Ann-Sofie Ceulemans en Tim Melis (2022). Geen heffing verkooprecht bij verlenging vruchtgebruik. Nieuwsbrief Registratierechten, 3, .
Tim Melis is gespecialiseerd in ondernemings- en vastgoedfiscaliteit. Vanuit zijn grondige kennis en jarenlange ervaring als adviseur is hij ook de ideale advocaat voor het leiden van onze fiscale procedures.
Tim heeft een licentiaatsdiploma in de Rechten dat hij behaalde aan de KU Leuven en de Julius-Maximiliaan Universiteit Würzburg. Hij heeft ook een bijzondere licentie in het ondernemingsrecht met specialisatie in handels- en economisch recht (Université Libre de Bruxelles) en hij gradueerde in de Fiscale Wetenschappen (Fiscale Hogeschool Brussel).
Als advocaat is Tim verbonden aan de balie van Brussel en Gent. Hij richtte samen met zijn collega-vennoten Cazimir op in 2009. Tim is Nederlandstalig maar spreekt ook vlot Frans, Engels en Duits.
Tim legt zich in hoofdzaak toe op ondernemingsfiscaliteit en vastgoedfiscaliteit. Verder heeft hij zich gespecialiseerd in de structurering van familiale vermogens zowel in een nationale als een internationale context.
Tim publiceert regelmatig artikels in tijdschriften en boeken over fiscaliteit en geeft voordrachten en gastcolleges voor verscheidene professionele organisaties over fiscale topics.
“De laatste jaren is ons veld, de fiscaliteit, meer dan eens ondersteboven gegooid. Het blijft een dagelijkse inspanning om voor elk dossier een gepaste oplossing te bieden die conform is met de recente wijzigingen in de wet en telkens voor al onze cliënten de beste persoonlijke oplossing te voorzien.”
Tim houdt van sport, hockey, lopen en fitness. Daarnaast interesseert hij zich in muziek en ontspant hij zich met zijn gitaar.
Ann-Sofie Ceulemans en Tim Melis (2022). Geen heffing verkooprecht bij verlenging vruchtgebruik. Nieuwsbrief Registratierechten, 3, .
Ann-Sofie Ceulemans, Tim Melis en Flore Versmessen (2020). Grondwettelijk Hof bevestigt beroepsgeheim advocaat in preventieve witwaswetgeving. DJK, nr. 417, p. 6-7 .
Tim Melis en Rosanne Van Gael (2021). Dividenduitkering in natura van een onroerend goed: verschillende visies over de gewestgrenzen heen. Nieuwsbrief Registratierechten, 3, p. 12-21 .
Tim Melis en Eline Beeken (2019). VLAAMSE DECREETGEVER LEGT HET FINAAL VERREKENBEDING EN HET KEUZEBEDING MET LAST FISCAAL AAN BANDEN: EEN PRAKTISCHE ANALYSE. Fiscaal Praktijkboek 2018-2019 .
Tim Melis (2013). DE GESPLITSTE AANKOOP IN NEVELEN GEHULD. EEN POGING TOT OPHELDERING. Notariaat, afl. 12, p. 1-6 .
Tim Melis (2012). FISCAAL MISBRUIK INZAKE REGISTRATIE- EN SUCCESSIERECHTEN. Nieuwsbrief Registratierechten, nr. 3, p. 6-12 .
Tim Melis (2012). DE NIEUWE ANTIMISBRUIKBEPALING INZAKE SCHENKINGS- EN SUCCESSIERECHTEN: STORM IN EEN GLAS WATER?. Nieuwsbrief Registratierechten, nr. 2, p. 13-20 .
De onschendbaarheid van de woning is ingeschreven in onze grondwet (artikel 15). Die onschendbaarheid geldt ook ten aanzien van de overheid. Maar de onschendbaarheid is echter niet absoluut, aangezien artikel 15 bepaalt dat een huiszoeking wel kan plaatshebben in de gevallen die de wet bepaalt en…
Het laatste decennium hanteert de fiscale administratie artikel 49 WIB als een onvervalste antimisbruikbepaling. Zo worden de kosten van een onroerend goed dat privé wordt aangewend ten titel van bezoldiging in natura frequent verworpen. Bij uitbreiding worden vandaag ook verhuurde onroerende …
Tot voor kort werd men als natuurlijke persoon steeds belast in de personenbelasting op de vergoeding die men als opstalhouder of erfpachthouder ontving bij de overdracht van het recht van opstal respectievelijk recht van erfpacht. Met de wet van 22 april 2019 heeft de wetgever daar verandering in…
Een vennootschap voert aanzienlijke werken uit aan het onroerend goed waarvan zij het vruchtgebruik bezit. Moet de blote eigenaar hiervoor een vergoeding betalen aan de vruchtgebruiker? En zo ja, hoe wordt deze berekend? Op deze vragen geeft het hof van beroep te Bergen een antwoord (Bergen, 1 juni…
De discussie over de waardering van het vruchtgebruik lijkt wel een never ending story. Sinds 2016 heeft de Dienst Voorafgaande Beslissingen haar eigen formule geïntroduceerd. Die formule wordt vandaag door de fiscus toegepast als “rule of thumb” bij een controle. Recente rechtspraak bekritiseert echt…
De onroerende zakelijke rechten (vruchtgebruik, opstal, erfpacht) worden vandaag veelvuldig onder vuur genomen door de fiscus. Dit was ook het geval in de casus die aanleiding heeft gegeven tot het arrest van het hof van beroep te Gent van 31 oktober 2017. Concreet betrof het een recht van opstal…
Op 31 juli 2018 heeft de federale regering het langverwachte wetsontwerp ingediend omtrent de invoering van een optioneel stelsel van btw-heffing op de onroerende verhuur. De inwerkingtreding van die nieuwe regeling is voorzien op 1 januari 2019. Niet onbelangrijk is dat het wetsontwerp op een…
Kan een kosteloze beëindiging of voortijdige beëindiging ? Wat zijn de gevolgen van de beëindiging van een recht van vruchtgebruik, een recht van opstal of nog een recht van erfpacht? Hoe kan een recht van vruchtgebruik, opstal en erfpacht overigens beëindigd worden? Wat indien de vruchtgebruiker, de …
Bij de successieplanning van onroerend goed kan het interessant zijn te opteren voor 'gevorderde' technieken voor het roerend maken van het vermogen. Men gaat in het bijzonder in op de toepassing van volgende technieken: de inbreng in een vastgoedvennootschap de verkoop aan een…
Meer genuanceerde waardebepalingen De veelgebruikte waarderingsformule is eenvoudig, maar werkt met een beperkt aantal parameters. Wij analyseren een alternatief berekeningsmodel (discounted cash flow – model). Dit model laat toe meer genuanceerde waardebepalingen te maken, waarbij o.m. ook r…
Bij de successieplanning van onroerend goed kan het interessant zijn te opteren voor 'gevorderde' technieken voor het roerend maken van het vermogen. Wij gaan in het bijzonder in op de toepassing van volgende technieken: de inbreng in een vastgoedvennootschap de verkoop aan een…
Meer en meer stelt de fiscale administratie de aftrekbaarheid van de kosten van privé onroerend goed in de vennootschap in vraag. Volgende concrete vragen komen aan bod tijdens het seminarie: Is het kosteloos beschikken over een woning loon naar werken, of is dit vandaag een brug te ver? Volstaat …
De jacht van de fiscus en van Vlabel op vruchtgebruik, opstal en erfpacht. Hoe verdedigen, hoe anticiperen? De onroerende zakelijke rechten worden vandaag veelvuldig onder vuur genomen door de fiscus. Waarbij ook Vlabel recent opmerkelijke standpunten inneemt. – Welke structuren krijgen een v…
De wet van 4 februari 2020 (BS 17 maart 2020) heeft alle bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek over het eigendomsrecht, de mede-eigendom, erfpacht, opstal, vruchtgebruik en erfdienstbaarheden in een nieuw kleedje gestoken. Op één uitzondering na, is Boek 3 in werking getreden op 1 september 2021. W…