Icon Publicaties

Publicaties

Verzaking aan vruchtgebruik op geschonken roerende goederen: (on)belast?

Nathalie Labeeuw, Elisabeth Janssens en Naomi Van Laer (2024). Verzaking aan vruchtgebruik op geschonken roerende goederen: (on)belast?. Successierechten, 3, 18 .

Levensverzekeringen vs. Vlaamse erfbelasting en Waalse/Brusselse successiere-echten: een analyse doorheen de verschillende gewesten

Elisabeth Janssens (2022). Levensverzekeringen vs. Vlaamse erfbelasting en Waalse/Brusselse successiere-echten: een analyse doorheen de verschillende gewesten. Bericht aan het notariaat, 4, p. 185 e.v. .

Een beding ten behoeve van zichzelf afgesloten door een maatschap: is deze techniek vrij van erfbelasting?

Elisabeth Janssens (2023). Een beding ten behoeve van zichzelf afgesloten door een maatschap: is deze techniek vrij van erfbelasting?. Nieuwsbrief successierechten, 6, p. 5 e.v. .

Een vergelijkend overzicht van de verschillende samenlevingsvormen naar Belgisch recht (2022)

Elisabeth Janssens (2022). Een vergelijkend overzicht van de verschillende samenlevingsvormen naar Belgisch recht (2022). Nieuwsbrief Notariaat, 8, .

KRONIEK VLAAMSE ERFBELASTING 2021

Elisabeth Janssens (2022). KRONIEK VLAAMSE ERFBELASTING 2021. Tijdschrift voor Notarissen, Nummer 4, p. 323 .

Welke impact heeft boek 4 van het Burgerlijk Wetboek op het toepassingsgebied van fictiebepalingen met betrekking tot tussenpersonen?

Elisabeth Janssens en Nathalie Labeeuw (2022). Welke impact heeft boek 4 van het Burgerlijk Wetboek op het toepassingsgebied van fictiebepalingen met betrekking tot tussenpersonen?. Nieuwsbrief Successierechten, Nummer 5, p. 12 .

Kanscontracten met als voorwerp een levensverzekeringscontract: quid artikel 2.7.1.0.6 VCF

Elisabeth Janssens (2021). Kanscontracten met als voorwerp een levensverzekeringscontract: quid artikel 2.7.1.0.6 VCF. Bericht aan het Notariaat, 3, p. 147 e.v. .

Bestendig Handboek Echtscheiding: tabel fiscaliteit tijdens het huwelijk, de feitelijke scheiding en na echtscheiding

Anne-Sophie Stievenard, Nathalie Labeeuw en Elisabeth Janssens (2022). Bestendig Handboek Echtscheiding: tabel fiscaliteit tijdens het huwelijk, de feitelijke scheiding en na echtscheiding. Bestendig Handboek Echtscheiding, VII.1 - 1 - VII., p. 1 - 61 .

Kunst en vermogensplanning

Eline Beeken en Elisabeth Janssens (2021). Kunst en vermogensplanning: O. LENAERTS (ed.), Handboek kunstrecht, 407-457.. Mortsel: Intersentia .

Nood aan een klare kijk op het begrip 'fiscale uitwerking' bij voorafgaande beslissingen

Elisabeth Janssens en Nathalie Labeeuw (2021). Nood aan een klare kijk op het begrip 'fiscale uitwerking' bij voorafgaande beslissingen. Nieuwsbrief Successierechten, 4, p. 7-12 .

Kroniek Vlaamse Erfbelasting 2020

Elisabeth Janssens (2020). Kroniek Vlaamse Erfbelasting 2020. T.Not., 85, 4, p. 326 e.v. .

DE TEMPORELE WERKING VAN EEN VERSTRENGDE FICTIEBEPALING: RECHTSPRAAK KIEST VOOR RECHTSZEKERHEID EN BEVESTIGT DATUM VAN RECHTSHANDELING ALS RELEVANT AANKNOPINGSPUNT

Rinse Elsermans en Elisabeth Janssens (2020). DE TEMPORELE WERKING VAN EEN VERSTRENGDE FICTIEBEPALING: RECHTSPRAAK KIEST VOOR RECHTSZEKERHEID EN BEVESTIGT DATUM VAN RECHTSHANDELING ALS RELEVANT AANKNOPINGSPUNT. T.F.R., 14, nr. 586 .

EEN VERGELIJKEND OVERZICHT VAN DE VERSCHILLENDE SAMENLEVINGSVORMEN NAAR BELGISCH RECHT 2020

Elisabeth Janssens (2020). EEN VERGELIJKEND OVERZICHT VAN DE VERSCHILLENDE SAMENLEVINGSVORMEN NAAR BELGISCH RECHT 2020. Nieuwsbrief Notariaat, nr. 3-4, p.1 .

DE HERVORMING VAN HET ERFRECHT: WIJZIGINGEN AAN DE RESERVEBESCHERMING, DE INBRENG- EN DE INKORTINGSREGELS​

Nathalie Labeeuw en Elisabeth Janssens (2018). DE HERVORMING VAN HET ERFRECHT: WIJZIGINGEN AAN DE RESERVEBESCHERMING, DE INBRENG- EN DE INKORTINGSREGELS​. Bericht aan het Notariaat, 2 .

HET ERFRECHTELIJK VRUCHTGEBRUIK VAN DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT: OMZETBAAR EN BELAST?​

Elisabeth Janssens (2020). HET ERFRECHTELIJK VRUCHTGEBRUIK VAN DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT: OMZETBAAR EN BELAST?​. BN, afl. 1, p. 31-33 .

VALKENIERSCLAUSULE EN HET (NIEUWE) FORMALISME VAN DE ERFOVEREENKOMSTEN-2

Elisabeth Janssens (2017). VALKENIERSCLAUSULE EN HET (NIEUWE) FORMALISME VAN DE ERFOVEREENKOMSTEN-2. Nieuwsbrief Notariaat, nr. 19, .

WAT ZIJN DE FISCALE GEVOLGEN VAN HET NIEUWE ERFRECHT?

Nathalie Labeeuw en Elisabeth Janssens (2019). WAT ZIJN DE FISCALE GEVOLGEN VAN HET NIEUWE ERFRECHT?. Personen- en Familierecht. Verslagboek permanente vorming Vlaamse Conferentie Gent, Brussel, Larcier, p. 109-131 .

DE VALKENIERSCLAUSULE ANNO 2018

Nathalie Labeeuw en Elisabeth Janssens (2018). DE VALKENIERSCLAUSULE ANNO 2018. Nieuwsbrief Notariaat, nr. 19, p. 1 .

​WAT IS DE IMPACT VAN DE HERVORMING VAN HET HUWELIJKSVERMOGENSRECHT OP BESTAANDE HUWELIJKSCONTRACTEN?

Nathalie Labeeuw en Elisabeth Janssens (2018). ​WAT IS DE IMPACT VAN DE HERVORMING VAN HET HUWELIJKSVERMOGENSRECHT OP BESTAANDE HUWELIJKSCONTRACTEN?. Nieuwsbrief Notariaat, nr. 18, p. 1 .

​​HET WETTELIJK TOEGEKEND OPVOLGEND VRUCHTGEBRUIK VOOR DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT: WORDT DIT BELAST IN DE ERFBELASTING?

Nathalie Labeeuw en Elisabeth Janssens (2018). ​​HET WETTELIJK TOEGEKEND OPVOLGEND VRUCHTGEBRUIK VOOR DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT: WORDT DIT BELAST IN DE ERFBELASTING?. Nieuwsbrief Successierechten, nr. 6, p. 1 .

VAN ASCENDENTENRESERVE NAAR EEN VERRUIMDE ONDERHOUDSVORDERING VOOR ASCENDENTEN: WAT BETEKENT DIT VOOR DE ERFBELASTING?

Elisabeth Janssens en Nathalie Labeeuw (2018). VAN ASCENDENTENRESERVE NAAR EEN VERRUIMDE ONDERHOUDSVORDERING VOOR ASCENDENTEN: WAT BETEKENT DIT VOOR DE ERFBELASTING?. Nieuwsbrief Successierechten, nr. 5, p. 1-7 .

DE IMPACT VAN HET NIEUWE ERFRECHT OP DE POSITIE VAN DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT

Nathalie Labeeuw en Elisabeth Janssens (2017). DE IMPACT VAN HET NIEUWE ERFRECHT OP DE POSITIE VAN DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT. CASMAN, H., VAN LOOCK, M. (eds.), Huwelijksvermogensrecht, Mechelen, Kluwer, losbl., TXXVI-1 - TXXVI.8-1 .

Icon nieuwsberichten

nieuwsberichten

Vlabel aanvaardt de zakelijke subrogatie van rechtswege bij een wettelijke terugkeer, ongeacht het tijdstip van de schenking en het overlijden

Marie Bamelis en Elisabeth Janssens

Vlabel publiceerde op 11 mei 2023 een standpunt (nr. 23014) waarin de zakelijke subrogatie van rechtswege in geval van wettelijke terugkeer wordt aanvaard voor situaties die ressorteren onder het oude recht, in navolging van een arrest van het hof van beroep te Gent van 27 september 2022. In dit…

Lees meer

Overdracht van de reserve van een levensverzekering naar een andere polis triggert erfbelasting

Elisabeth Janssens

Het hof van beroep te Gent heeft zich op 26 september 2023 uitgesproken over de toepassing van de erfbelasting in het kader van een aantal levensverzekeringen waarvan de reserve werd overgedragen naar enkele nieuwe polissen. Tijdstip van het geldelijk voordeel De fictiebepaling in de erfbelasting…

Lees meer

Kan er nog genoten worden van de “miserietaks” indien één ex-partner overlijdt voor het einde van de vereffening-verdeling?

Elisabeth Janssens

Miserietaks: 1% Wanneer een onroerend goed wordt overgenomen door een van de oorspronkelijke mede-eigenaars, wordt dit belast met verdeelrecht. Het standaardtarief in het verdeelrecht bedraagt 2,5 procent. Echter, wanneer de uitonverdeeldheidtreding gebeurt in het kader van een echtscheiding of…

Lees meer

Is eigen geld op een gemeenschappelijke rekening… gemeenschappelijk? Is er erfbelasting op verschuldigd? En hoe bewijst u het tegendeel?

Elisabeth Janssens en Adel Echallaouchi

Wat zijn de gevolgen van de storting van eigen gelden op een gemeenschappelijke rekening? Verliezen de gelden hun eigen karakter indien deze terechtkomen op een rekening waarop gemeenschappelijke gelden staan of waarop later gemeenschappelijke gelden worden (bij)gestort? Om dit vraagstuk te kunnen…

Lees meer

Vlabel is nog steeds niet duidelijk! Een levensverzekeringscontract afsluiten met een maatschap: wat betekent dit voor de erfbelasting?

Elisabeth Janssens

Maatschappen en levensverzekeringen zijn niet weg te denken uit de wereld van de familiale vermogensplanning, maar werken deze populaire technieken ook als ze samen worden gebruikt? In de voorafgaande beslissing nr. 23012 wordt aan Vlabel de vraag gesteld of de uitkering van een…

Lees meer

Hand- of bankgift nadien vrijstellen van of onderwerpen aan inbreng: het kan onderhands

Elisabeth Janssens en Naomi Van Laer

INLEIDING Op 3 februari 2022 heeft het Hof van Cassatie geoordeeld dat een handgift, die gedaan werd als voorschot op erfdeel, op een later moment kan worden vrijgesteld van inbreng via een onderhands document. FEITEN CASSATIEARREST Het cassatiearrest behandelt een zaak die zich volledig onder het…

Lees meer

De beëindiging van de wettelijke samenwoning kan niet langer door een huwelijk met een derde

Elisabeth Janssens

BEËINDIGINGSGRONDEN VAN DE WETTELIJKE SAMENWONING Het Belgisch relatievermogensrecht kent drie samenlevingsvormen: het huwelijk, de wettelijke samenwoning en de feitelijke samenwoning. De wettelijke samenwoning is de toestand van samenleving door twee personen die een verklaring van wettelijke …

Lees meer

Een terugnamerecht vs. een ontbindende voorwaarde: wat zijn de voor- en nadelen op burgerrechtelijk en fiscaal vlak?

Elisabeth Janssens en Eline Beeken

Situatie Echtgenoten die gehuwd zijn onder een gemeenschapsstelsel hebben de mogelijkheid om eigen goederen in te brengen in hun huwgemeenschap. Bij de verdeling van de huwgemeenschap, ten gevolge van echtscheiding of overlijden, heeft de inbrengende echtgenoot op basis van de wet (art. 2.3.53, §4 …

Lees meer

Vertrouwensbeginsel verplicht Vlabel om gunstregime familiale vennootschappen toe te passen

Elisabeth Janssens en Adel Echallaouchi

Voorafgaand positief attest en ongewijzigde situatie op moment van schenking: vertrouwensbeginsel verplicht Vlabel om gunstregime familiale vennootschappen toe te passen Voorafgaand positief test-attest Een klassiek tafereel: een ouder wenst, in het kader van zijn vermogensplanning, zijn aandelen…

Lees meer

Gelijke regeling in de drie gewesten inzake erfbelasting/successierechten voor uitkeringen uit levensverzekeringen

Adel Echallaouchi en Elisabeth Janssens

Ondanks het feit dat het uitgekeerde kapitaal bij een levensverzekering geen verkrijging uit de nalatenschap is, maar voortvloeit uit een contract, wordt dit ingevolge een fictiebepaling (artikel 8 van het Waals en Brussels Wetboek Successierechten en artikel 2.7.1.0.6 van de Vlaamse Codex…

Lees meer

Een vergelijkend overzicht van de verschillende samenlevingsvormen naar Belgisch recht

Elisabeth Janssens

Naast goede adviesverlening aan onze cliënten doen we met Cazimir uiteraard ook ons best om actief te blijven in de wetenschappelijke kant van ons vakgebied. Het is dankzij lidmaatschap in verschillende redactieraden en publicaties in verscheiden boeken en tijdschriften dat we steeds alert blijven …

Lees meer

Het Burgerlijk Wetboek krijgt vanaf 1 juli 2022 twee nieuwe luiken: “Relatievermogensrecht” en “Nalatenschappen, schenkingen en testamenten”

Elisabeth Janssens

Op 14 maart 2022 verscheen de wet van 19 januari 2022 houdende boek 2, titel 3 “Relatievermogensrecht” en boek 4 “Nalatenschappen, schenkingen en testamenten” van het Burgerlijk Wetboek in het Belgisch Staatsblad. Deze wet kadert in de globale hervorming van een (nieuw) Burgerlijk Wetboek (1) dat uit ver…

Lees meer

Het Waalse Gewest verlengt de risicoperiode in de successierechten voor niet-geregistreerde schenkingen

Elisabeth Janssens

Sedert 1 januari 2022 is de risicoperiode in de successierechten voor niet-geregistreerde schenkingen in het Waalse Gewest verlengd van drie naar vijf jaar. Het Waalse Wetboek Successierechten voorziet - net zoals het Vlaams en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest - in een fictiebepaling die ervoor…

Lees meer

Diplomatiek agent vs. begrip “rijksinwonerschap” en vrijstelling gezinswoning

Elisabeth Janssens

Op 21 december 2021 verscheen het standpunt nr. 19064(1) van Vlabel omtrent de toepassing van het begrip “rijksinwonerschap” op diplomatieke agenten. Een Belgisch diplomatiek agent die tijdens een diplomatieke zending in het buitenland overlijdt, kwalificeert als een Belgisch rijksinwoner. Dit hee…

Lees meer

Dossier levensverzekeringen - Welke waarde is belastbaar?

Elisabeth Janssens

Een levensverzekering opnemen in de aangifte van nalatenschap is geen sinecure. U kon in onze voorgaande artikelen (taxatie in de erfbelasting met uitkering en zonder uitkering op moment van overlijden) en in het dossier levensverzekeringen reeds lezen hoe een levensverzekering fiscaal wordt…

Lees meer

Buitenlandse erfbelasting op buitenlandse roerende goederen: geen passiefpost, wel een belastingvermindering

Elisabeth Janssens

Op 18 augustus 2021 (1) heeft de Vlaamse Belastingdienst haar nieuwe standpunt (nr. 21042) (zie ook dit artikel) over de toepassing van de belastingvermindering voor in het buitenland betaalde erfbelasting op buitenlandse roerende goederen aangevuld met een tweede deel (punt B). In dit luik…

Lees meer

Vlabel volgt het arrest van het Grondwettelijk Hof van 3 juni 2021 en zal rekening houden met in het buitenland betaalde erfbelasting op buitenlandse roerende goederen

Elisabeth Janssens

Zoals reeds uitgebreid toegelicht in ons vorig artikel, heeft het Grondwettelijk Hof op 3 juni 2021 geoordeeld dat de verschillende behandeling tussen buitenlandse roerende goederen en buitenlandse onroerende goederen in de erfbelasting ongrondwettig is. Belangrijk om hierbij in het achterhoofd te…

Lees meer

Newsflash: de aangekondigde hervorming van de erf- en schenkbelasting is een feit!

Elisabeth Janssens

De aangekondigde hervorming van de erf- en schenkbelasting (zie hierover ons eerder artikel) werd deze week goedgekeurd door de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Dit betekent dat het decreet werd aangenomen en nu door de Vlaamse Regering moet worden bekrachtigd en afgekondigd, gevolgd…

Lees meer

De fiscus wordt teruggefloten: zij mag de nietigheid van een onderhandse schenking niet inroepen!

Elisabeth Janssens

Geregistreerde schenkingen van roerende goederen worden onderworpen aan schenkbelasting, ongeacht de tijd die verstrijkt tussen de schenking en het overlijden van de schenker. Niet-geregistreerde schenkingen van roerende goederen vallen onder een driejarige ‘risico’-periode in de erfbelasting: ove…

Lees meer

Goede doelen en vermogensplanning - het civiele luik

Elisabeth Janssens en

Wanneer u nadenkt over uw vermogensplanning, bestaat dus de mogelijkheid dat u uw filantropische doelstellingen hierin mee wenst te betrekken. Daarbij is het steeds belangrijk dat u oog heeft voor de mogelijke juridische en fiscale gevolgen. In dit videofragment gaan wij verder in op de civiele…

Lees meer

Goede doelen en vermogensplanning - het fiscale verhaal

en Elisabeth Janssens

De laatste jaren is er alsmaar meer aandacht voor goede doelen, ook in het kader van vermogensplanning. Het begrip “goed doel” is echter te beperkt. Wij spreken liever van filantropie. Niet enkel privépersonen en families zijn hierin actief, ook alsmaar meer bedrijven. Men kan op verschillende mani…

Lees meer

Update - Het ontwerp van decreet tot wijziging van de Vlaamse Codex Fiscaliteit - Een aangekondigde hervorming met gemengde gevoelens

Elisabeth Janssens en Anne-Sophie Stievenard

Dat er een wijziging van de Vlaamse Codex Fiscaliteit(1) (hierna ook “VCF”) staat aan te komen, is al enige tijd geweten. Reeds in het regeerakkoord van de Vlaamse Regering 2019-2024 (dd. 30 september 2019)(2) en de beleidsnota van minister M. Diependaele (dd. 8 november 2019)(3) werd een her…

Lees meer

Wanneer een oude planning geconfronteerd wordt met een nieuwe en strengere fictiebepaling: de rechtszekerheid prevaleert

Elisabeth Janssens en Rinse Elsermans

Dit artikel is een verkorte en herwerkte versie van het artikel “De temporele werking van een verstrengde fictiebepaling: rechtspraak kiest voor rechtszekerheid en bevestigt datum van rechtshandeling als relevant aanknopingspunt” van de hand van Rinse Elsermans en Elisabeth Janssens, gepubliceerd in …

Lees meer

Afschaffing van de beperkte geldigheidsduur van dringende en voorlopige maatregelen na de wettelijke samenwoning: nu ook wettelijk verankerd

Elisabeth Janssens

België kent drie samenlevingsvormen (huwelijk, wettelijke samenwoning en feitelijke samenwoning). De wettelijk samenwonende partners zijn de partners die een verklaring van wettelijke samenwoning voor de ambtenaar van de burgerlijke stand hebben afgelegd. De wettelijke samenwoners hebben een eigen …

Lees meer

Opnieuw een hervorming van de Vlaamse erfbelasting: wat moet u weten?

Elisabeth Janssens

Nadat de Vlaamse erfbelasting recentelijk - meer bepaald sedert 1 september 2018 - werd gemoderniseerd en hervormd, stelt de Vlaamse regering opnieuw enkele wijzigingen voor aan de materie van de erf- en schenkbelasting. Een eerste aanzet werd reeds gegeven in het regeerakkoord van De Vlaamse…

Lees meer

​Dossier levensverzekeringen - De afschaffing van de kaasroute: impact op de successieplanning met levensverzekeringen?

Elisabeth Janssens

Wat is de impact op de (schenking van) levensverzekeringen wanneer de kaasroute effectief zou verdwijnen? Artikel 1. Algemeen Op 17 juni 2020 werd een wetsvoorstel tot afschaffing van de kaasroute ingediend(1). De kaasroute gaf de mogelijkheid om roerende goederen voor een buitenlandse notaris te…

Lees meer

​Reeks: Aangifte nalatenschap - het vermogen

Elisabeth Janssens

In de aangifte van nalatenschap moet het vermogen van de overledene worden opgelijst. Een correcte en volledige opgave van het vermogen is van groot belang, daar de erfbelasting hierop wordt berekend. Uiteraard zal het (al dan niet per vergissing) vergeten van bepaalde goederen of het te laag…

Lees meer

Dossier levensverzekeringen - Een verzekeringsgift post mortem: wat zegt de Vlaamse Belastingdienst?

Elisabeth Janssens

Inleiding De Vlaamse Belastingsdienst (VLABEL) heeft op 11 mei 2020 - via een voorafgaande beslissing(1) - haar oordeel geveld over de zogenaamde ‘verzekeringsgift’ van een verzekeringscontract met twee verzekeringnemers en verzekerde hoofden na het overlijden van de eerste verzekeringnemer en het spl…

Lees meer

​​Reeks: Aangifte nalatenschap - Wilsbeschikkingen en erfovereenkomsten

Elisabeth Janssens

Nadat de overledene, aangevers, erfopvolgers en verwerpers zijn geïdentificeerd, stelt het modelformulier de vraag naar het bestaan van een uiterste wilsbeschikking en erfovereenkomsten, maar wat wordt bedoeld met een uiterste wilsbeschikking en een erfovereenkomst en hoe kan u het bestaan hiervan …

Lees meer

Reeks: Aangifte nalatenschap - Het invullen van de identiteitsgegevens op een aangifteformulier van nalatenschap

Elisabeth Janssens

Nu we weten wanneer er sprake is van het indienen van een aangifte van nalatenschap, staan wij even stil bij de verschillende onderdelen van de aangifte. Het modelformulier vraagt naar een reeks identiteitsgegevens van diverse personen, maar wiens gegevens moeten nu waar worden ingevuld en welke…

Lees meer

​Reeks: Aangifte nalatenschap - Wegwijs in de aangifte van nalatenschap

Elisabeth Janssens

Een overlijden is in de eerste plaats al een zware emotionele gebeurtenis, maar bovendien worden de erfgenamen op dat moment geconfronteerd met een reeks administratieve en fiscale verplichtingen, waaronder het indienen van een aangifte van nalatenschap. In deze nieuwe reeks, zullen wij in…

Lees meer

Standpunt 19006 gewijzigd: VLABEL draait 180 graden

Elisabeth Janssens

Globale erfovereenkomst VLABEL-standpunt 19006 gaat over de toekenning van schuldvordering in een globale erfovereenkomst. Een globale erfovereenkomst is een overeenkomst waarbij één of beide ouders met al hun kinderen afspraken maken omtrent de behandeling van schenkingen in hun toekomstige n…

Lees meer

​Dossier levensverzekeringen - Taxatie in de erfbelasting (Vlaams Gewest) indien er geen kapitaal wordt uitgekeerd op het moment van het overlijden van de erflater

Elisabeth Janssens en

De figuur van de individuele levensverzekering wordt dikwijls gezien als een techniek van vermogensplanning. Cruciaal is de vraag naar de taxatie in de erfbelasting. In deze reeks werd reeds uitgebreid uiteengezet wanneer de uitkering van een individuele levensverzekering naar aanleiding van het…

Lees meer

​Een bijkomende hervorming van de erfbelasting: de beleidsnota van minister Matthias Diependaele gaat verder

Elisabeth Janssens

In navolging van het regeerakkoord van de Vlaamse Regering 2019-2024 (waarin de belangrijke beleidsbeslissingen werden vastgelegd), hebben de verschillende ministers een beleidsnota opgemaakt. In een beleidsnota legt elke minister uit hoe deze zijn aandeel van het regeerakkoord zal uitvoeren. De…

Lees meer

Dossier levensverzekeringen - Taxatie in de erfbelasting (Vlaams Gewest) van het kapitaal dat wordt uitgekeerd door overlijden

Elisabeth Janssens

De figuur van de individuele levensverzekering wordt dikwijls gezien als een techniek van vermogensplanning. Cruciaal is de vraag naar de taxatie in de erfbelasting. Dit artikel heeft enkel betrekking op de regelgeving in het Vlaams Gewest. Fictief legaat In de praktijk wordt via de figuur van de…

Lees meer

Reeks kinderloze koppels: Horizontale vermogensplanning via samenlevingsovereenkomst

Rinse Elsermans en Elisabeth Janssens

Inleiding In het tweede artikel van deze reeks werd duidelijk gemaakt dat de langstlevende wettelijk samenwonende partner beperkte wettelijke erfrechtelijke aanspraken heeft in de nalatenschap van de overleden partner, namelijk het vruchtgebruik op de gezinswoning en de huisraad. De langstlevende…

Lees meer

​Verklaring van behoud: last call!

Elisabeth Janssens

Heeft u uw reeds gedane vermogensplanning nog niet onderworpen aan een herevaluatie na het nieuwe erfrecht, dan dringt de tijd. Misschien is een verklaring van behoud voor u wel aangewezen? Inmiddels wordt het nieuwe erfrecht al bijna één jaar toegepast. Het nieuwe erfrecht is van toepassing op n…

Lees meer

Reeks kinderloze koppels: Het huwelijk - horizontale vermogensplanning via huwelijkscontract

Rinse Elsermans en Elisabeth Janssens

1. Inleiding In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden om uw vermogen te plannen naar uw echtgenoot via huwelijkscontract. Vaak zal het immers de wens zijn van de eerststervende echtgenoot om zijn/haar echtgenoot - bij gebrek aan afstammelingen - een substantieel deel van het vermogen…

Lees meer

Reeks kinderloze koppels: Wat zijn de fiscale gevolgen bij een kinderloos overlijden?

Rinse Elsermans en Elisabeth Janssens

De burgerrechtelijke gevolgen van een kinderloos overlijden werden reeds besproken in de voorgaande drie artikelen (met name het erfrecht van de familieleden, het erfrecht van de langstlevende partner en de mogelijkheden die men via een testament heeft). In dit artikel zullen wij verder ingaan op…

Lees meer

Reeks kinderloze koppels: Wat kan ik via een testament al dan niet regelen?

Elisabeth Janssens en Rinse Elsermans

Inleiding In de eerste twee artikelen van deze reeks hebben wij stilgestaan bij de vererving van de nalatenschap wanneer de erflater bij leven niets heeft geregeld. Zowel het erfrecht van de langstlevende partner, als van de overige familieleden werden nader bekeken. Het is evenwel mogelijk om bij…

Lees meer

Reeks kinderloze koppels: Het erfrecht van mijn partner

Elisabeth Janssens en Rinse Elsermans

Inleiding In het eerste artikel van deze reeks werd het wettelijk erfrecht besproken dat uitwerking krijgt wanneer een alleenstaande erflater kinderloos overlijdt en deze bij leven zelf niets heeft geregeld. De erflater kan bij zijn overlijden een echtgeno(o)t(e), een wettelijk of een feitelijk…

Lees meer

​Alimentatie voor kinderen: een bijkomende verduidelijking omtrent de buitengewone kosten

Elisabeth Janssens

Onderhoudsbijdrage voor kinderen. Wat is de draagwijdte van deze juridische verplichting die rust op ouders? In echtscheidingszaken of relatiebreuken met gemeenschappelijke kinderen blijft dit dikwijls een belangrijk discussiepunt. Dit thema doet al vlug enkele vragen rijzen. Welke kosten zijn er…

Lees meer

Reeks kinderloze koppels: Wie erft van een kinderloze alleenstaande?

Elisabeth Janssens en Rinse Elsermans

Inleiding De wet voorziet dat wanneer u kinderen heeft, zij als eerste in de rij staan om uw nalatenschap te ontvangen. In het merendeel van de gevallen is dit ook de wens van de ouders. De vraag stelt zich echter: wat gebeurt er met uw vermogen wanneer u overlijdt zonder dat u kinderen nalaat? Het…

Lees meer

5 redenen om uw huwelijkscontract op latere leeftijd te wijzigen

Elisabeth Janssens

Met een zogenaamde Valkeniers-clausule in het huwelijkscontract is een evenwicht mogelijk tussen de bescherming van de nieuwe partner en die van de kinderen uit een eerdere relatie. ‘Het nieuwe erfrecht dat sinds september van kracht is, biedt een nog grotere vrijheid. Gehuwden met kinderen uit een v…

Lees meer

De Europese Verordeningen inzake relatievermogensrecht zijn op 29 januari 2019 in werking getreden: wat betekent dit concreet?

Elisabeth Janssens

Inleiding In 2016 werden twee Europese Verordeningen inzake relatievermogensrecht aangenomen, meer bepaald de Europese Verordening inzake huwelijksvermogensstelsels (2016/1103) en de Europese Verordening inzake vermogensrechtelijke gevolgen van geregistreerde partnerschappen (2016/1104). Deze…

Lees meer

Uitbreiding van de registratie in het Centraal Register van Huwelijksovereenkomsten

Elisabeth Janssens

Wij maken u wegwijs in de nieuwe afspraken omtrent de inschrijving in het Centraal Register van Huwelijksovereenkomsten. Centraal Register van Huwelijksovereenkomsten (CRH) Het Centraal Register van Huwelijksovereenkomsten werd opgericht als een centrale gegevensdatabank voor alle…

Lees meer

Dossier levensverzekeringen - Het huwelijksvermogensrechtelijk statuut van individuele levensverzekeringen in het nieuwe huwelijksvermogensrecht

Elisabeth Janssens

Naast het hervormde erfrecht is ook het hervormde huwelijksvermogensrecht op 1 september 2018 in werking getreden. Eén van de krachtlijnen van het huwelijksvermogensrecht heeft betrekking op de kwalificatie van goederen van echtgenoten gehuwd onder het wettelijk stelsel (eigen goed, …

Lees meer

De Valkeniersclausule na de hervorming van het huwelijksvermogensrecht

Elisabeth Janssens

Inleiding Sinds de Wet van 22 april 2003 kunnen echtgenoten met kinderen uit een vorige relatie bij huwelijkscontract een regeling treffen over hun erfrechten in elkaars nalatenschap. Dit vormt een toegelaten uitzondering op de algemene regel dat men geen overeenkomsten mag sluiten over…

Lees meer

Een huwelijk voorafgegaan door de aankoop van een onroerend goed: hoe belandt dit onroerend goed in de huwgemeenschap?

Elisabeth Janssens

Zoals reeds werd aangekondigd is intussen ook de hervorming van het huwelijksvermogensrecht aan de gang. Het wetsvoorstel tot hervorming van het huwelijksvermogensrecht is thans nog hangende voor de kamer. Eén van de voorgestelde wijzigingen heeft betrekking op de mogelijkheid tot het …

Lees meer

Update hervorming erfrecht: reparatiewetgeving op komst!

Elisabeth Janssens

De hervorming van het erfrecht kwam tot stand door de Erfwet van 31 juli 2017. Eén jaar na publicatie, met name op 1 september 2018, treedt het nieuwe erfrecht in werking. Nog voor de inwerkingtreding zijn er enkele kinderziektes de kop opgedoken, zodanig dat de wetgever probeert in te grijpen nog …

Lees meer

Een neutraal en verruimd erfrecht voor de langstlevende echtgenoot

Elisabeth Janssens

De hervorming van het huwelijksvermogensrecht is in aantocht. Eén van de krachtlijnen van deze hervorming is gericht op een huwelijksvermogensrechtelijk neutraal en verruimd erfrecht voor de langstlevende echtgenoot. Dit brengt met zich mee dat het wettelijk erfrecht van de langstlevende echtgenoot …

Lees meer

Het nieuwe erfrecht: Kan een schenking als voorschot op erfdeel worden omgevormd naar een schenking buiten deel? En omgekeerd?

Elisabeth Janssens

In het verleden stond reeds vast dat een schenking als voorschot op erfdeel kon worden omgevormd naar een schenking buiten deel, maar de omvorming van een schenking in de omgekeerde richting was niet vrij van discussie. In het licht van de principes van de onherroepelijkheid van schenkingen en het…

Lees meer

VLABEL spreekt zich uit over enkele nieuwigheden uit het hervormde erfrecht

Elisabeth Janssens

De hervorming van het erfrecht brengt heel wat veranderingen met zich mee. Zo worden onder andere enkele nieuwe instrumenten in het leven geroepen. Deze veranderingen doen evenwel vragen rijzen op fiscaal vlak. Op 12 maart 2018 publiceerde VLABEL verschillende standpunten over hoe zij zullen…

Lees meer

Interessante planningstechniek met schenking tussen echtgenoten niet meer mogelijk na 1 september 2018

Elisabeth Janssens

Zoals de meesten ondertussen reeds weten, wordt het erfrecht grondig hervormd en zal deze hervorming in werking treden op 1 september 2018. Nalatenschappen die openvallen na deze datum zullen onderhevig zijn aan de nieuwe erfregels. Eén van de grote pijlers van deze hervorming heeft betrekking op …

Lees meer

Welke rechten heeft de langstlevende echtgenoot nog op een schenking aan kinderen?

Elisabeth Janssens

De hervorming van het erfrecht, dat in werking zal treden op 1 september 2018, heeft onder meer een grote impact op het erfrecht van de langstlevende echtgenoot. Eén van de grote wijzigingen betreft het vruchtgebruik dat de langstlevende echtgenoot al dan niet bekomt op schenkingen die de andere …

Lees meer
Icon seminaries

seminaries

SUCCESSIEPLANNING MET ZORGENKINDEREN

Elisabeth Janssens

Ouders van kinderen die extra zorg nodig hebben, zijn doorgaans bezorgd over de toekomst van hun zorgenkind. Kunnen zij ervoor zorgen dat na hun overlijden de persoonlijke en vermogensrechtelijke belangen van hun zorgenkind nog worden behartigd? Een planning op maat is essentieel en creëert …

Lees meer

Successieplanning: Huwelijksvermogensrecht en samenlevingsvermogensrecht & Principes van erfrecht

Nathalie Labeeuw en Elisabeth Janssens

Fiscale bevoegdheidsverdeling federaal/regio's. Inleidende begrippen Vlabel en VCF, algemene antirechtsmisbruikbepaling, basisprincipes van het registratierecht: Eric Spruyt, Notaris-Vennoot Berquin Notarissen, Prof. KU Leuven en Prof. FHS In deze inleidende les wordt een overzicht aangeboden van…

Lees meer

Successieplanning anno 2023

Elisabeth Janssens

Hoe kan een vermogen het best worden gestructureerd met het oog op de mildering van erfbelasting? Hoe betrek ik de volgende generatie in mijn roerend en/of onroerend vermogen? Hoe kan ik mijn kinderen helpen bij de aankoop van een bouwgrond? Deze vragen komen je wellicht bekend voor. En hoewel je…

Lees meer

DE MODALITEITEN EN FISCALITEIT VAN DE LEVENSVERZEKERING: TAK 21, 23 EN 26: ZIET U DOOR DE TAKKEN HET BOS NOG?

Elisabeth Janssens

Een levensverzekering: een ingewikkeld, maar interessant instrument? De belegging in een verzekeringscontract heeft uiteraard vermogensrechtelijke gevolgen, maar wat betekent dit concreet bij een echtscheiding, relatiebreuk of overlijden? Wat zijn de spelregels die voorzien worden door het…

Lees meer

Successieplanning anno 2023

Elisabeth Janssens

Hoe kan een vermogen het best worden gestructureerd met het oog op de mildering van erfbelasting? Hoe betrek ik de volgende generatie in mijn roerend en/of onroerend vermogen? Hoe kan ik mijn kinderen helpen bij de aankoop van een bouwgrond? Deze vragen komen je wellicht bekend voor. En hoewel je…

Lees meer

Successieplanning anno 2023

Elisabeth Janssens

Hoe kan een vermogen het best worden gestructureerd met het oog op de mildering van erfbelasting? Hoe betrek ik de volgende generatie in mijn roerend en/of onroerend vermogen? Hoe kan ik mijn kinderen helpen bij de aankoop van een bouwgrond? Deze vragen komen je wellicht bekend voor. En hoewel je…

Lees meer

Successieplanning anno 2023

Elisabeth Janssens

Hoe kan een vermogen het best worden gestructureerd met het oog op de mildering van erfbelasting? Hoe betrek ik de volgende generatie in mijn roerend en/of onroerend vermogen? Hoe kan ik mijn kinderen helpen bij de aankoop van een bouwgrond? Deze vragen komen je wellicht bekend voor. En hoewel je…

Lees meer

Successieplanning anno 2023

Elisabeth Janssens

Hoe kan een vermogen het best worden gestructureerd met het oog op de mildering van erfbelasting? Hoe betrek ik de volgende generatie in mijn roerend en/of onroerend vermogen? Hoe kan ik mijn kinderen helpen bij de aankoop van een bouwgrond? Deze vragen komen je wellicht bekend voor. En hoewel je…

Lees meer

Basiscursus successieplanning

Rinse Elsermans, Elisabeth Janssens en Nathalie Labeeuw

Deze Basiscursus successieplanning is een praktijkgerichte modulaire opleiding, in 11 delen, op basis van volgende thema’s. (Deze opleiding is alleen beschikbaar bij een jaarlicentie en is dus niet apart verkrijgbaar.) Inleiding Relatievermogensrecht Huwelijksvermogensrecht H…

Lees meer

Successieplanning voor zorgkinderen

Elisabeth Janssens

Hoe successieplanning op maat opbouwen? Kinderen met een mentale of zware fysieke beperking of kinderen met een psychische kwetsbaarheid vragen levenslang bijzondere aandacht. Wat dient er te gebeuren na overlijden ouders? Het doel van een successieplanning met een zorgkind voorziet in de zorg, de…

Lees meer
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info