Geen Plusvalía bij minderwaarde

Geen Plusvalía bij minderwaarde

Het Spaanse Grondwettelijk Hof ('Tribunal Constitucional') heeft in een arrest van 16 februari 2017 geoordeeld dat de 'Plusvalía Municipal' niet langer kan worden geheven bij een verkoop aan minderwaarde. Het arrest heeft ook gevolgen voor Belgen die vastgoed in Spanje hebben verkocht met verlies.

De Plusvalía is een Spaanse belasting op de waardestijging van grond, die wordt geheven op het moment van een verkoop. De belasting wordt niet berekend op de werkelijke waardestijging van de grond, maar op basis van de 'valor catastral'. Dit laatste is voordelig indien de waarde aanzienlijk is toegenomen, maar is een zware last als de de waarde in werkelijkheid is gedaald. Zeker in licht van de globale crisis in 2008, is dit laatste allerminst onrealistisch.

Het Spaanse Grondwettelijk Hof heeft nu beslist dat belasting bij een waardedaling, waarbij een verlies wordt gemaakt, onbillijk is. Als u dus in de toekomst zou verkopen aan een lagere waarde, zal de Plusvalía niet meer worden geheven. Maar ook voor verkopen die in het verleden zijn gebeurd, kan de ten onrechte betaalde belasting worden teruggevorderd.

Merk hierbij wel op dat dit moet gebeuren binnen een termijn van vier jaar volgend op de verkoop. Blijf dus zeker niet zitten indien u recent Spaans vastgoed heeft verkocht met verlies!




Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info