Newsflash: de aangekondigde hervorming van de erf- en schenkbelasting is een feit!

Newsflash: de aangekondigde hervorming van de erf- en schenkbelasting is een feit!

De aangekondigde hervorming van de erf- en schenkbelasting (zie hierover ons eerder artikel) werd deze week goedgekeurd door de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Dit betekent dat het decreet werd aangenomen en nu door de Vlaamse Regering moet worden bekrachtigd en afgekondigd, gevolgd door de publicatie van het decreet in het Belgisch Staatsblad.

Concreet zal de hervorming van de erf- en schenkbelasting in werking treden op 1 juli 2021:

  • In nalatenschappen die openvallen vanaf 1 juli 2021 kunnen verre verwanten en vrienden niet langer genieten van het fiscaal voordeel van het (omgekeerd) duo-legaat.
  • Schenkingen (inclusief inbrengen om niet) aan goede doelen die worden gedaan vanaf 1 juli 2021 genieten van een 0%-tarief in de schenkbelasting. Hetzelfde geldt in de erfbelasting voor legaten aan goede doelen (waarbij de nalatenschap openvalt vanaf 1 juli 2021).
  • In nalatenschappen die openvallen vanaf 1 juli 2021 kan een “vriendenerfenis” opgenomen worden voor een beperkt bedrag maximaal 15.000 euro.

De fiscale hervorming van het (omgekeerd) duolegaat zal ook gelden voor bestaande (omgekeerde) duolegaten. Het is dan ook aangewezen om alle testamenten met een (omgekeerd) duolegaat te (laten) herbekijken!



Terug naar overzicht
Icon nieuwsberichten

Gerelateerde nieuwsberichten

Update - Het ontwerp van decreet tot wijziging van de Vlaamse Codex Fiscaliteit - Een aangekondigde hervorming met gemengde gevoelens

Dat er een wijziging van de Vlaamse Codex Fiscaliteit(1) (hierna ook “VCF”) staat aan te komen, is al enige tijd geweten. Reeds in het regeerakkoord van de Vlaamse Regering 2019-2024 (dd. 30 september 2019)(2) en de beleidsnota van minister M. Diependaele (dd. 8 november 2019)(3) werd een her…

Lees meer
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info