Nieuwe omzettingstabellen vruchtgebruik gepubliceerd

Nieuwe omzettingstabellen vruchtgebruik gepubliceerd
16-07-2016
rechtspraak

De Wet van 22 mei 2014 (BS 13 juni 2014) heeft concrete en dwingende regels ingevoerd voor de waardering van het vruchtgebruik in geval van omzetting van het vruchtgebruik van de langstlevende echtgenoot. Jaarlijks worden geactualiseerde omzettingstabellen gepubliceerd.

De Wet van 22 mei 2014 (BS 13 juni 2014) geeft concrete en dwingende regels ingevoerd voor de waardering van het vruchtgebruik in geval van omzetting van het vruchtgebruik van de langstlevende echtgenoot.

Volgens de nieuwe regels gebeurt de waardering van het vruchtgebruik op basis van:

  • de leeftijd van de vruchtgebruiker (op datum van de indiening van het verzoekschrift tot omzetting van het vruchtgebruik);
  • twee omzettingstabellen (één voor mannen en één voor vrouwen);
  • de verkoopwaarde van de goederen (op datum van de indiening van het verzoekschrift tot omzetting van het vruchtgebruik).

Elke omzettingstabel zal de leeftijd van de vruchtgebruiker vermelden, zijn levensverwachting met de overeenstemmende rentevoet, en de waarde van het vruchtgebruik, uitgedrukt als een percentage dat moet worden toegepast op de verkoopwaarde van de goederen. De omzettingstabellen worden jaarlijks op 1 juli geactualiseerd.

In het Belgisch Staatsblad van 7 juli verscheen de laatste versie van de omzettingstabellen. Men zal merken dat het vruchtgebruik een lagere waarde heeft dan de vorige tabel. Dit heeft te maken met de jaarlijkse actualisatie en de daling van de rentevoeten waarmee rekening is gehouden.

De nieuwe tabellen treden in werking op 17 juli 2016.

Hier vindt u een link naar de nieuwe omzettingstabel.Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info