Rinse Elsermans

Rinse Elsermans

Advocaat

Rinse Elsermans legt zich toe op nationale en internationale vermogensplanning, familiaal vermogensrecht en civiele procedures.

Opleiding en ervaring

Rinse is Master in de rechten (Universiteit Antwerpen) en Master in het notariaat (Vrije Universiteit Brussel). Hij is Nederlandstalig, maar spreekt ook Engels en Frans.

Als advocaat is Rinse verbonden aan de balie van Brussel. Hij is lid van het Cazimirteam sinds 2015.

Specialisatie

Rinse houdt zich bezig met nationale en internationale vermogensplanning, adviseren van vermogende families tijdens hun volledige levenscyclus en het bijstaan van ondernemers in het plannen en structureren van hun vermogen.

Zo helpt hij cliënten bij het overdragen van vermogen naar de volgende generatie, rekening houdend met de verschillende belangen binnen de familie. Daarnaast zoekt hij samen met hen naar rechtszekere oplossingen bij familietwisten. Ten slotte waakt hij erover toekomstige conflicten te vermijden met gebruik van (globale) erfovereenkomsten.

Indien het daartoe zou komen, dan heeft Rinse uitgebreide ervaring in het minnelijk afhandelen van conflicten in familiale context, zij het in het kader van de familiale vermogensplanning dan wel inzake echtscheidingen of nalatenschapskwesties. Blijkt een minnelijke oplossing niet mogelijk, dan heeft Rinse ten slotte ook een zeer sterke expertise in civiele procedures voor de verscheidene Belgische rechtbanken, met een focus op complexe nalatenschapsdossiers.

Publicaties en andere activiteiten

Rinse is een veelgevraagd gastspreker op seminaries, waaronder bv. de Brusselse Studiekring van het Notariaat alsook de Vlaamse Raad van het Notariaat (binnen de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat) waar hij reeds heeft gesproken voor meer dan 1.600 notarissen en notarieel medewerkers.

Daarnaast publiceert hij regelmatig in diverse vooraanstaande juridische tijdschriften en verscheen hij in diverse vooraanstaande media (De Tijd, Trends, Knack) als vakspecialist.

Rinse won in 2021, samen met Elisabeth Janssens, de TFR-prijs voor de annotatie "DE TEMPORELE WERKING VAN EEN VERSTRENGDE FICTIEBEPALING: RECHTSPRAAK KIEST VOOR RECHTSZEKERHEID EN BEVESTIGT DATUM VAN RECHTSHANDELING ALS RELEVANT AANKNOPINGSPUNT". (Hier lezen)

In het verleden was hij verbonden aan de Universiteit Antwerpen als academisch medewerker in de onderzoeksgroep Persoon & Vermogen. Intussen treedt hij nog steeds nog op als gastspreker in de grondige studie Familiaal Vermogensrecht aan de Universiteit Antwerpen.

Ten slotte is hij lid van AIJA, International Association of Young Lawyers.

“Aanreiken van oplossingen op maat, steeds afgestemd op de specifieke wensen en noden van de familie, zorgt voor boeiende uitdagingen en dynamiek.”

Vrije tijd

In zijn vrije tijd reist Rinse regelmatig buiten de grenzen en durft hij wel eens een boek lezen. Zowel fictie als non-fictie boeien hem, met een speciale interesse in economie en politiek.

Terug naar overzicht
Icon Publicaties

Publicaties

Erfovereenkomsten

Rinse Elsermans (2023). Erfovereenkomsten. Focus op nalatenschappen, schenkingen en testamenten, p. 304 e.v. .

DE ONRECHTSTREEKSE SCHENKING ALS ALTERNATIEVE PLANNINGSTECHNIEK

Rinse Elsermans en Nathalie Labeeuw (2023). DE ONRECHTSTREEKSE SCHENKING ALS ALTERNATIEVE PLANNINGSTECHNIEK. Tijdschrift voor Notarissen, 5, p. 323 e.v. .

Vermenging van eigen goederen in de huwgemeenschap en vergoedingsrekeningen: een update anno 2023

Adel Echallaouchi en Rinse Elsermans (2022). Vermenging van eigen goederen in de huwgemeenschap en vergoedingsrekeningen: een update anno 2023. VIP, 4, p. 36 e.v. .

DE TEMPORELE WERKING VAN EEN VERSTRENGDE FICTIEBEPALING: RECHTSPRAAK KIEST VOOR RECHTSZEKERHEID EN BEVESTIGT DATUM VAN RECHTSHANDELING ALS RELEVANT AANKNOPINGSPUNT

Rinse Elsermans en Elisabeth Janssens (2020). DE TEMPORELE WERKING VAN EEN VERSTRENGDE FICTIEBEPALING: RECHTSPRAAK KIEST VOOR RECHTSZEKERHEID EN BEVESTIGT DATUM VAN RECHTSHANDELING ALS RELEVANT AANKNOPINGSPUNT. T.F.R., 14, nr. 586 .

ERFOPVOLGING

Rinse Elsermans (2017). ERFOPVOLGING. nternationaal Privaatrecht geannoteerd 2017, Brugge, die Keure, p. 62-66 .

​COMMENTAAR BIJ ARTIKEL 1079 BW

Rinse Elsermans (2016). ​COMMENTAAR BIJ ARTIKEL 1079 BW. Comm.Erf., afl. 51, p. 1-26 .

DE BEVOEGDHEIDSVERDELING TUSSEN DE RECHTBANK EN DE NOTARIS-VEREFFENAAR IN DE GERECHTELIJKE VEREFFENING-VERDELING

Rinse Elsermans (2017). DE BEVOEGDHEIDSVERDELING TUSSEN DE RECHTBANK EN DE NOTARIS-VEREFFENAAR IN DE GERECHTELIJKE VEREFFENING-VERDELING. Tendensen Vermogensrecht 2017, Antwerpen, Intersentia, p. 267-280 .

Icon nieuwsberichten

nieuwsberichten

Inbreng van onroerend goed in huwgemeenschap gevolgd door schenking: wel op de ‘zwarte lijst’, maar toch geen fiscaal misbruik?

Naomi Van Laer en Rinse Elsermans

De rechtbank van eerste aanleg te Gent heeft geoordeeld dat de inbreng van onroerend goed in de huwgemeenschap, binnen een korte tijdspanne gevolgd door een schenking, niet kwalificeert als fiscaal misbruik. Is deze planningstechniek, die reeds lang op de ‘zwarte lijst’ van de bel…

Lees meer

Erfovereenkomsten en zorgvolmacht: een moeilijk huwelijk?

Rinse Elsermans

De zorgvolmacht wint de laatste jaren aan populariteit als tool voor successieplanning. En terecht. In deze video bespreken we de kansen en beperkingen van een zorgvolmacht, in het bijzonder de combinatie met een erfovereenkomst. We gaan in op de (on)mogelijkheid om een erfovereenkomst op te nemen…

Lees meer

Hoe vermijd ik proactief erfenistwisten? De globale erfovereenkomst in actie!

Rinse Elsermans

In deze video luistert u naar de situatieschets van een concreet dossier waar betwisting ontstaat omtrent de nalatenschap na het overlijden van een zaakvoerder, die nochtans met alle goede bedoelingen aan successieplanning had gedaan. Meer bepaald omtrent de waardering van de nalatenschap zijn de…

Lees meer

Help, ik heb ruzie met mijn mede-erfgenamen!

Rinse Elsermans

In deze video bespreken we voor u een voorbeeldcasus over de stappen die u kan ondernemen als er - na overlijden van de ouders - een erfenisbetwisting ontstaat. We hebben het over voorlopige maatregelen (verzegeling, boedelbeschrijving), minnelijke besprekingen en ten slotte over de gerechtelijke…

Lees meer

Hoe vrijwaar ik mijn rechten in een erfenisbetwisting? Enkele dringende en voorlopige maatregelen.

Rinse Elsermans

In de vorige video bespraken we reeds hoe u onenigheid over uw nalatenschap in der minne kan regelen, opdat grotere twisten of ruzie kon worden vermeden. Nu gaan we iets dieper in op de procedure boedelbeschrijving & verzegeling, hoe die er concreet aan toe gaat en wat dit alles voor de…

Lees meer

Schenken en vooruitdenken: echtscheiding van de begiftigde

Rinse Elsermans en Liesbeth Franck

De populairste vorm van successieplanning in België is nog steeds de schenking. Vanuit vrijgevigheidsinzicht wensen de ouders hun kinderen te bevoordelen. Om hen te helpen. Omdat ze hen graag zien. Maar wat indien het kind, dat op het ogenblik van de schenking gehuwd was, nadien uit de echt zou …

Lees meer

Schenken en vooruitdenken: (voor)overlijden van een kind

Rinse Elsermans

De populairste vorm van successieplanning in België is nog steeds de schenking. Vanuit vrijgevigheidsinzicht wensen de ouders hun kinderen te bevoordelen. Om hen te helpen. Omdat ze hen graag zien. Maar wat indien het kind, dat op het ogenblik van de schenking gehuwd was, nadien uit de echt zou …

Lees meer
Icon seminaries

seminaries

Estate Planning Fundamentals | Verankeren van planningen : erfovereenkomsten, zorgvolmacht, successieverzekering

Rinse Elsermans

Vermogensplanning is een complexe puzzel, waarvoor een grondige basiskennis vereist is van het erfrecht, het familiale vermogensrecht, de erf- en schenkbelasting, de planningsinstrumenten en de vaak wisselende standpunten van de Vlaamse Belastingsdienst. In dit seminarie komen een aantal bijzondere…

Lees meer

Onrechtstreekse schenkingen van theorie naar belastingbesparing

Rinse Elsermans

De schenking voor een buitenlandse notaris moet – sedert de sluiting van de Kaasroute – steeds in België worden geregistreerd, met schenkbelasting tot gevolg. Alternatieven (en in het bijzonder de onrechtstreekse schenking) winnen bijgevolg aan belang, en zijn actueler dan ooit tevoren. Maar in de zoek…

Lees meer

Onrechtstreekse schenkingen: van theorie naar belastingbesparing

Rinse Elsermans

De schenking voor een buitenlandse notaris moet – sedert de sluiting van de Kaasroute – steeds in België worden geregistreerd, met schenkbelasting tot gevolg. Alternatieven (en in het bijzonder de onrechtstreekse schenking) winnen bijgevolg aan belang, en zijn actueler dan ooit tevoren. Maar in de zoek…

Lees meer

Fundamenten van successieplanning

Rinse Elsermans

Successieplanning heeft een burgerrechtelijk en een fiscaal luik. In het burgerrechtelijk luik bepaal je wie je wil beschermen na je overlijden: je partner, je kinderen, andere familieleden of naasten. In het fiscale luik meet je de belastingdruk op jouw nalatenschap en probeer je deze te…

Lees meer

Waarop letten bij de aankoop van een tweede verblijf + waarom successieplanning iets voor u is

Rosanne Van Gael en Rinse Elsermans

Finance Avenue brengt een rijk gevuld programma en een inspirerende affiche met beursstrategen, topeconomen, CEO’s van beursgenoteerde bedrijven, beleidsmakers en vastgoedexperts. Plus verrijkende workshops met de experts van de exposanten.

Lees meer

Vermogensplanning via de onrechtstreekse schenking

Rinse Elsermans

Wat is een onrechtstreekse schenking? Allereerst is het van belang om stil te staan bij de definitie van een onrechtstreekse schenking. Bij gebrek aan wettelijke definitie, zijn we aangewezen op rechtsleer en rechtspraak die dit begrip de afgelopen decennia vorm hebben gegeven. Naast de handgift en…

Lees meer

De zorgvolmacht anno 2023 - Mogelijkheden, beperkingen en nieuwigheden

Rinse Elsermans

De afbakening van wat wel en niet kan binnen een zorgvolmacht, blijkt niet altijd even duidelijk te zijn. Mr. Elsermans bespreekt in deze cursus de essentie van de zorgvolmacht. Hij belicht wat deze volmacht precies omvat, verkent de diverse mogelijkheden en benoemt eveneens de bijbehorende…

Lees meer
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info