Jozefien Dobbelaere en Nathalie Labeeuw (2024). De schatting van onroerend goed door een schatter-expert: niet zo zeker als aanvankelijk gedacht. Successierechten, 3, 1 .
Nathalie Labeeuw is één van de grote Belgische specialisten successieplanning en familiaal vermogensrecht. Ze adviseert bij de overdracht van familiebedrijven en verzorgt de vermogensplanningen van soms erg complexe gezinssituaties. Onder haar cliënten rekent zij particulieren die behoren tot de top 100 van meest vermogende Belgen.
Nathalie heeft een diploma in de Rechten, behaald aan de KU Leuven en de Université de Poitiers. Ze is ook master in het Notariaat (KU Leuven) en werkte jaren als assistent aan het Instituut voor Familiaal Vermogensrecht (KU Leuven). Nathalie is Nederlandstalig, maar spreekt ook Frans en Engels.
Als advocaat is zij verbonden aan de balie van Brussel. Ze richtte samen met haar collega-vennoten Cazimir op in 2009. Ze is werkzaam in kantoor Diegem, Gent en Antwerpen.
Nathalie Labeeuw is gespecialiseerd in successieplanning, familiaal vermogensrecht en internationaal privaatrecht. Zij adviseert hierbij over de overdracht van familiale ondernemingen en werkt vermogensplanningen uit bij cliënten met een complexe gezinssituatie, al dan niet met een internationaal karakter.
Vanuit deze kennis en ervaring is zij de ideale advocate om onze civiele procedureafdeling te leiden. Nathalie begeleidt procedures vereffening-verdeling na echtscheiding of na overlijden, waarbij onder meer en vaak randproblemen zich stellen (o.a. betwisting over de geldigheid van een testament of een schenking, verzegelingen, aanstelling sekwester, bewindvoering,...).
Nathalie is auteur van menig publicatie en een gewaardeerd spreker binnen haar vakgebied, zowel bij financiële instellingen en de Federatie van Notarissen als de Fiscale Hogeschool.
Ze is ook redactielid van vooraanstaande tijdschriften in haar vakgebied en voorzitter van de deelredactie Relatievermogensrecht, vermogensrecht en familierecht voor Tijdschrift Estate Planning.
Ten slotte kreeg is zij reeds enkele jaren gerankt in Chambers online Rankings Guides als “outstanding lawyer”.
“U doet met uw bezit wat u wilt. Tenzij u sterft. Voor die tijd heeft u evenwel nog tal van mogelijkheden om uw vermogen te organiseren. Voor een vloeiende planning geldt, zoals zo vaak, the sooner the better.”
In haar vrije tijd geniet Nathalie van bakken en duursporten zoals de triatlon - twee zaken die elkaar naadloos aanvullen, dat spreekt voor zich.
Jozefien Dobbelaere en Nathalie Labeeuw (2024). De schatting van onroerend goed door een schatter-expert: niet zo zeker als aanvankelijk gedacht. Successierechten, 3, 1 .
Nathalie Labeeuw, Elisabeth Janssens en Naomi Van Laer (2024). Verzaking aan vruchtgebruik op geschonken roerende goederen: (on)belast?. Successierechten, 3, 18 .
Katrien Nys en Nathalie Labeeuw (2023). Schenkingen - gevolgen van de aanvaarding. Focus op nalatenschappen, schenkingen en testamenten, p. 217 e.v. .
Katrien Nys en Nathalie Labeeuw (2023). Verdeling en inbreng – vordering tot verdeling met minderjarigen of beschermde meerderjarigen. Focus op nalatenschappen, schenkingen en testamenten, p. 97 e.v. .
Anne-Sophie Stievenard en Nathalie Labeeuw (2023). Waar een wil is, is een onbelaste weg ... ook in het gemeenschapsstelsel – De (a) symmetrische verdeling in extremis als weg om de langstlevende (fiscaal) optimaal te beschermen. Nieuwsbrief successierechten, 6, p. 20 e.v. .
Rinse Elsermans en Nathalie Labeeuw (2023). DE ONRECHTSTREEKSE SCHENKING ALS ALTERNATIEVE PLANNINGSTECHNIEK. Tijdschrift voor Notarissen, 5, p. 323 e.v. .
Nathalie Labeeuw en Anne-Sophie Stievenard (2023). Het testamentaire meerjarigenbewind in nauwe schoentjes. TEP, 1, p. 66 e.v. .
Als kind bent u een wettelijk beschermde erfgenaam. Dat betekent dat u altijd recht hebt op een bepaald deel van de nalatenschap van uw ouders. Toch kunnen zij u onterven. Maar u kunt zich daartegen verzetten. Het Belgisch erfrecht garandeert de bescherming van bepaalde erfgenamen. ‘Een kind heeft a…
Naar Belgische wet bestaan er drie soorten testamenten: het notarieel, internationaal of eigenhandig testament. Wilt u garantie dat uw testament correct wordt uitgevoerd, houd dan voor elk van die types rekening met de bepalingen qua geldigheid en vindbaarheid. Vermits de eerste twee soorten worden…
Na ieder overlijden zullen de nabestaanden een aangifte van nalatenschap moeten indienen. De nabestaanden kunnen dit zowel individueel als samen doen. In de praktijk doen zij hiervoor vaak beroep op een notaris. Dit is echter niet verplicht, zelfs niet wanneer de nalatenschap onroerend goed bevat. …
Gegeven is gegeven, is het adagium bij schenkingen. Alle schenkingen – behalve deze aan uw huwelijkspartner – zijn onherroepelijk. ‘De wet bepaalt dat een schenking niet kan worden teruggedraaid, behalve wegens het niet vervullen van de voorwaarden of ondankbaarheid tegenover de schenker. De wet somt …
Het voordeel van een huwelijkscontract is dat u de verdeling van uw huwelijksvermogen beter kunt afstemmen op uw persoonlijke situatie. Wie in het huwelijksbootje stapt en geen huwelijkscontract opstelt, valt automatisch onder het ‘wettelijk stelsel’. In dat stelsel behouden de echtgenoten hun eig…
De experten zijn het eens: de tussenkomst van een buitenlandse notaris heeft nog weinig zin. De drijfveer was het vermijden van de Belgische schenkbelasting en dat zal niet meer kunnen. ‘Het enige argument pro een buitenlandse notaris is het ereloon voor de notaris. In Nederland zijn de erelonen v…
Aangifte van nalatenschap Bij een overlijden moet er een aangifte van nalatenschap bij VLABEL ingediend worden door de wettelijke erfgenamen, algemene legatarissen en begiftigden. De aangifte laat VLABEL toe om de verschuldigde erfbelasting van de nalatenschap te berekenen en vervolgens te innen.…
Er zijn weinig juridische onderwerpen die zo tot de verbeelding spreken als de erfrechtelijke reserve. Als notaris krijgt u ongetwijfeld geregeld de vraag of men volledig vrij over zijn/haar nalatenschap kan beschikken. Anderzijds wordt u misschien ook wel geconfronteerd met personen wiens…
Er zijn weinig juridische onderwerpen die zo tot de verbeelding spreken als de erfrechtelijke reserve. Als notaris krijgt u ongetwijfeld geregeld de vraag of men volledig vrij over zijn/haar nalatenschap kan beschikken. Anderzijds wordt u misschien ook wel geconfronteerd met personen wiens…
Er zijn weinig juridische onderwerpen die zo tot de verbeelding spreken als de erfrechtelijke reserve. Als notaris krijgt u ongetwijfeld geregeld de vraag of men volledig vrij over zijn/haar nalatenschap kan beschikken. Anderzijds wordt u misschien ook wel geconfronteerd met personen wiens…
Doelstelling van de fiscale infoclubs is maandelijks een overzicht te geven van de laatste ontwikkelingen in de fiscale wetgeving, rechtspraak, circulaires, administratieve beslissingen, enz. Maandelijks wordt een documentatiebundel samengesteld, waarin de verschillende nieuwigheden samengebracht…
Er zijn weinig onderwerpen die zo tot de verbeelding spreken als de erfrechtelijke reserve. We krijgen regelmatig de vraag of men volledig vrij over zijn/haar nalatenschap kan beschikken. Beter gezegd: kan ik (nog) iemand onterven? Maar we treden ook op voor personen wiens voorbehouden erfdeel…
Fiscale bevoegdheidsverdeling federaal/regio's. Inleidende begrippen Vlabel en VCF, algemene antirechtsmisbruikbepaling, basisprincipes van het registratierecht: Eric Spruyt, Notaris-Vennoot Berquin Notarissen, Prof. KU Leuven en Prof. FHS In deze inleidende les wordt een overzicht aangeboden van…
Vermogensplanning is een complexe puzzel, waarvoor een grondige basiskennis vereist is van het erfrecht, het familiale vermogensrecht, de erf- en schenkbelasting, de planningsinstrumenten en de vaak wisselende standpunten van de Vlaamse Belastingsdienst. In dit seminarie komen de beginselen aan bod…