Uw Amerikaanse nationaliteit opgeven: wat zijn de fiscale gevolgen?

Uw Amerikaanse nationaliteit opgeven: wat zijn de fiscale gevolgen?

De Verenigde-Staten staan erom bekend dat ze de wereldwijde inkomsten van hun onderdanen belasten, ongeacht of deze Amerikanen effectief in de Verenigde-Staten wonen. Overal ter wereld volgt de IRS haar onderdanen. Dit leidt ertoe dat u als Amerikaan gehouden bent om jaarlijks de nodige aangiftes te doen in de Verenigde-Staten en dat u er desgevallend ook belast zal worden op bepaalde inkomsten.

Daarenboven spelen er sinds de introductie van de FATCA wetgeving bijkomende maatregelen en moeilijkheden voor Amerikanen die buiten Amerika een rekening wensen te openen. Voor vele Amerikanen is het sop de kool niet waard, zeker wanneer er geen effectieve band bestaat met Amerika maar men eerder toevallig Amerikaan geworden is omwille van het feit dat één van de ouders Amerikaans onderdaan was bij de geboorte of omdat men in een lang verleden geboren is op Amerikaans grondgebied. In dergelijke gevallen kan u overwegen om afstand te doen van uw Amerikaanse nationaliteit. Is dergelijke afstand de ideale oplossing en wat zijn de fiscale gevolgen?

Dit wordt in het bijgevoegde artikel verder toegelicht door Alicea Castellanos, partner bij het Amerikaanse "Global taxes LLC".

Lees meer over dit onderwerp op Cazimir International


Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info