gemaakt van deze bevoegdheid en voorziet een nieuwe regeling inzake vermogensbelasting.

Deze belasting wordt geheven over de totale waarde van het wereldwijd vermogen van Spaanse residenten. Als u dus definitief naar Spanje verhuist, en u hebt nog bezittingen in België of ergens anders, weet dan dat deze bezittingen jaarlijks belast worden in de Spaanse vermogensbelasting. De vermogensbelasting geldt ook voor niet-inwoners ten aanzien van hun vermogen in Spanje, waaronder Spaans vastgoed.

U hebt wel altijd recht op een niet-belastbaar minimumvermogen. Dit betekent dat u onder een bepaalde drempel geen vermogensbelasting betaalt. Het niet-belastbaar minimum hangt af van de regio. In de Comunidad Andalucía bedroeg dit niet-belastbaar minimum 700.000 euro. Daarnaast was er een vrijstelling voor de woning in Spanje die als hoofdverblijfplaats dient. Deze vrijstelling is beperkt tot 300.000 euro. Het meerdere werd jaarlijks belast aan progressieve tarieven. Ook het progressieve tarief wordt bepaald door de regio’s en bedroeg maximaal 2,5%.

Deze vermogensbelasting werd nu in zijn geheel weggewerkt met de publicatie van Decreet 7/2022 en dit vanaf het fiscale jaar 2022. Er wordt een belastingvermindering van 100% voorzien zodat in feite geen belasting verschuldigd is. De nieuwe regeling is bedoeld om vermogende residenten en investeerders naar Andalusië te brengen en daarmee de economische activiteit en de werkgelegenheid te bevorderen. De enige andere regio die voorheen in dergelijke vrijstelling voorzag was Madrid.
Wij wijzen er ook op dat Andalusië reeds een belastingvermindering van 99% kende op het vlak van successie- en schenkingsrechten tussen echtgenoten, ouders en kinderen.

De nieuwe maatregelen creëren aldus een zeer gunstig belastingklimaat in de regio.Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info