Meer schenkingen van onroerend goed

Meer schenkingen van onroerend goed

Ondanks de vakantiemaand registreerden de notarissen in juli toch 14 procent meer schenkingsakten voor onroerende goederen dan in juni. De toename is te danken aan de verlaging van de schenkbelasting die Vlaanderen op 1 juli doorvoerde. De notarissen verwachten in de komende maanden een nog sterkere toename.

Vlaanderen verlaagde op 1 juli de tarieven van de schenkbelasting op onroerende goederen drastisch. Het voordeel is het grootst als u schenkt aan iemand met wie u een dunne of zelfs geen bloedband heeft. Verder is er nog een extra korting voorzien voor wie het goed nadien energiezuinig renoveert of verhuurt.

Met de lagere belastingtarieven wil de regering de Vlaming aanzetten om vastgoed te schenken. Want door de torenhoge tarieven, die opliepen tot 80 procent, gebeurde vastgoed wegschenken tot nu nauwelijks. Meestal was het voordeliger om het vastgoed na te laten via de erfenis en er erfbelasting op te betalen in plaats van het al tijdens het leven weg te schenken. 'Op jaarbasis registreren wij in heel Vlaanderen zo'n 15.000 schenkingen van onroerende goederen', weet notaris Bart Van Opstal.

De tariefverlaging lijkt zijn doel niet te missen. In juli, waarin typisch minder akten verleden worden omdat zowel heel wat cliënten als notarissen en hun medewerkers met vakantie zijn, registreerden de notarissen 14 procent meer schenkingsakten dan in de maand juni. Toen was de verlaging van de schenkbelasting al aangekondigd. Notarissen merkten toen al dat de maatregel interesse losweekte bij hun cliënten. En ook nu nog krijgen ze er heel wat vragen over. 'Wie het overweegt, wil advies over hoe dat het best aan te pakken. Want bij zo'n schenking komt natuurlijk meer kijken dan louter de schenkbelasting betalen. Ik hoor van collega's dat ze nu vooral bezig zijn met advies te geven. En we verwachten de komende maanden, vanaf september-oktober, een nog sterkere toename van het aantal schenkingen van onroerende goederen', maakt Van Opstal zich sterk.

De tarieven van de schenkbelasting blijven progressief, maar de schijven worden flink opgetrokken. En ook aan de tarieven zelf wordt gesleuteld. Voortaan bestaan er maar twee soorten schenkingen: in rechte lijn of onder partners en aan 'anderen'. Voordien werden die 'anderen' nog ingedeeld in drie categorieën. Verder is er nog een extra korting voorzien voor wie het goed nadien energiezuinig renoveert of verhuurt. Op het moment van de schenking betaalt u het normale tarief. De korting moet u achteraf aanvragen.Dat alles maakt vastgoed schenken aanzienlijk goedkoper.Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info