Nieuwe Spaanse solidariteitsbijdrage reeds het voorwerp van procedure voor het Spaans Grondwettelijk Hof

Nieuwe Spaanse solidariteitsbijdrage reeds het voorwerp van procedure voor het Spaans Grondwettelijk Hof

De nieuwe wet die voorziet in de invoering van een solidariteitsbijdrage maakt het voorwerp uit van een procedure voor het Spaans Grondwettelijk Hof. Wij raden nog steeds aan om de aangifte voor 2023 tijdig in te dienen.

De wet van 28 december 2022 tot invoering van de nieuwe Spaanse vermogensbelasting maakt reeds het voorwerp uit van een procedure voor het Spaans Grondwettelijk Hof.

De wet regelt de invoering van een nieuwe, directe, persoonlijke en aanvullende belasting bovenop de bestaande vermogensbelasting. De taxatie treft belastingplichtigen met een (Spaans) vermogen dat op 31 december van het gegeven jaar meer dan drie miljoen euro (netto) bedraagt. Voor Spaanse residenten wordt hierbij het wereldwijd vermogen in rekening gebracht. Voor niet-inwoners zou alleen het Spaans vermogen meetellen (denk aan Spaans vastgoed, liquiditeiten op een Spaanse rekening, aandelen van een Spaanse vennootschap, etc.).

In de lopende procedure voor het Grondwettelijk Hof wordt de vernietiging van deze nieuwe wet gevorderd omdat deze in strijd zou zijn met de bevoegdheidsverdeling die in Spanje geldt en de fiscale autonomie van de individuele regio’s.

In de praktijk raden de meeste Spaanse adviseurs aan om de vereiste aangifte (deadline: mei - juni 2023) in te dienen en de verschuldigde belasting te betalen waarna onmiddellijk wordt overgegaan tot het terugvorderen van de reeds betaalde belasting.

Meerdere gespecialiseerde fiscale kantoren in Spanje hebben reeds voorzien in de mogelijkheid om deel te nemen aan een groepsvordering waarbij een gezamenlijke terugbetalingsclaim wordt ingesteld in naam van meerdere belastingplichtigen. Er worden dan geen kosten in rekening gebracht voor het instellen van de vordering maar enkel een succesvergoeding.

Indien u hieromtrent graag meer informatie verkrijgt, kan u ons steeds contacteren.Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info