Het nieuwe erfrecht?! Keep calm and carry on...

Het nieuwe erfrecht?! Keep calm and carry on...

Wellicht hebt u onlangs in de media vernomen dat het erfrecht grondig wordt hervormd. Op 1 september werd de Wet tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek wat de erfenissen en de giften betreft gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe regels treden in werking op 1 september 2018, één jaar na de publicatie. De lange overgangstermijn is zeer doelbewust ingevoerd. Deze termijn moet u de tijd en de mogelijkheid bieden om samen met uw adviseur op een weldoordachte wijze uw vermogensplanning te herevalueren.

Wellicht hebt u onlangs in de media vernomen dat het erfrecht grondig wordt hervormd. Op 1 september werd de Wet tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek wat de erfenissen en de giften betreft gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe regels treden in werking op 1 september 2018, één jaar na de publicatie.

De lange overgangstermijn is zeer doelbewust ingevoerd. Deze termijn moet u de tijd en de mogelijkheid bieden om samen met uw adviseur op een weldoordachte wijze uw vermogensplanning te herevalueren. De nieuwe regels kunnen immers ook een invloed hebben op uw reeds uitgevoerde planning.

Wij adviseren evenwel om geen overhaaste beslissingen te nemen. Het lijkt ons beter de definitieve beslissing niet te nemen voor april-mei volgend jaar.

De nieuwe wet betreft een complexe materie die heel wat mogelijkheden biedt, maar ook op bepaalde punten ook nog onduidelijkheden bevat. Sommige termen zijn vaag/onduidelijk geformuleerd en behoeven nog extra interpretatie en toelichting. Bij de hervorming van het erfrecht werd tevens weinig rekening gehouden met de fiscale consequenties die bepaalde wijzigingen teweeg (kunnen) brengen. De standpunten hieromtrent door de Vlaamse Belastingdienst zijn nog niet gekend. Het lijkt ons raadzaam hier eerst zekerheid over te verwerven vooraleer u snel naar de notaris rent!

Hebt u reeds schenkingen gedaan en wenst u de huidige regels te behouden, dan hebt u tot 31 augustus 2018 de tijd om een verklaring af te leggen bij uw notaris. Dat is dus nog even! U heeft de tijd, neem de tijd.

Om deze beslissing weloverwogen te kunnen nemen moet uw adviseur goed op de hoogte zijn van de huidige regels van het erfrecht, de gewijzigde regelgeving en de gevolgen. De overgangsregeling biedt u de mogelijkheid om voor reeds gedane schenkingen te kiezen tussen het huidig erfrecht of het nieuwe erfrecht, althans voor wat betreft de wijze van inbreng/inkorting en de waardering. Soms kunnen de oude regels beter zijn, soms de nieuwe. Dit is een complexe oefening waarvoor u best de tijd neemt.

Het komende jaar is dus het aangewezen ogenblik om uw successieplanning nog eens in detail én in zijn geheel te bekijken. Wat heeft u al gedaan? Wat wil u nog doen? Te beginnen met een volledige inventarisatie.

Bij Cazimir nemen wij de eerste vier maanden om alles in kaart te brengen, de volgende vier maanden voor het maken van de afwegingen en de laatste vier maanden om een definitieve beslissing te nemen en uit te voeren.

Ondertussen zullen wij via onze kanalen u artikel per artikel de nieuwe spelregels alvast uitleggen!




Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info