Dieter Moens (2021). Aanslag geheime commissielonen: a never ending story?. Nieuwsbrief Accountancy & Fiscaliteit, .
Dieter is fiscalist en legt zich sinds het begin van zijn carrière toe op de fiscale procedure in al zijn facetten. Dit zowel inzake vennootschapsbelasting, personenbelasting als inzake btw. Hij begeleidt belastingplichtigen van A tot Z doorheen de fiscale procedure (zowel in de administratieve als de gerechtelijke fase).
Dieter behaalde in 2016 het diploma van Master in de Rechten (met onderscheiding) aan de KU Leuven. Daarnaast behaalde Dieter ook de diploma’s van Communicatiewetenschappen (met onderscheiding) en Europese Studies (met grote onderscheiding) aan de KU Leuven.
Als advocaat is Dieter verbonden aan de balie van Antwerpen. Hij is lid van het Cazimirteam sinds 2021.
Dieter heeft een bijzondere interesse in alle aspecten van de fiscale procedure (zowel inzake directe als indirecte belastingen, zowel in de administratieve als in de gerechtelijke fase).
Eerste Laureaat Nullum Crimen Prijs 2017
Death and taxes in life are certain, knowing how to pay only your fair share is third. (Yvette D. Best)
Dieter geniet van fietsen (zowel actief als passief). Bovendien spendeert hij graag tijd met familie en vrienden.
Dieter Moens (2021). Aanslag geheime commissielonen: a never ending story?. Nieuwsbrief Accountancy & Fiscaliteit, .
Dieter Moens (2019). De BV en de kapitaalvermindering: een contradictio in terminis?. Pacioli (BIBF-IPC), .
Dieter Moens (2020). Gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing aan een revival bezig? Analyse van de laatste ontwikkelingen. FinConnect, .
Dieter Moens (2017). Strafprocedurele middelen inzake bedrieglijke insolvabiliteit bij de onderzoeks-, vonnis- en strafrechtelijke uitvoeringsfase. Een onderzoek naar de effectiviteit en efficiëntie van deze strafprocedurele middelen.. Nullum Crimen: Tijdschrift voor straf- en strafprocesrecht, p. 1-65 .
Er is de laatste maanden al veel inkt gevloeid over de aanslag geheime commissielonen (zie bijvoorbeeld onze eerdere artikels: ‘de wetgever zit niet stil’; ‘a never ending story’; ‘the saga continues’). Een volgend discussiepunt is de vraag of een cumul mogelijk is van enerzijds de aanslag geheime commissielo…
Op grond van artikel 444 WIB kan de fiscale Administratie een belastingverhoging toepassen wanneer een belastingplichtige zijn of haar fiscale verplichtingen niet is nagekomen. Hieraan gekoppeld heeft de wetgever sinds aanslagjaar 2019 een zogenaamd aftrekverbod ingevoerd. Dit aftrekverbod geldt…
Een vergetelheid Een Luxemburgs rijksinwoner richtte in 2011 samen met enkele familieleden (Belgische rijksinwoners) een Luxemburgse SPF op (Société de gestion Patrimoine Familiale). De Belgische familieleden vergaten echter in hun Belgische aangifte in de personenbelasting melding te maken van d…
De laatste tijd worden wij steeds meer geconfronteerd met gevallen waarbij in het bijzonder de Bijzondere Belastinginspectie (hierna: BBI), artikel 49 WIB aanwendt in de strijd tegen fraude bij onderaannemers. Artikel 49 WIB wordt daarmee blijkbaar nogmaals gepromoveerd tot één van de belangrijkste a…
De Algemene Administratie van de Bijzondere Belastinginspectie (“de BBI”) staat bekend als één van de meest doortastende belastingadministraties binnen de FOD Financiën. Het is niet ongebruikelijk dat zij bij het opstarten van een fiscaal onderzoek een fiscale visitatie uitvoert bij één of meer belastin…
Op 23 juni jl. werd door de heer Benoît Piedboeuf en mevrouw Nathalie Gilson, beiden Kamerleden voor MR, een wetsvoorstel ingediend teneinde het al dan niet gebruik van onrechtmatig verkregen bewijs in fiscale zaken wettelijk te verankeren (zogenaamde Antigoonleer). Dit zowel inzake directe als …
De onschendbaarheid van de woning is ingeschreven in onze grondwet (artikel 15). Die onschendbaarheid geldt ook ten aanzien van de overheid. Maar de onschendbaarheid is echter niet absoluut, aangezien artikel 15 bepaalt dat een huiszoeking wel kan plaatshebben in de gevallen die de wet bepaalt en…
Met betrekking tot de controle op de belastingaangiften beschikt de fiscale administratie over verschillende bevoegdheden. De 'fiscale visitatie' waarbij de controleurs ter plaatse gaan, meestal in de onderneming zelf, is misschien wel de belangrijkste daarvan en deze kan gericht zijn op zowel de…
Op regelmatige basis komt ieder accountantskantoor in aanraking met fiscale controles, zowel op BTW-vlak als op fiscaal vlak. Meer en meer komen er gerichte controles, waarbij de controleur gericht is gaan zoeken op onregelmatigheden. Met de hulp van IT staan de controleurs stevig in hun schoenen.…
Kan een aanslag geheime commissielonen worden toegepast wanneer de genieter ondubbelzinnig werd geïdentificeerd buiten de termijn van 2 jaar en 6 maanden, maar niet binnen de wettelijke aanslagtermijnen effectief werd belast? Is een cumul van de aanslag geheime commissielonen en toevoeging aan de …
Het bankenonderzoek Een van de meeste ingrijpende inbreuken op het recht op privacy van de belastingplichtige is het bankenonderzoek. Hierdoor krijgt de fiscale Administratie een volledige inzage van alle verrichtingen op alle bankrekeningen van een welbepaalde belastingplichtige. Tegelijk is er…
De aanslag geheime commissielonen in de zin van artikel 219 WIB is een afzonderlijke aanslag van 103% die onder meer wordt gevestigd op bezoldigingen en voordelen van alle aard die niet worden verantwoord door individuele fiches. Indien een vennootschap een voordeel van alle aard toekent aan haar…