Eveline Vanthorre

Eveline Vanthorre

Advocaat

Eveline Vanthorre legt zich toe op de familiaal vermogensrechtelijke, vennootschapsrechtelijke en fiscale aspecten van (inter)nationale vermogens- en successieplanning.

Opleiding en ervaring

Eveline startte haar rechtenopleiding aan de KU Leuven, Campus Kortrijk (KULAK) in 2009. Na twee jaar zette zij haar studies verder in Leuven (Master in de Rechten KU Leuven, 2014).

Van 2014 tot 2019 was Eveline als voltijds onderzoeker en assistent werkzaam aan de Onderzoekseenheid Economisch Recht (Instituut voor Consument, Concurrentie & Markt, KU Leuven, Campus Brussel). Voor haar doctoraal onderzoek over de intergenerationele overdracht van familiebedrijven kreeg Eveline in 2016 een beurs toegekend van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO – Vlaanderen). Zij was gastonderzoeker aan de Universiteit Leiden (oktober 2017) en l’Université de Strasbourg (september 2018). Als assistent gaf Eveline onder meer monitoraten en werkcolleges aan bachelorstudenten en was zij begeleider van masterproeven binnen het vennootschaps- en ondernemingsrecht.

Eveline is verbonden aan de Nederlandse Orde van Advocaten bij de Balie te Brussel. Zij is advocaat-stagiaire bij Cazimir sinds januari 2020.

Zij is Nederlandstalig, maar spreekt ook Engels en Frans.

Specialisatie

Eveline adviseert cliënten over hun vermogens- en successieplanning en begeleidt families bij de overdracht van hun bedrijf naar de volgende generatie.

Publicaties en andere activiteiten

Eveline is als vrijwillig wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Rechtenfaculteit van de KU Leuven.

Zij geeft academische en professionele lezingen over (familiale) vermogensplanning. Daarnaast is zij auteur van meerdere bijdragen in juridische tijdschriften en boeken.

Vrije tijd

Eveline spendeert graag tijd met familie en vrienden. Ook haalt zij graag haar loopschoenen boven of maakt zij een ritje met de koersfiets.

Terug naar overzicht
Icon Publicaties

Publicaties

Familiale bedrijfsopvolging en het nieuwe vennootschapsrecht

Olivier De Keukelaere en Eveline Vanthorre (2021). Familiale bedrijfsopvolging en het nieuwe vennootschapsrecht: ​De recente vermogensrevolutie. Waver: Anthemis .

Familiale bedrijfsopvolging en het nieuwe vennootschapsrecht: De flexibele BV als nieuw instrument voor vermogensplanning?

Eveline Vanthorre en Olivier De Keukelaere (2020). Familiale bedrijfsopvolging en het nieuwe vennootschapsrecht: De flexibele BV als nieuw instrument voor vermogensplanning?: La dernière révolution patrimoniale - De recente vermogensrevolutie. Anthemis .

De impact van het nieuwe vennootschapsrecht op familiale vermogensplanning

Olivier De Keukelaere en Eveline Vanthorre (2020). De impact van het nieuwe vennootschapsrecht op familiale vermogensplanning: Tendensen Vermogensrecht 2020, p. 143 - 172. Mortsel: Intersentia .

VEREFFENING-VERDELING IN RECHTSPRAAK: FAMILIALE BEDRIJFSOPVOLGING VIA OUDERLIJKE BOEDELVERDELING ​

Nathalie Labeeuw en Eveline Vanthorre (2020). VEREFFENING-VERDELING IN RECHTSPRAAK: FAMILIALE BEDRIJFSOPVOLGING VIA OUDERLIJKE BOEDELVERDELING ​. RABG+, nr. 14, p.72-77 .

Maatschap als controlevehikel bij familiale vermogensplanning: voorlopig bewindvoerder kan statutair zaakvoerder (tijdelijk) buitenspel zetten (noot onder Gent 5 september 2018)

Eveline Vanthorre (2020). Maatschap als controlevehikel bij familiale vermogensplanning: voorlopig bewindvoerder kan statutair zaakvoerder (tijdelijk) buitenspel zetten (noot onder Gent 5 september 2018). TRV/RPS, 8, p. 1071 - 1075 .

De impact van het nieuwe erfrecht op de overdracht van het familiebedrijf

Eveline Vanthorre (2018). De impact van het nieuwe erfrecht op de overdracht van het familiebedrijf: Recht in beweging. 25ste VRG-Alumnidag. Leuven .

De zakenrechtelijke aspecten van het fideïcommis de residuo in vergelijking met de Angelsaksische trust en het Franse erfrecht

Eveline Vanthorre (2012). De zakenrechtelijke aspecten van het fideïcommis de residuo in vergelijking met de Angelsaksische trust en het Franse erfrecht. Jura Falconis, 3, p. 417 - 462 .

Icon nieuwsberichten

nieuwsberichten

Wetsvoorstel #5: Regels over soorten van aandelen: nood aan bijsturing en verduidelijking

Eveline Vanthorre

Het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zorgde voor een diepgaande flexibilisering van de rechten verbonden aan aandelen. Wanneer er binnen een vennootschap aandelen zijn waaraan verschillende rechten zijn gekoppeld, is er sprake van ‘soorten’ van aandelen en van ‘soortvorming’. Op bepaalde punten …

Lees meer

Fiscaal gunstregime voor familiale vennootschappen schendt grondwettelijk gelijkheidsbeginsel niet

Eline Beeken en Eveline Vanthorre

De schenking of vererving van aandelen van een familiale vennootschap kan genieten van een fiscaal gunstregime. Wanneer voldaan is aan enkele decretale voorwaarden, kunt u de aandelen van uw familiale vennootschap schenken met vrijstelling van schenkbelasting of kunnen uw aandelen vererven aan een…

Lees meer
Icon seminaries

seminaries

Impact WVV op de overdracht van het familiebedrijf

Olivier De Keukelaere en Eveline Vanthorre

Op 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen in werking. Met het nieuwe WVV beoogde de wetgever een doorgedreven vereenvoudiging, modernisering en flexibilisering van het Belgische vennootschapsrecht. Vooral de geflexibiliseerde besloten vennootschap springt hierbij in…

Lees meer
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info