Verliest Portugal vanaf 2024 zijn fiscaal gunstregime?

Verliest Portugal vanaf 2024 zijn fiscaal gunstregime?

Geheel onverwachts kondigde Antonia Costa, de eerste minister van Portugal, vorige week aan dat Portugal zijn alom bekende fiscaal gunstregime zou afschaffen in 2024. Deze aankondiging kan vergaande gevolgen hebben voor Belgen die op termijn wensen te verhuizen naar Portugal.

Het einde van het Portugese NHR regime lijkt nabij

Vorige week maandag kondigde de Portugese eerste minister, Antonio Costa, het einde aan van het Portugese fiscaal gunstregime voor niet-Portugezen (het “non habitual residence regime” of NHR-regime) en dit al vanaf 2024.

Deze aankondiging kwam als een totale verrassing en meer informatie is vandaag nog niet beschikbaar. Het is nog niet duidelijk of deze afschaffing enkel betrekking zal hebben op specifieke belastingvoordelen die onder het regime worden toegekend, zoals een verlaagde belasting voor niet-Portugese pensioeninkomsten of een verlaagde belasting voor inkomsten uit activiteiten met een hoge toegevoegde waarde, of dat we spreken over het gehele regime.

Wie kan er nog genieten van het fiscaal gunstregime

Wat wel gezegd kan worden is dat de Portugese premier bevestigd heeft dat personen die momenteel genieten van de voordelen van het NHR-regime of die zich registreren voor het einde van dit jaar, zullen blijven genieten van de voordelen. Bovendien lijkt het erop dat onderdanen van derde landen die op 31 december 2023 nog een visumprocedure moeten doorlopen, nog steeds de mogelijkheid zullen hebben om de NHR-status aan te vragen zodra hun visum is toegekend. Op basis van deze informatie zou eenieder die een emigratie naar Portugal overweegt, de fiscale verhuis dit jaar kunnen bespoedigen.

Update!

Lees het volgend artikel hieronder om meer te weten rond de effectieve afschaffing van het Portugees fiscaal gunstregime, dat werd bevestigd in het begrotingsvoorstel.



Terug naar overzicht
Icon nieuwsberichten

Gerelateerde nieuwsberichten

De afschaffing van het Portugees fiscaal gunstregime wordt bevestigd in het begrotingsvoorstel

Aan welke fiscale wijzigingen kan u zich verwachten als buitenlander in Portugal? Twee weken geleden kondigde de Portugese eerste minister, Antonio Costa, het einde aan van het Portugese fiscaal gunstregime voor niet-Portugezen (het “non habitual residence regime” of NHR-regime) en dit vanaf 1 jan…

Lees meer
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info