Tim Melis

Tim Melis

Advocaat - Vennoot

Tim Melis is gespecialiseerd in ondernemings- en vastgoedfiscaliteit. Vanuit zijn grondige kennis en jarenlange ervaring als adviseur is hij ook de ideale advocaat voor het leiden van onze fiscale procedures.

Opleiding en ervaring

Tim heeft een licentiaatsdiploma in de Rechten dat hij behaalde aan de KU Leuven en de Julius-Maximiliaan Universiteit Würzburg. Hij heeft ook een bijzondere licentie in het ondernemingsrecht met specialisatie in handels- en economisch recht (Université Libre de Bruxelles) en hij gradueerde in de Fiscale Wetenschappen (Fiscale Hogeschool Brussel).

Als advocaat is Tim verbonden aan de balie van Brussel en Gent. Hij richtte samen met zijn collega-vennoten Cazimir op in 2009. Tim is Nederlandstalig maar spreekt ook vlot Frans, Engels en Duits.

Specialisatie

Tim legt zich in hoofdzaak toe op ondernemingsfiscaliteit en vastgoedfiscaliteit. Verder heeft hij zich gespecialiseerd in de structurering van familiale vermogens zowel in een nationale als een internationale context.

Publicaties en andere activiteiten

Tim publiceert regelmatig artikels in tijdschriften en boeken over fiscaliteit en geeft voordrachten en gastcolleges voor verscheidene professionele organisaties over fiscale topics.

“De laatste jaren is ons veld, de fiscaliteit, meer dan eens ondersteboven gegooid. Het blijft een dagelijkse inspanning om voor elk dossier een gepaste oplossing te bieden die conform is met de recente wijzigingen in de wet en telkens voor al onze cliënten de beste persoonlijke oplossing te voorzien.”

Vrije tijd

Tim houdt van sport, hockey, lopen en fitness. Daarnaast interesseert hij zich in muziek en ontspant hij zich met zijn gitaar.

Terug naar overzicht
Icon Publicaties

Publicaties

Geen heffing verkooprecht bij verlenging vruchtgebruik

Ann-Sofie Ceulemans en Tim Melis (2022). Geen heffing verkooprecht bij verlenging vruchtgebruik. Nieuwsbrief Registratierechten, nr. 3, p. 12 .

Dividenduitkering in natura van een onroerend goed: verschillende visies over de gewestgrenzen heen

Tim Melis en Rosanne Van Gael (2021). Dividenduitkering in natura van een onroerend goed: verschillende visies over de gewestgrenzen heen. Nieuwsbrief Registratierechten, 3, p. 12-21 .

VLAAMSE DECREETGEVER LEGT HET FINAAL VERREKENBEDING EN HET KEUZEBEDING MET LAST FISCAAL AAN BANDEN: EEN PRAKTISCHE ANALYSE

Tim Melis en Eline Beeken (2019). VLAAMSE DECREETGEVER LEGT HET FINAAL VERREKENBEDING EN HET KEUZEBEDING MET LAST FISCAAL AAN BANDEN: EEN PRAKTISCHE ANALYSE. Fiscaal Praktijkboek 2018-2019 .

DE GESPLITSTE AANKOOP IN NEVELEN GEHULD. EEN POGING TOT OPHELDERING

Tim Melis (2013). DE GESPLITSTE AANKOOP IN NEVELEN GEHULD. EEN POGING TOT OPHELDERING. Notariaat, afl. 12, p. 1-6 .

FISCAAL MISBRUIK INZAKE REGISTRATIE- EN SUCCESSIERECHTEN

Tim Melis (2012). FISCAAL MISBRUIK INZAKE REGISTRATIE- EN SUCCESSIERECHTEN. Nieuwsbrief Registratierechten, nr. 3, p. 6-12 .

DE NIEUWE ANTIMISBRUIKBEPALING INZAKE SCHENKINGS- EN SUCCESSIERECHTEN: STORM IN EEN GLAS WATER?

Tim Melis en Wim Vermeulen (2012). DE NIEUWE ANTIMISBRUIKBEPALING INZAKE SCHENKINGS- EN SUCCESSIERECHTEN: STORM IN EEN GLAS WATER?. Nieuwsbrief Registratierechten, nr. 2, p. 13-20 .

VAK III, INKOMSTEN VAN ONROERENDE GOEDEREN

Tim Melis VAK III, INKOMSTEN VAN ONROERENDE GOEDEREN. Standaard Belastingalmanak, 2012 .

Icon nieuwsberichten

nieuwsberichten

Auteursrechten: Grondwettelijk Hof ziet geen probleem in de uitsluiting van softwareontwikkelaars. Wie komt vandaag dan wel nog in aanmerking?

Tim Melis, Dieter Moens en Philippe Hermans

In de sector van softwareontwikkelaars werd met spanning uitgekeken naar de uitspraak van het Grondwettelijk Hof over de verzoeken die werden ingediend tot nietigverklaring van de hervormde fiscale gunstregeling inzake auteursrechten, specifiek met betrekking tot de mogelijke uitsluiting van…

Lees meer

De vastgoedinvesteerder aan zet: het verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw geldt voortaan ook voor verhuurde woningen en appartementen!

Dries Vandervelde, Tim Melis en Philippe Hermans

Nieuwsflash: Zes maanden na de verstrenging van het verlaagde btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw, wordt de regeling opnieuw uitgebreid. Vanaf 1 juni 2024 komen woningen en appartementen die bedoeld zijn voor langdurige verhuur aan particulieren in aanmerking voor dit verlaagde btw-tarief.…

Lees meer

Ongebreidelde toegang tot het UBO-register strijdig met het recht op privacy

Tim Melis

Het UBO-register werd enkele jaren terug door de EU in het leven geroepen in het kader van de strijd tegen witwassen en financiering van terrorisme. De achterliggende idee was dat middels de invoering van een verplichting voor onder meer vennootschappen, VZW’s en stichtingen om aan te duiden wie r…

Lees meer

Vanaf wanneer verhuurt u professioneel?

Tim Melis

Privématig vastgoed verhuren wordt gunstig belast. Dat komt omdat niet de huidige huurmarkt, maar wel die van het jaar 1975 de basis vormt waarop de belastingen berekend worden. Het kadastrale inkomen (KI) is immers in die tijd ontstaan en wordt nog steeds, weliswaar met indexatie en 40% verhoging, …

Lees meer

Huisvisitatie: het verlenen van een machtiging door de politierechter blijkt een loutere formaliteit

Dieter Moens en Tim Melis

De onschendbaarheid van de woning is ingeschreven in onze grondwet (artikel 15). Die onschendbaarheid geldt ook ten aanzien van de overheid. Maar de onschendbaarheid is echter niet absoluut, aangezien artikel 15 bepaalt dat een huiszoeking wel kan plaatshebben in de gevallen die de wet bepaalt en…

Lees meer

Een woning - loon naar werken of een stap te ver?

Tim Melis en Rosanne Van Gael

Het laatste decennium hanteert de fiscale administratie artikel 49 WIB als een onvervalste antimisbruikbepaling. Zo worden de kosten van een onroerend goed dat privé wordt aangewend ten titel van bezoldiging in natura frequent verworpen. Bij uitbreiding worden vandaag ook verhuurde onroerende …

Lees meer

Overdracht van opstal en erfpacht voortaan in meeste gevallen vrijgesteld van personenbelasting

Tim Melis en

Tot voor kort werd men als natuurlijke persoon steeds belast in de personenbelasting op de vergoeding die men als opstalhouder of erfpachthouder ontving bij de overdracht van het recht van opstal respectievelijk recht van erfpacht. Met de wet van 22 april 2019 heeft de wetgever daar verandering in…

Lees meer
Icon seminaries

seminaries

Wat is de bezoldigingstheorie nog waard?

Tim Melis

Programma Aftrekbaarheid van beroepskosten Algemeen kader van de bezoldigingstheorie Invulling van de bewijslast in het kader van art. 49 WIB De meerwaardetheorie Cash drain en het vennootschapsbelang Modellen: Bijzonder verslag overeenkomst bestuurdersmandaat, notulen jaarlijkse AV... Spreker Tim…

Lees meer

Zakelijke rechten: vruchtgebruik, recht van opstal & recht van erfpacht

Tim Melis

Meer en meer worden “constructies” met zakelijke rechten door de administratie met argusogen bekeken, zowel bij de houder van het recht als de genieter ervan. Daardoor ontstaat de noodzaak een oplossing te vinden voor mogelijke problemen. Remediëren is immers beter dan genezen. Een te bewandelen pist…

Lees meer

Special Vruchtgebruik: knelpunten, mogelijkheden, houding fiscus, …

Tim Melis

De Special Vruchtgebruik behandelt de belangrijkste actuele knelpunten bij de toepassing van zakelijke rechten en de discussiepunten met de fiscus. U krijgt een diepgaande analyse van de huidige mogelijkheden en beperkingen van vruchtgebruik. De Special Vruchtgebruik wordt verzorgd door 3…

Lees meer

De recente wijzigingen in het huwelijksvermogensrecht en goederenrecht: Nieuwe regelgeving aan de zakelijke rechten van vruchtgebruik en opstal

Tim Melis

Welke vergoedingen dienen betaald te worden aan de vennootschap voor werken die net voor het einde van de looptijd zijn uitgevoerd. Kan een lopend recht van vruchtgebruik worden verlengd, zo ja wanneer en dient er dan ook opnieuw registratiebelasting te worden betaald. Is er registratiebelasting…

Lees meer

Aftrek management fees

Tim Melis

Context management fee Wat is het onderscheid tussen een management fee en bestuurdersbezoldiging? Wat zijn de voorwaarden voor de aftrekbaarheid van de kosten? Casuïstiek Hoe in de praktijk de werkelijkheid van de managementprestaties aantonen? Kunnen tantièmes een oplossing bieden?

Lees meer

De bezoldigingstheorie

Tim Melis

Aftrekbaarheid van beroepskosten Algemeen kader van de bezoldigingstheorie Invulling van de bewijslast in het kader van art. 49 WIB De meerwaardetheorie Cash drain en het vennootschapsbelang Modellen: Bijzonder verslag overeenkomst bestuurdersmandaat, notulen jaarlijkse AV...

Lees meer

Fiscale gevolgen bij kosteloze verkrijging bij einde vruchtgebruik, opstal...

Tim Melis

Kan een kosteloze beëindiging of voortijdige beëindiging ? Wat zijn de gevolgen van de beëindiging van een recht van vruchtgebruik, een recht van opstal of nog een recht van erfpacht? Hoe kan een recht van vruchtgebruik, opstal en erfpacht overigens beëindigd worden? Wat indien de vruchtgebruiker, de …

Lees meer
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info