Fiscale visitatie: Het ultimum remedium uit het ‘wapenarsenaal’ van de fiscus?

08-06-2023

Algemene info

Organisatie: NCOI Fiscaal Informatief

Sprekers: Dieter Moens

Locatie: Online

Met betrekking tot de controle op de belastingaangiften beschikt de fiscale administratie over verschillende bevoegdheden.

De 'fiscale visitatie' waarbij de controleurs ter plaatse gaan, meestal in de onderneming zelf, is misschien wel de belangrijkste daarvan en deze kan gericht zijn op zowel de inkomstenbelastingen (artikel 319 WIB) als op de btw (artikel 63 W.BTW.).

In de praktijk stellen wij vast dat steeds meer en meer fiscale controles worden gestart met dergelijke fiscale visitatie. Zo’n bezoek van de fiscus roept uiteraard verschillende vragen op. Over welke mogelijkheden beschikt de fiscale administratie? Hoe ver mag en kan de fiscale administratie eigenlijk gaan?

Bovendien vindt een fiscale visitatie bijna altijd onaangekondigd plaats. Een goede kennis van de rechten en plichten zorgt er dan voor dat je enigszins voorbereid bent. Om de contouren van de do’s en don’ts van de fiscale administratie af te bakenen, is de rechtspraak vaak een noodzakelijk hulpmiddel gebleken. Maar soms leidt die rechtspraak net tot meer interpretatiemoeilijkheden…

Als adviseur, accountant of advocaat heb je de taak om de rechten en plichten van de belastingplichtige te vrijwaren. Een cruciale rol, want zo’n controle ter plaatse door de fiscus wordt vaak als zeer schrikwekkend ervaren! Met voldoende kennis van de laatste ontwikkelingen in verband met de fiscale visitatie, kan dit evenwel perfect in goede banen geleid worden.

Tijdens dit Fiscaal Informatief-seminarie zullen antwoorden op onder meer de volgende vragen aan bod komen:

  • Wat is het toepassingsgebied van de fiscale administratie (wie, waar, wanneer …)?
  • Heeft de fiscale administratie dezelfde mogelijkheden als de politie bij een huiszoeking? Wat is de impact van de zogenaamde MOTEM’s?
  • Dient de belastingplichtige altijd vrije toegang voor de fiscale visitatie te verlenen? Of dient de fiscale administratie toelating te vragen aan de belastingplichtige?
  • Mag de fiscale administratie kasten en lades openen?
  • Mag de fiscale administratie dwang gebruiken bij een fiscale visitatie?
  • Hoe bereid je de belastingplichtige zo goed mogelijk voor op een fiscale visitatie?
inschrijven
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info