Nieuw goederenrecht: fiscale aandachtspunten en opportuniteiten

20-12-2022

Algemene info

Organisatie: FHS

Sprekers: Tim Melis

Locatie: Brussel en online

De wet van 4 februari 2020 (BS 17 maart 2020) heeft alle bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek over het eigendomsrecht, de mede-eigendom, erfpacht, opstal, vruchtgebruik en erfdienstbaarheden in een nieuw kleedje gestoken. Op één uitzondering na, is Boek 3 in werking getreden op 1 september 2021.

Wie gebruik wil maken van constructies met zakelijke rechten, moet dus een goede en geactualiseerde kennis van het nieuwe goederenrecht bezitten.

In een eerste deel van het seminarie worden de burgerrechtelijke aspecten van zowel het recht van vruchtgebruik, opgenomen onder Titel 6 van Boek 3, het recht van erfpacht, opgenomen onder Titel 7 van Boek 3 als het recht van opstal, opgenomen onder Titel 8 van Boek 3 behandeld.

In het tweede deel van het seminarie wordt bekeken welke constructies met zakelijke rechten nog interessant zijn onder het nieuwe goederenrecht. Er wordt gepeild naar de mogelijke opportuniteiten die het goederenrecht in dit verband biedt. De spreker gaat onder meer in op volgende vragen:

  • Welke vergoeding is verschuldigd op het einde van een recht van vruchtgebruik, opstal of erfpacht voor de door de tijdelijk zakelijk gerechtigde uitgevoerde werken?
  • Indien werken worden uitgevoerd lopende het vruchtgebruik, moet de blote eigenaar dan de “grove werken” voor zijn rekening nemen? Wat is de impact van het nieuwe goederenrecht?
  • Wat is de leer van de verrijking zonder oorzaak? Hoe bepaal ik een dergelijke vergoeding?
  • In de lopende dossiers moet u nagaan of best wordt geopteerd voor het oude of het nieuwe goederenrecht. Immers kunnen ook oude zakelijke rechten alsnog kiezen voor de toepassing van het nieuwe goederenrecht. Dit kan een zeer belangrijke impact hebben op de hoogte van de vergoeding welke wordt betaald op het einde van het tijdelijk zakelijk recht.
  • Zijn er ook gevolgen voor de toepassing van de registratiebelasting? Moet ik nu wel of niet registratiebelasting betalen bij de verlenging van een recht van vruchtgebruik? Wat is de impact van het nieuwe goederenrecht?
  • Is er registratiebelasting verschuldigd bij de vroegtijdige beëindiging van een recht van vruchtgebruik of een opstalrecht?
inschrijven
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info