Erfovereenkomsten anno 2023: Onmisbaar instrument bij successieplanning

26-04-2023

Algemene info

Organisatie: NCOI

Sprekers: Rinse Elsermans

Locatie: Online

Het is ondertussen bijna verheven tot een volkswijsheid: erfenissen zijn een bron van ruzie en conflicten. Vandaag de dag zijn er echter meer mogelijkheden om preventief erfenistwisten te vermijden dan ooit tevoren, en in zeer grote mate is dit te danken aan erfovereenkomsten.

In 2018 werd ons erfrecht grondig hervormd. Op het vlak van erfovereenkomsten werden er heel wat wijzigingen doorgevoerd. Zo werden bijvoorbeeld enkele nieuwe erfovereenkomsten mogelijk gemaakt, zoals de globale erfovereenkomst en welbepaalde punctuele erfovereenkomsten. Maar het opmaken van erfovereenkomsten is aan strikte vormvereisten onderworpen, en enkel de erfovereenkomsten die specifiek door de wet worden toegelaten, zijn geldig.

Bij de recente hercodificatie van ons Burgerlijk Wetboek, en meer bepaald de invoering van boek 4 van het Nieuw Burgerlijk Wetboek op 1 juli 2022, zijn overigens een aantal wijzigingen aangebracht en twistpunten opgelost inzake de materie van de erfovereenkomsten.

Uit de praktijk blijkt dat een erfovereenkomst een zeer dankbaar instrument is om gemoedsrust te bekomen voor de erflater en familiale vrede te verzekeren tussen de erfgenamen. Kennis aangaande de verschillende mogelijkheden van erfovereenkomsten is bijgevolg onmisbaar voor elke private clients adviseur en vermogensplanner.

inschrijven
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info