Huwelijksvermogensstelsels vs. het nieuwe erfrecht

28-10-2021

Algemene info

Organisatie: KBAB

Sprekers: Nathalie Labeeuw

Locatie: Online

Een overlijden is een zwaar emotioneel verlies, maar tijdens dit verwerkingsproces moeten de erfgenamen rekening houden met een resem aan verplichtingen die op hun rusten. Bovendien moet er dikwijls, bij gebrek aan vermogensplanning, een hoge som aan erfbelasting worden betaald. Om dit te vermijden kan een erflater reeds bij leven de overdracht van zijn vermogen bewerkstelligen.

De praktijk kent een reeks aan instrumenten, zoals een huwelijkscontract, testament, schenking, maatschap, private stichting, levensverzekering, elk met hun eigen wettelijke bepalingen. Daarbij moet steeds rekening worden gehouden met de houding van de Vlaamse Belastingdienst ten opzichte van (elk of een combinatie van) deze instrumenten. Enkel met een goede kennis van de verschillende planningstechnieken kan een vermogensplanning op maat worden uitgewerkt.

In deze opleiding wordt u eerst wegwijs gemaakt in de Vlaamse erf- en schenkbelasting, waarna in een tweede onderdeel van de cursus een nadere toelichting wordt gegeven bij diverse planningstechnieken (met een focus op hun burgerrechtelijke en fiscale gevolgen).

Kortom, na deze opleiding zou u in staat moeten zijn om in de praktijk te kunnen adviseren omtrent de mogelijke planningstechnieken in uw concreet dossier.

inschrijven
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info