De aan- en verkoop van buitenlands vastgoed: fiscale aandachtspunten

23-03-2023

Algemene info

Organisatie: VIVES

Sprekers: Wim Vermeulen

Locatie: Kortrijk en online

In deze vormingssessie worden de fiscale gevolgen die gepaard gaan met een investering in buitenlands vastgoed besproken. Zo komt er aan bod met welke belastingen er rekening moet worden gehouden bij de aankoop van een tweede verblijf in het buitenland, gedurende het bezit (bijvoorbeeld inkomsten- en vermogensbelasting), bij de verkoop, bij de schenking en bij de vererving.

Meer concreet wordt er stilgestaan bij het samenspel van de Belgische fiscaliteit met degene van het land waarin het onroerend goed gelegen is. Kunnen beide landen belastingen heffen? Of wordt hun belastingbevoegdheid beperkt (bijvoorbeeld door een verdrag of door het Belgisch intern recht)?

Vervolgens wordt toelichting gegeven bij de Belgische fiscale impact voor de eigenaar van een vakantiewoning. Zo wordt onder meer de nieuwe wetgeving inzake het KI - dat toegekend wordt aan buitenlands vastgoed - uiteengezet. Tijdens de presentatie komen ook de internrechtelijke fiscale aspecten van een aantal populaire landen ter sprake, in concreto vooral Frankrijk, Spanje en Portugal.
De vormingssessie beperkt zich niet louter tot de opsomming van een aantal fiscale spelregels. Ook worden er heel wat tips gegeven, bijvoorbeeld om successierechten (zowel in België als in het buitenland) te beperken of te vermijden. Idem voor wat betreft de vermogensbelasting.

inschrijven
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info