Icon Publicaties

Publicaties

VLAANDEREN VEREENVOUDIGT EN VERLAAGT DE SCHENKBELASTING OP ONROERENDE GOEDEREN

Ellen Quintelier (2015). VLAANDEREN VEREENVOUDIGT EN VERLAAGT DE SCHENKBELASTING OP ONROERENDE GOEDEREN. Registratierechten, afl. 3, p. 1-5 .

ARTIKEL 60BIS (OUDE VERSIE) - ARREST GRONDWETTELIJK HOF 8 JULI 2010

Ellen Quintelier (2011). ARTIKEL 60BIS (OUDE VERSIE) - ARREST GRONDWETTELIJK HOF 8 JULI 2010. Successierechten, afl. 5, p. 1-4 .

GERECHTELIJK WETBOEK NIET VAN TOEPASSING OP DE DOOR DE ONTVANGER INGESTELDE VORDERING TOT CONTROLESCHATTING – BESPREKING VAN CASSATIE 12 NOVEMBER 2010

Ellen Quintelier (2011). GERECHTELIJK WETBOEK NIET VAN TOEPASSING OP DE DOOR DE ONTVANGER INGESTELDE VORDERING TOT CONTROLESCHATTING – BESPREKING VAN CASSATIE 12 NOVEMBER 2010. Registratierechten, afl. 2, p. 2-3 .

HET VERMIJDEN VAN REGISTRATIERECHTEN BRENGT DE BELASTINGNEUTRALITEIT VAN EEN FUSIE NIET IN HET GEDRANG

Ellen Quintelier (2011). HET VERMIJDEN VAN REGISTRATIERECHTEN BRENGT DE BELASTINGNEUTRALITEIT VAN EEN FUSIE NIET IN HET GEDRANG. Registratierechten, afl. 1, p. 2-5 .

GEGEVENSUITWISSELING TUSSEN DE VERSCHILLENDE FISCALE ADMINISTRATIES: HET FISCALE NET SLUIT ZICH LANGZAAMAAN

Ellen Quintelier (2011). GEGEVENSUITWISSELING TUSSEN DE VERSCHILLENDE FISCALE ADMINISTRATIES: HET FISCALE NET SLUIT ZICH LANGZAAMAAN. Registratierechten, 1, p. 16-19 .

MEENEEMBAARHEID VAN REGISTRATIERECHTEN NIET LANGER VERHINDERD BIJ EEN AANKOOP MET BTW

Ellen Quintelier (2013). MEENEEMBAARHEID VAN REGISTRATIERECHTEN NIET LANGER VERHINDERD BIJ EEN AANKOOP MET BTW. NNK, afl. 1, p. 33-35 .

Icon nieuwsberichten

nieuwsberichten

Wet tot implementatie van de Europese Mobiliteitsrichtlijn werd gepubliceerd: nieuwe regelgeving met betrekking tot (grensoverschrijdende) fusies, splitsingen en omzettingen

Ellen Quintelier en Fien Baert

Op 6 juni 2023 werd de wet tot omzetting van de Richtlijn (EU) 2019/2121 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De wettekst is hier raadpleegbaar. Deze wet houdt een gedeeltelijke omzetting in van de Richtlijn (EU) 2019/2121 van 27 november 2019 tot wijziging van Richtlijn (EU) 2017/1132 met…

Lees meer

Vergeet uw belangenconflict niet op de correcte manier bekend te maken

Ellen Quintelier

Indien u binnen uw vennootschap wordt geconfronteerd met een belangenconflict in hoofde van één of meerdere bestuurders, moet u bepaalde formaliteiten naleven, waaronder de vermelding in de notulen of in een bijzonder verslag van de aard van de beslissing waarover een belangenconflict bestaat, de v…

Lees meer

Wanneer zijn tussentijdse cijfers vereist bij een (partiële) splitsing?

Ellen Quintelier

Algemene regel Indien u een (partiële) splitsing wenst door te voeren binnen uw vennootschap moeten uiterlijk één maand voor de buitengewone algemene vergadering die zich over de (partiële) splitsing moet uitspreken heel wat stukken ter beschikking worden gesteld van de aandeelhouders. Eén van deze stuk…

Lees meer

Kunt u uw aandeelhouder-natuurlijke persoon en uw aandeelhouder-vennootschap verzoenen in het kader van de aanleg van een liquidatiereserve binnen de BV? Volgens de rulingcommissie wel!

Ellen Quintelier

Enige tijd terug stelden wij ons de vraag of onder het nieuw Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) binnen de BV statutair kan worden voorzien dat bij een dividenduitkering de liquidatiereserves bij voorrang worden toegekend aan de aandeelhouders-natuurlijke personen en dat de dividenden…

Lees meer

Kunt u uw aandeelhouder-natuurlijke persoon en uw aandeelhouder-vennootschap verzoenen in het kader van de aanleg van een liquidatiereserve binnen de BV?

Ellen Quintelier

Aanleg liquidatiereserve Een ‘kleine’ vennootschap beschikt over de mogelijkheid om een liquidatiereserve aan te leggen om fiscaal voordelig winsten uit te keren uit de vennootschap. Of een vennootschap al dan niet klein is, wordt bepaald overeenkomstig de criteria vermeld artikel 1:24 van het Wet…

Lees meer

Impact van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen op de vermogensplanning praktijk

Ellen Quintelier en Francis van der Haert

Enkele voordelen van de “nieuwe” BV Een belangrijke wijziging op het vlak van vermogensplanning is de mogelijkheid van meervoudig stemrecht binnen de BV. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld de meerderheid van de aandelen van de vennootschap reeds overdragen aan hun kinderen bij wijze van schenking, zon…

Lees meer

Het WVV: U heeft als bestuurder eveneens een arbeidsovereenkomst afgesloten met de vennootschap. Wat nu?

Ellen Quintelier

Het nieuw vennootschapsrecht stelt dat een bestuurder in zijn hoedanigheid van bestuurder niet via een arbeidsovereenkomst met de vennootschap verbonden mag zijn. Een bestuurder kan zijn mandaat met andere woorden enkel als zelfstandige uitoefenen. Deze bepaling wordt zowel voor de BV, CV als NV…

Lees meer

​Opfrissing hervorming vennootschapsbelasting: maatregelen van toepassing vanaf 2020

Ellen Quintelier

In wat volgt bezorgen wij u bij wijze van opfrissing een kort overzicht van de voornaamste maatregelen die door de hervorming van de vennootschapsbelasting (in uitvoering van het zogenaamde zomerakkoord) vanaf aanslagjaar 2021 (voor een belastbaar tijdperk dat ten vroegste aanvangt op 1 januari…

Lees meer

De CV onder het nieuw WVV

Francis van der Haert en Ellen Quintelier

De minister is duidelijk. De ‘CV’ komt onder het nieuw WVV niet meer in aanmerking voor de uitoefening van een vrij beroep. Er heerst voor vrije beroepen die hun samenwerking hebben georganiseerd via een CVBA heel wat onduidelijkheid over het voortbestaan van deze vennootschapsvorm onder het nie…

Lees meer

Reeks: De weg naar het WVV

Francis van der Haert en Ellen Quintelier

Op 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (“WVV”) in werking. Voor veel ondernemers bleef het WVV voorlopig nog een ver van-mijn-bed-show: in een eerste golf was het WVV immers enkel van toepassing op “nieuwe” vennootschappen en verenigingen (opgericht vanaf 1 mei 2019) e…

Lees meer

Belangrijke impact van het gewijzigd ondernemingsrecht op uw maatschap!

Ellen Quintelier

Ten gevolge van de hervorming van het ondernemingsrecht wordt een nieuw (moderner) ondernemingsbegrip ingevoerd. Overeenkomstig het gewijzigd Wetboek Economisch Recht (WER), zal elk van volgende organisaties als een onderneming worden beschouwd: a) iedere natuurlijke persoon die zelfstandig een…

Lees meer

Verhoging deelnemingsvrijstelling (DBI-aftrek) van 95% naar 100%

Ellen Quintelier

In het kader van de geplande hervorming van de vennootschapsbelasting heeft de federale regering recent een bijkomende wijziging aangekondigd: de verhoging van de DBI-aftrek naar 100% vanaf 2018 (aanslagjaar 2019). Op heden worden dividenden die worden uitgekeerd door een dochtervennootschap aan…

Lees meer

Kan mijn medevennoot zijn aandelen zomaar aan gelijk wie verkopen?

Ellen Quintelier

Indien u samen met uw zakenpartner bent overgegaan tot de oprichting van een vennootschap, is het veelal wenselijk dat de aandelen van uw vennootschap niet zomaar aan gelijk wie kunnen worden overgedragen. Wettelijke regeling De wettelijk voorziene regeling aangaande de overdracht van uw aandelen…

Lees meer

De aandeelhoudersovereenkomst versus de statuten

Ellen Quintelier

U wenst samen met uw zakenpartners over te gaan tot de oprichting van een vennootschap. U weet dat u hiervoor statuten moet opmaken. U heeft echter ook al gehoord dat bepaalde aandeelhouders bepaalde afspraken niet via de statuten regelen, maar via een afzonderlijke aandeelhoudersovereenkomst. Wat…

Lees meer

Mijn medevennoot overlijdt onverwacht. Wat nu?

Ellen Quintelier

U bent samen met uw zakenpartners eigenaar van de aandelen van een vennootschap met rechtspersoonlijkheid (zoals bijvoorbeeld een NV of BVBA). Plots overlijdt één van uw zakenpartners. Wat gebeurt er met zijn aandelen? Welke gevolgen heeft zijn overlijden voor u en voor de vennootschap? Wat g…

Lees meer

De aandeelhoudersovereenkomst: Beter voorkomen dan genezen.

Ellen Quintelier

U bent samen met uw zakenpartner(s) overgegaan tot de oprichting van een vennootschap. U bent hiervoor langsgegaan bij de notaris, die u heeft bijgestaan bij de opmaak van de statuten van uw vennootschap. U heeft echter ook al gehoord dat vele aandeelhouders naast de opmaak van de statuten eveneens…

Lees meer
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info