Het Burgerlijk Wetboek krijgt vanaf 1 juli 2022 twee nieuwe luiken: “Relatievermogensrecht” en “Nalatenschappen, schenkingen en testamenten”

Het Burgerlijk Wetboek krijgt vanaf 1 juli 2022 twee nieuwe luiken: “Relatievermogensrecht” en “Nalatenschappen, schenkingen en testamenten”

Op 14 maart 2022 verscheen de wet van 19 januari 2022 houdende boek 2, titel 3 “Relatievermogensrecht” en boek 4 “Nalatenschappen, schenkingen en testamenten” van het Burgerlijk Wetboek in het Belgisch Staatsblad. Deze wet kadert in de globale hervorming van een (nieuw) Burgerlijk Wetboek en treedt in werking op 1 juli 2022.

Op 14 maart 2022 verscheen de wet van 19 januari 2022 houdende boek 2, titel 3 “Relatievermogensrecht” en boek 4 “Nalatenschappen, schenkingen en testamenten” van het Burgerlijk Wetboek in het Belgisch Staatsblad.

Deze wet kadert in de globale hervorming van een (nieuw) Burgerlijk Wetboek (1) dat uit verschillende boeken (met elk een specifieke materie) bestaat. Meer bepaald zien de boeken eruit als volgt:

  • Boek 1. Algemene bepalingen;
  • Boek 2. Personen, familie en relatievermogensrecht;
  • Boek 3. Goederen;
  • Boek 4. Nalatenschappen, schenkingen en testamenten;
  • Boek 5. Verbintenissen;
  • Boek 6. Bijzondere overeenkomsten;
  • Boek 7. Zekerheden;
  • Boek 8. Bewijs;
  • Boek 9. Verjaring.

Boek 8 “Bewijs” was reeds in werking getreden op 1 november 2020, gevolgd door boek 3 “Goederen” op 1 september 2021. De volgende boeken die hun intrede in het Burgerlijk Wetboek zullen doen zijn aldus boek 2, titel 3 “Relatievermogensrecht” en boek 4 “Nalatenschappen, schenkingen en testamenten”. Vanaf 1 juli 2022 maken deze deel uit van het Burgerlijk Wetboek.

Gelet op de grondige hervorming van het erfrecht (door de Erfwet van 31 juli 2017) en het huwelijksvermogensrecht (door de Wet Huwelijksvermogensrecht van 22 juli 2018) - die in werking zijn getreden op 1 september 2018 - werd de materie niet opnieuw herbekeken, maar louter geherstructureerd conform de principes van het (nieuwe) Burgerlijk Wetboek. Deze nieuwe boeken zijn dus hoofdzakelijk een hercodificatie.

Tot slot zullen boek 2, titel 3 “Relatievermogensrecht” en boek 4 “Nalatenschappen, schenkingen en testamenten” niet alleen van toepassing zijn op situaties die vanaf 1 juli 2022 ontstaan, maar ook op toekomstige gevolgen van onder de vroegere wet ontstane situaties die zich voordoen vanaf of voortduren na 1 juli 2022 voor zover dit geen afbreuk doet aan reeds onherroepelijk vastgestelde rechten.


(1) Het nieuwe Burgerlijk Wetboek wordt sedert 1 november 2020 het “Burgerlijk Wetboek” genoemd, waardoor het bestaande Burgerlijk Wetboek sedertdien "oud Burgerlijk Wetboek” wordt genoemd.Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info