Eline Beeken en Olivier De Keukelaere (2023). Het gunstregime inzake de overdracht van familiale vennootschappen: over vastgoedactiviteiten en de ‘beenhouwerijzaak’. Nieuwsbrief successierechten, 6, p. 10 e.v. .
Eline is civilist en legt zich toe op (inter)nationale vermogensplanning, familiaal vermogensrecht en civiele procedures.
Eline behaalde in het diploma Master in de Rechten (2012) en Master in het Notariaat (2013) aan de KU Leuven en vervolgens een Master in het Fiscaal Recht (2014) aan de Vrije universiteit Brussel.
Als advocate is Eline verbonden aan de balie van Brussel. Zij sloot aan bij het Cazimirteam in 2017.
Eline is gespecialiseerd in familiaal vermogensrecht, familie- en relatievermogensrecht, vermogens- en successieplanning en successie- en schenkingsrecht.
Zij spitst zich in het bijzonder toe op de overdracht van familiebedrijven en de begeleiding van ondernemende families. Zij werkt tevens mee aan het platform Magnolis, dat ze mee ontwikkelde.
“No one can whistle a symphony. It takes a whole orchestra to play it.” – H.E. Luccock
In haar vrije tijd spendeert Eline graag tijd met vrienden en familie. Verder houdt zij zich sportief bezig, door te crossfitten, lopen, zwemmen en paardrijden.
Eline Beeken en Olivier De Keukelaere (2023). Het gunstregime inzake de overdracht van familiale vennootschappen: over vastgoedactiviteiten en de ‘beenhouwerijzaak’. Nieuwsbrief successierechten, 6, p. 10 e.v. .
Eline Beeken en Olivier De Keukelaere (2023). Gunstregime voor overdracht familiale vennootschappen schendt gelijkheidsbeginsel niet. Fiscale Actualiteit, 14, p. 1 e.v. .
Eline Beeken (2023). HET HOF VAN CASSATIE BEVESTIGT: EEN OPTIONEEL ONTBINDENDE VOORWAARDE IS EN BLIJFT EEN ONTBINDENDE VOORWAARDE (NOOT ONDER CASS. 14 OKTOBER 2021). Notarieel en Fiscaal Maandblad, 1, p. 19 e.v. .
Eline Beeken en Olivier De Keukelaere (2022). Aanhoudende onduidelijkheid omtrent de fiscale gevolgen van een vroegtijdige vermindering van het kapitaal van een familiale vennootschap. Nieuwsbrief Registratierechten, Nummer 2, p. 36 .
Eline Beeken en Olivier De Keukelaere (2022). De koerswijziging van VLABEL inzake de partiële splitsing en het gunstregime voor familiale vennootschappen. Nieuwsbrief Registratierechten, Nummer 1, p. 15 .
Eline Beeken en Nathalie Labeeuw (2022). Huwelijk en de fiscus : Het fiscaal regime van de familie - Het versterken van de positie van de langstlevende echtgenoot/partner - Een fiscale update. Huwelijksvermogensrecht (HUWV), .
Olivier De Keukelaere en Eline Beeken (2022). VLABEL over de uitkering van liquidatiereserves en de continuïteitsvoorwaarden voor het behoud van het gunstregime inzake familiale vennootschappen. Nieuwsbrief Registratierechten, Nummer 1, p. 11 .
Indien men de vrijstelling van schenkbelasting volgend op de schenking van een familiale vennootschap onder het Vlaams fiscaal gunstregime voor de overdracht van familiale vennootschappen integraal wil behouden, mag het kapitaal gedurende drie jaar vanaf datum van de schenkingsakte niet dalen. (1) …
De schenking of vererving van aandelen van een familiale vennootschap kan genieten van een fiscaal gunstregime. Wanneer voldaan is aan enkele decretale voorwaarden, kunt u de aandelen van uw familiale vennootschap schenken met vrijstelling van schenkbelasting of kunnen uw aandelen vererven aan een…
Situatie Echtgenoten die gehuwd zijn onder een gemeenschapsstelsel hebben de mogelijkheid om eigen goederen in te brengen in hun huwgemeenschap. Bij de verdeling van de huwgemeenschap, ten gevolge van echtscheiding of overlijden, heeft de inbrengende echtgenoot op basis van de wet (art. 2.3.53, §4 …
Bij decreet van 9 december 2022 (1) werden voornamelijk enkel tekstuele en een beperkt aantal inhoudelijke wijzigingen aangebracht aan de Vlaamse Codex Fiscaliteit. Eén van de gewijzigde artikelen betreft artikel 3.3.3.0.3. van de Vlaamse Codex Fiscaliteit, inzake de termijn voor de Vlaamse …
Voor begiftigden van aandelen van familiale vennootschappen, waarvan de aandelen minder dan drie jaar voorheen werden overgedragen overeenkomstig het fiscaal gunstregime, hield dit een schending in van de continuïteitsvoorwaarde opgenomen in artikel 2.7.4.2.3, §2, 3° dan wel 2.8.6.0.6., §2, 3° van de V…
De Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent is in haar vonnis dd. 6 januari 2022 zeer duidelijk inzake de berekeningswijze van de verschuldigde schenkbelasting bij een kapitaalvermindering binnen de drie jaar volgend op de schenking onder het gunstregime voor de overdracht van familiale vennootschappen:…
Familiebedrijven worden regelmatig bestempeld als ‘onprofessionele, weinig gestructureerde ondernemingen’. Klassiek stelt men dat de meeste familiebedrijven, naarmate ze groter en ouder worden, profiteren van het formaliseren van bepaalde processen en structuren. Het professionaliseren van de ond…
De BELGISCHE STICHTING ALS CERTIFICERINGSVEHIKEL Door het certificeren van aandelen of andere vermogensbestanddelen, ontvangt men een ‘certificaat’ dat verbonden is met het overgedragen aandeel / vermogensbestanddeel en de waarde hiervan volgt. Het certificaat levert een gelijke opbrengst als het ond…
De BELGISCHE STICHTING ALS CERTIFICERINGSVEHIKEL Door het certificeren van aandelen of andere vermogensbestanddelen, ontvangt men een ‘certificaat’ dat verbonden is met het overgedragen aandeel / vermogensbestanddeel en de waarde hiervan volgt. Het certificaat levert een gelijke opbrengst als het ond…
Meer en meer mensen houden zich bezig met de planning van hun vermogen. Ook over erfenissen en de verschillende belastingen op het vermogen willen mensen vaker vooraf een planning maken. Vermogensplanning is een complex en steeds actueler gegeven. Vandaar dat mensen de juiste professionele…
Family offices zijn in deze context een doeltreffend vehikel gebleken. Enerzijds laten ze een institutionalisering en professionalisering van vermogensbeheer toe. Anderzijds zijn ze voldoende flexibel om in te spelen op de specifieke noden van een familie, die aldus kan worden ‘ontzorgd’. Het suc…
Met het oog op de continuïteit van familiebedrijven kent het Vlaamse Gewest een fiscale gunstregeling voor de overdrachten van familiale ondernemingen en vennootschappen. De huidige gunstregeling heeft tot doel om de Vlaamse ondernemers te stimuleren om reeds tijdens het leven de opvolging van hun …
Hoe behoud controle en inkomsten organiseren? Een fiscaalvriendelijke overdracht van het vermogen is dikwijls niet de enige wens van successieplanners. Een grote bezorgdheid betreft vaak de mogelijkheid tot het behouden van zeggenschap, controle en/of inkomsten (voor zichzelf en mogelijk tevens…
In deze interactieve workshop duikt u samen met uw docenten, Olivier DE KEUKELAERE en Eline BEEKEN in de rol van begeleider van een familiale bedrijfsoverdracht, en werkt u in groep een strategie en aanpak uit voor de organisatie van de opvolging voor de case “familie DE KEUKELAERE”.