Bijzondere topics binnen de fiscale procedure

27-04-2022

Algemene info

Organisatie: Forum for the Future

Sprekers: Dieter Moens Tomas Martens

Locatie: Online

Het bankenonderzoek

Een van de meeste ingrijpende inbreuken op het recht op privacy van de belastingplichtige is het bankenonderzoek. Hierdoor krijgt de fiscale Administratie een volledige inzage van alle verrichtingen op alle bankrekeningen van een welbepaalde belastingplichtige. Tegelijk is er een verplichte getrapte procedure voorzien die de fiscale Administratie moet volgen vooraleer zij een bankenonderzoek kan voeren.

Ten gevolge van een recente wetswijziging heeft iedere Belgische bank en verzekeraar op 31 januari 2022 voor het eerst de saldo's gerapporteerd van de bank- en betaalrekeningen die bij hen worden aangehouden bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP). Daarnaast hebben ze ook per klant systematisch de totale waarde meegedeelde van bepaalde financiële contracten zoals effectenrekeningen en levensverzekeringen tak 21, 23 of 26. Hierdoor kan de fiscale Administratie in een oogopslag nagaan welke middelen een natuurlijke persoon of rechtspersoon aanhoudt bij een Belgische financiële instelling.

Tijdens dit luik van het seminarie overlopen we de getrapte procedure van het bankenonderzoek en bekijken we de impact van deze recente wetswijziging voor de fiscale praktijk.

Het aftrekverbod van artikel 207, zevende lid WIB

Artikel 207, zevende lid WIB bepaalt dat er in principe geen aftrekken of verliezen mogen worden verricht op het gedeelte van het belastbaar resultaat dat werd verhoogd na een controle. In de praktijk wordt deze bepaling dermate ruim geïnterpreteerd door de fiscale Administratie dat iedere laattijdige aangifte als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de belastingplichtige én zijn mandataris hangt.
Bovendien stelt de fiscale Administratie dat dit aftrekverbod zelfs geldt bij een akkoord met de belastingplichtige. De Minister van Financiën heeft dit standpunt recent bevestigd.

Tijdens dit luik van het seminarie overlopen we het toepassingsgebied van artikel 207, zevende lid WIB en de potentiële gevolgen voor een belastingplichtige en zijn mandataris.

Tot slot bespreken we de impact van de circulaire en het door de Minister van Financiën ingenomen standpunt voor de fiscale praktijk.

inschrijven
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info