Icon Publicaties

Publicaties

Aan alle belastingen gemene bepalingen

Wouter Strypsteen (2015). Aan alle belastingen gemene bepalingen: X., Fiscale Rechtspraakoverzichten BTW 2009-2014, 308-320. Gent: Larcier .

Belastingplicht

Wouter Strypsteen (2015). Belastingplicht: X., Fiscale Rechtspraakoverzichten BTW 2009-2014, 12-25. Gent: Larcier .

Icon nieuwsberichten

nieuwsberichten

Update beleggingsfiscaliteit

Wouter Strypsteen

De laatste maanden is al uiteenlopende wetgeving goedgekeurd die relevant is voor investeringsvennootschappen en particuliere investeerders. Nu heeft de Minister van Financiën ook een voorstel tot fiscale hervorming gelanceerd dat een ‘eerlijke bijdrage’ beoogt te vragen van vermogens. Wij vatten de s…

Lees meer

Verkoop van een participatie door een holdingvennootschap: fiscale optimalisatie via liquidatiereserve mogelijk?

Wouter Strypsteen en Francis van der Haert

Gunstregime liquidatiereserve voorbehouden voor kleine vennootschappen Kleine vennootschappen kunnen genieten van bepaalde fiscale gunstmaatregelen zoals de aanleg van een liquidatiereserve. Dit houdt in dat wanneer een vennootschap haar winst na belasting aan een liquidatiereserve toewijst, mits…

Lees meer

Cryptobeurzen binnenkort verplicht uw transacties mee te delen aan de fiscus

Wouter Strypsteen

Fiscale administraties op de hoogte gesteld Op 8 december 2022 heeft de Europese Commissie een voorstel van richtlijn gepubliceerd dat er op gericht is om de fiscale administraties van de lidstaten op de hoogte te brengen van transacties met crypto-activa. In essentie verplicht het voorstel iedere…

Lees meer

Newsflash: Effectentaks 2.0 blijft overeind voor Grondwettelijk Hof, enkel gedeeltelijke vernietiging antimisbruikbepalingen

Wouter Strypsteen en Dries Vandervelde

Verschillende belastingplichtigen hadden vernietigingsberoepen ingesteld tegen de effectentaks 2.0. Na de eerdere vernietiging van de eerste effectentaks werd een herwerkte effectentaks 2.0 ingevoerd. De regering wou hiermee bewust een nieuwe taks op effectenrekeningen invoeren, eerder dan de oude…

Lees meer

Fiscale gunstregimes voor KMO-vennootschappen

Wouter Strypsteen

Voor kleine vennootschappen bestaan er gelukkig een aantal gunstregimes in ons land. In deze video wordt een woordje uitleg gegeven over de twee meest relevante. Klassiek wordt bijvoorbeeld de liquidatiereserve toegepast om op een fiscaal vriendelijke manier geld uit de vennootschap uit te keren.…

Lees meer

Aftrek voor innovatie-inkomsten: dé steunmaatregel voor ondernemingen met innovatieve ideeën

Dieter Moens en Wouter Strypsteen

Via de aftrek voor innovatie-inkomsten kunnen vanaf 1 juli 2016 netto-inkomsten voortvloeiend uit een aantal intellectuele eigendomsrechten voor 85% vrijgesteld worden van vennootschapsbelasting. Voordien bestond er reeds de aftrek voor octrooi-inkomsten. Met betrekking tot deze aftrek voor…

Lees meer

Hong Kong opgenomen op EU grijze lijst: wat zijn de gevolgen?

Dries Vandervelde en Wouter Strypsteen

Tot op vandaag is Hong Kong voor veel Belgische ondernemingen de toegangspoort bij uitstek tot de Chinese en bij uitbreiding de gehele Aziatische markt. Omgekeerd blijft Hong Kong ook voor Chinese ondernemingen het belangrijkste zakencentrum voor internationale investeringen. De Europese Raad…

Lees meer

De nieuwe taks op de effectenrekeningen: een feniks herrijst uit zijn as?

Wouter Strypsteen

Vorige week donderdag werd in het Belgisch Staatsblad de wet van 17 februari houdende de invoering van een jaarlijkse taks op de effectenrekeningen gepubliceerd. De effectentaks 2.0. die op kruissnelheid naar schatting jaarlijks ongeveer 420 miljoen euro zou moeten gaan opbrengen, is hiermee dus…

Lees meer

Fiscus staat eindelijk FBB op Franse dividenden aan particulieren toe: Franse dividenden voortaan minder belast

Ann-Sofie Ceulemans, Alexandre Missal en Wouter Strypsteen

Waarover gaat het? Een Belgisch inwoner die een dividend ontvangt van een Belgische vennootschap, betaalt daarop in principe 30 % roerende voorheffing. Een Belgisch inwoner die daarentegen een dividend ontvangt van een Franse vennootschap, betaalt daarop, op grond van het Belgisch-Frans…

Lees meer

Ceci n’est pas une société? Cassatie fluit de fiscus terug bij toepassing attractiebeginsel op royalty’s met miskenning rechtspersoonlijkheid managementvennootschap.

Wouter Strypsteen en

In de praktijk komt het regelmatig voor dat natuurlijke personen een door hen ontwikkeld intellectueel eigendomsrecht in licentie geven aan een vennootschap die dit exploiteert tegen betaling van royalty’s. Indien de natuurlijke persoon in dit kader eveneens nog in bepaalde mate actief blijft, t…

Lees meer
Icon seminaries

seminaries

Building a Sustainable future: Exploring the intersection of tax and real estate

Wouter Strypsteen

Samen met andere internationale sprekers zal Wouter Strypsteen een sessie verzorgen tijdens het Annual Tax Conference 2024 van AIJA in Frankfurt dat dit jaar handelt rond Building a Sustainable future: Exploring the intersection of tax and real estate. This panel will discuss practical challenges…

Lees meer

Client seminar - Investeren in private equity - actuele fiscale trends

Olivier De Keukelaere en Wouter Strypsteen

Tijdens dit seminarie zullen Mr. Olivier De Keukelaere en Mr. Wouter Strypsteen uitgebreid stilstaan bij de belangrijkste fiscale trends voor family offices en particuliere investeerders die in private equity beleggen. Wij zullen een overzicht geven van de recente evoluties die van belang zijn voor…

Lees meer

Walk in the Jungle or Park, How to Navigate Your Clients International Compliance

Wouter Strypsteen

Samen met andere internationale sprekers zal Wouter Strypsteen een sessie verzorgen tijdens de Annual Conference 2023 van de American Bar Association - International Law Section. Internationally more and more compliance requirements are introduced for companies doing business cross border. From…

Lees meer

Client seminar - Grote of kleine vennootschap? Grote of kleine fiscaal-juridische gevolgen?

Wouter Strypsteen en Francis van der Haert

Een kwalificatie als kleine vennootschap is noodzakelijk om in aanmerking te komen voor heel wat fiscale gunstmaatregelen. Grote vennootschappen kunnen hiervan niet genieten en zijn bovendien ook onderworpen aan verschillende boekhoudkundige en vennootschapsrechtelijke verplichtingen. Om deze reden…

Lees meer

Tax planning and succession for management and business angels

Wouter Strypsteen

Samen met andere internationale sprekers zal Wouter Strypsteen een sessie verzorgen tijdens het Annual Tax Conference 2023 van AIJA in Noorwegen, dat dit jaar handelt rond Tax aspects of private equity and venture capital. The overall topic for this tax conference will be taxation in the private…

Lees meer

Client seminar - Private equity voor family offices en particuliere investeerders: fiscale en juridische aandachtspunten anno 2022

Olivier De Keukelaere en Wouter Strypsteen

In de zoektocht naar aantrekkelijke rendementen is de interesse van family offices en vermogende particulieren voor private investeringen de voorbije jaren sterk toegenomen. We zien in onze dagelijkse praktijk echter dat dergelijke investeringen op fiscaal en juridisch vlak toch wel specifieke…

Lees meer

Buitenlandse inkomsten met nadruk op roerende- en beroepsinkomsten

en Wouter Strypsteen

Lees meer

Fiscale aspecten van een share deal vs. asset deal: actuele aandachtspunten

Wouter Strypsteen

Een essentiële vraag bij bedrijfsoverdrachten is de keuze tussen de (ver)koop van de aandelen, de zogenaamde share deal, of van activa, de zogenaamde asset deal. Deze keuze leidt immers tot fundamenteel verschillende fiscale gevolgen en dit zowel bij de koper als de verkoper. Tijdens deze …

Lees meer

Fiscale kwalificatie als kleine of grote vennootschap: recente ontwikkelingen

Wouter Strypsteen

Een kwalificatie als kleine vennootschap is noodzakelijk om van verschillende fiscale gunstmaatregelen te kunnen genieten. Om deze reden is het essentieel om de groottecriteria steeds correct te beoordelen. Voornamelijk in geval van verbonden vennootschappen dient men echter bijzonder aandachtig te…

Lees meer

FISCALE ASPECTEN VAN BELEGGEN VIA VENNOOTSCHAP VERSUS BELEGGEN PRIVÉ ANNO 2022

Wouter Strypsteen

Ondernemers die een mooie cash positie hebben opgebouwd in de vennootschap vragen zich regelmatig af hoe deze optimaal te beleggen. Waar het gaat om middelen die in de nabije toekomst niet nodig zijn voor de activiteiten, komt hierbij snel de vraag aan de orde of het best is via de vennootschap te…

Lees meer

Share deal vs. asset deal, meer bepaald inzake onroerende goederen

Wouter Strypsteen

De hamvraag bij (vastgoed)transacties en dit zowel voor de (kandidaat-)koper als voor de (kandidaat-)verkoper is: (ver)koop ik nu best de aandelen (de zogenaamde “share deal”) of de activa (de zogenaamde “asset deal”)? Tijdens dit seminarie wordt overlopen wat de diverse pro’s en con’s zijn van de keuze share…

Lees meer

Webinar Effectentaks 2.0 - enkele bijzondere aandachtspunten toegelicht

Wouter Strypsteen en Olivier De Keukelaere

De veelbesproken nieuwe jaarlijkse taks op de effectenrekeningen is in werking getreden op 26 februari 2021. Het is onmiskenbaar dat de precieze invulling van deze nieuwe taks aanleiding zal geven tot een aantal onduidelijkheden en mogelijke twistpunten. Velen stellen ook de vraag of deze nieuwe…

Lees meer
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info