Onterven, kan dat? En wat kan u doen als ù wordt onterfd?

18-03-2024

Algemene info

Organisatie: Cazimir

Sprekers: Robin Bosschaert Nathalie Labeeuw

Locatie: Greenhouse BXL, Berkenlaan 8, 1831 DIEGEM

Er zijn weinig onderwerpen die zo tot de verbeelding spreken als de erfrechtelijke reserve. We krijgen regelmatig de vraag of men volledig vrij over zijn/haar nalatenschap kan beschikken. Beter gezegd: kan ik (nog) iemand onterven? Maar we treden ook op voor personen wiens voorbehouden erfdeel geschonden werd en zich afvragen of daar (nog) iets aan kan gedaan worden...

Ook u bent als rechtspracticus misschien al met dergelijke delicate en vaak conflictueuze situaties geconfronteerd. Voor wie het concept van de "reservataire erfgenaam" strikt beschouwt, lijken dit op het eerste gezicht eenvoudige vragen die een kort antwoord behoeven. In werkelijkheid betreft het echter een complexe materie die met heel veel nuance behandeld moet worden.

Tijdens dit seminarie bespreken we diverse technieken die gebruikt worden om de erfrechtelijke aanspraken zoveel als mogelijk te beperken en in de mate van het mogelijke zelfs uit te sluiten. Er wordt tevens aandacht besteed aan de erfgenaam die zijn of haar erfrechtelijke reserve geschonden ziet: op welke manier kan de erfgenaam zijn of haar rechten maximaal vrijwaren?

We bespreken onder meer onderstaande zaken

  • Heeft een verhuis naar het buitenland zin?
  • Is het meerderjarigenbewind een aan te bevelen optie?
  • Is de inbreng om niet in een private stichting reservebestendig?
  • Kan een private stichting die een schenking ontving, betrokken worden bij de gerechtelijke vereffening-verdeling?
  • Wat is de impact van de hervorming van het erfrecht op eerder opgestelde ontervende testamenten?
  • Hoe kan de toekomstige aangroei van vermogen buiten de reserve worden gehouden?

Op het einde is er uiteraard ruimte voor vragen voorzien. Graag omkaderen we deze avond met een hapje en een drankje.

Verloop van de avond

18u ontvangst
18u30 start seminar
20u30 receptie
21u30 voorzien einde

Deelname is kosteloos. We hopen u te verwelkomen op ons seminarie en kijken uit naar uw aanwezigheid!

Meer weten over onze sprekers?

Nathalie Labeeuw is één van de grote Belgische specialisten successieplanning en familiaal vermogensrecht. Ze adviseert bij vermogensplanningen van soms erg complexe gezinssituaties. Nathalie Labeeuw is gespecialiseerd in successieplanning, familiaal vermogensrecht en internationaal privaatrecht. Vanuit deze kennis en ervaring is zij de ideale advocate om onze civiele procedureafdeling te leiden. Nathalie begeleidt procedures vereffening-verdeling na echtscheiding of na overlijden, waarbij onder meer en vaak randproblemen zich stellen (o.a. betwisting over de geldigheid van een testament of een schenking, verzegelingen, aanstelling sekwester, bewindvoering,...).

Robin Bosschaert legt zich toe op (inter)nationale vermogensplanning, familiaal vermogensrecht en civiele procedures. Bij Cazimir advocaten legt Robin zich voornamelijk toe op echtscheidingen en de vereffening en verdeling van nalatenschappen. Hij heeft een ruime ervaring in erfrechtelijke advisering en geschillen en dit alles in zowel een nationale als internationale context.

Inschrijven kan hieronder tot uiterlijk 4 maart 2024.

inschrijven
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info