Hoe vastgoed inbrengen en uit de vennootschap halen door een fiscale bril

27-03-2024

Algemene info

Organisatie: KVABB

Sprekers: Rosanne Van Gael Ann-Sofie Ceulemans

Locatie: Online

Vaak is het om financiële en fiscale redenen alsook omwille van vermogensplanning interessant om met een vennootschap te investeren in vastgoed. We stellen evenwel vast dat menig Belg graag zijn opties openhoudt om nadien het vastgoed alsnog privé te verwerven.

Er bestaan tal van mogelijkheden om vastgoed op termijn weer uit te brengen uit de patrimoniumvennootschap. Het onroerend goed kan worden verkocht, men kan uit onverdeeldheid treden, de vennootschap kan worden ontbonden of men kan beslissen tot kapitaalvermindering of dividenduitkering in natura, waarbij het onroerend goed aan de aandeelhouder(s) wordt toebedeeld. Indien men ten tijde van de aankoop voor een ‘hybride aankoopvorm’ opteerde, dan kan het onroerend goed louter door het verlopen van de duurtijd ook opnieuw privé komen: denk bijvoorbeeld aan het aflopen van een recht van vruchtgebruik of een recht van opstal.

De overdracht van vastgoed triggert evenwel gevolgen en dit - afhankelijk van hoe deze wordt georganiseerd - op het vlak van heel wat belastingen: inkomstenbelasting, registratiebelasting, schenk- of erfbelasting.

Aldus is het van belang om ten tijde van de investering (of de inbrengverrichting) de verschillende verwervingsopties te bekijken, rekening houdende met de gevolgen en wensen op korte en langere termijn. Op die manier kan men tot een weloverwogen (aankoop)strategie komen.

In deze webinar gaan Rosanne Van Gael en Ann-Sofie Ceulemans dieper in op de belangrijkste fiscale aandachtspunten in dit kader en geven ze tips & tricks om de latere uitbreng fiscaal optimaal te laten verlopen. In het bijzonder worden de volgende topics besproken:

Luik 1: verwerving van vastgoed met een vennootschap

  • Aankoop van onroerend goed en registratierechten
  • Inbreng van onroerend goed en registratierechten
  • Hybride aankoopvormen (vestiging recht van vruchtgebruik of recht van opstal)

Luik 2: aanhouden van vastgoed met een vennootschap (benopt)

  • Belastingregime (verhuur / verkoop vastgoed)
  • Kostenaftrek

Luik 3: onttrekken van vastgoed aan een vennootschap (o.a. ontbinding, kapitaalvermindering / dividenduitkering in natura, uitonverdeeldheidtreding, etc)

  • Registratierechten (verkooprecht, verdeelrecht, vast recht van € 50)
  • Directe belastingen (meerwaardebelasting, roerende voorheffing)
    – Beëindiging vruchtgebruik en recht van opstal (vergoedingsregeling, etc.)

Programma:
18.30u. Inloggen & Onthaal
19.00u. Start webinar
20.30u. Pauze
22.00u. Einde webinar

inschrijven
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info