Hoe verloopt een verhuis naar het buitenland praktisch?

Hoe verloopt een verhuis naar het buitenland praktisch?

Een verhuis naar het buitenland (ook wel “emigratie”) is meer en meer in trek. De redenen zijn verschillend. Hoewel emigratie soms wordt geassocieerd met het vermijden van belastingen, is dit in de meerderheid van de gevallen niet de belangrijkste reden. Een buitenlandse partner, buitenlandse professionele opportuniteiten, een beter klimaat, meer vrijheid met betrekking tot de verdeling van uw nalatenschap zijn maar enkele voorbeelden waarom mensen verhuizen. Maar hoe verloopt zo'n verhuis nu praktisch?

Een verhuis naar het buitenland (ook wel “emigratie”) is meer en meer in trek. De redenen zijn verschillend. Hoewel emigratie soms wordt geassocieerd met het vermijden van belastingen, is dit in de meerderheid van de gevallen niet de belangrijkste reden. Een buitenlandse partner, buitenlandse professionele opportuniteiten, een beter klimaat, meer vrijheid met betrekking tot de verdeling van uw nalatenschap zijn maar enkele voorbeelden waarom mensen verhuizen.

Emigratie is een complex proces. CAZIMIR staat u vanaf het begin bij, zowel in de praktische als de juridische uitwerking van uw verhuis.

We starten daarbij altijd bij het begin. U bent vandaag Belgisch rijksinwoner. Wat betekent dat juist in het kader van een verhuis? Kunt u überhaupt wel verhuizen? Het is niet voor iedereen evident om België effectief te verlaten, bijvoorbeeld om professionele redenen. U mag deze stap niet overslaan. Het is in de praktijk al gebeurd dat men (ondoordacht) verhuist en door twee landen zou kunnen worden beschouwd als rijksinwoner met de nodige onzekerheden en discussies als gevolg, bijvoorbeeld voor het toepasselijk recht van de verdeling van uw nalatenschap en de successierechten. Ook indien een emigratie niet tot de mogelijkheden behoort, kunnen wij u bijstaan om uw wensen te optimaliseren.

U beslist, na lang en rijp beraad, om te verhuizen… Maar uw bestemming ligt nog niet vast. U hebt wel besloten om richting een bepaald continent te verhuizen. Afhankelijk van uw wensen en onze ruime ervaring met emigraties kunnen we samen met u een aantal landen overlopen die aan uw wensen beantwoorden. Een gunstig fiscaal klimaat is niet alles. Professionele uitdagingen, uitstekend onderwijs, kwalitatieve gezondheidszorg en vrijheid over de verdeling van uw nalatenschap zijn minstens even belangrijk. Ons groot internationaal netwerk stelt ons in staat om op korte termijn een aantal punten af te stemmen met een lokale adviseur.

Voor u dan de grens oversteekt, moet u een aantal instanties verwittigen van uw verhuis. U moet dit melden bij de dienst Burgerzaken/Bevolking van uw gemeente (in principe uiterlijk de dag voor uw vertrek). Het is aangewezen om zelf de fiscus en de RSZ op de hoogte te brengen van uw verhuis om discussies omtrent uw vertrekdatum te vermijden. Vanzelfsprekend kunnen wij u hierin bijstaan. Vergeet ook niet dat er ook aan de grens bepaalde formaliteiten te vervullen zijn indien u bepaalde goederen meeneemt naar het land van uw bestemming. Eén en ander is afhankelijk of uw nieuwe woonplaats binnen of buiten de EU gelegen is.

Wat met bijvoorbeeld uw hospitalisatieverzekering? Indien u verhuist binnen Europa, dan hebt u recht op gezondheidszorg in uw nieuw woonland op basis van de sociale zekerheidsrechten die u opbouwde in België. Als u verhuist naar een land buiten Europa, dan zal u in bepaalde gevallen het recht op de gezondheidszorg op grond van opgebouwd sociale zekerheidsrechten verloren gaan.

Ook juridisch moet u goed kijken of het niet nuttig is om een aantal maatregelen te treffen vóór u de grens oversteekt. Dit is de zogenaamde “pre-emigratieplanning”. Het kan bijvoorbeeld interessant zijn, in de huidige fiscale regeling, om uw roerend vermogen te schenken vóór uw verhuis. U betaalt hierop geen Belgische schenkbelasting, indien één en ander goed wordt georganiseerd. Ook een buitenlandse schenkbelasting zal in principe niet verschuldigd zijn omdat u er nog niet woont.

U komt aan op uw bestemming en bent geen Belgisch inwoner meer. Eerst moeten een aantal praktische formaliteiten worden vervuld. In de lidstaten van de EU moet u geen verblijfsvergunning aanvragen. Een eenvoudige inschrijving in de nieuwe woonplaats volstaat. Meestal moet u wel bewijzen dat u een economische activiteit uitoefent of over voldoende bestaansmiddelen beschikt, en dat u een ziekteverzekering hebt. Sommige landen eisen dat u eigenaar bent van een woning opdat u permanent mag blijven wonen. Het spreekt ook hier vanzelf dat alles afhankelijk is van de nieuwe bestemming. Ook met betrekking tot al deze vragen kunt u bij ons terecht.

Dan komt het juridische en vaak het moeilijkste. Uw vermogen is wellicht hoofdzakelijk Belgisch. U bent eigenaar van een Belgische management- of holdingvennootschap. U hebt beleggingen bij een Belgische bank, Belgisch vastgoed,.... U hebt een Belgisch pensioen. Wat moet u doen met dit vermogen? Houdt u best uw vennootschap in België of moet u een zetelverplaatsing overwegen naar uw nieuwe woonplaats of eventueel naar een ander land? Of is het interessant om uw Belgische vennootschap op haar beurt onder te brengen in een buitenlandse holdingvennootschap? Onze internationale expertise maakt van CAZIMIR uw eerstelijnsadviseur op dit gebied. Wij werken voor u een piste uit die beantwoordt aan al uw wensen en wij toetsen dit voor u af met een lokale adviseur. U hoeft dus niet zelf te zoeken naar een kwaliteitsvolle adviseur. Wij kunnen dit voor u doen.

Soms hebt u al een planning gedaan. U hebt schenkingen gedaan, een testament opgemaakt of een huwelijkscontract gesloten. Zijn deze nog geldig of hebben zij na de verhuis nog dezelfde gevolgen? Samen met een lokale adviseur kunnen wij voor u nagaan wat de impact van een verhuis is. Kortom, CAZIMIR staat u van bij het begin tot het einde bij in uw emigratie. Ook nadien, als u al enige tijd ter plaatse woont, blijven wij uw adviseur. Door uw verhuis is uw situatie dikwijls complexer geworden en zijn er vele internationale aanknopingspunten. Wij verbinden al deze punten met elkaar op een efficiënte en voor u optimale manier.

Cazimir Advocaten,
1 februari 2016



Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info