Mis de opportuniteiten van het WVV niet

13 september 2019

Hopelijk staat 1 januari 2020 reeds aangeduid in uw agenda: het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (“WVV”) wordt dan algemeen van toepassing op alle vennootschappen en verenigingen, ook deze opgericht voor 1 mei 2019. U heeft die misschien in het rood dan wel in het groen omcirkeld.

Er wordt vaak sussend verteld dat u nog 4 jaar de tijd heeft om uw statuten aan te passen. Panikeren hoeft inderdaad niet. Maar lang wachten om uw statuten aan te passen zou u het genot van enkele interessante nieuwigheden kunnen ontnemen, terwijl u wel de strengere bepalingen moet ondergaan, of u nu uw statuten aanpast of niet. 1 januari 2020 rood omcirkeld dus…

Men maakt immers een onderscheid tussen (i) de dwingende bepalingen van het WVV, bijvoorbeeld de verplichte liquiditeitstest bij winstuitkering in een BV, die vanaf 1 januari 2020 sowieso van toepassing zijn, zelfs indien uw statuten iets anders voorzien, en (ii) de suppletieve bepalingen, bijvoorbeeld het eenhoofdig bestuur in een NV, die u kunt toepassen vanaf 1 januari 2020, behalve indien uw statuten hiervan afwijken. En spijtig genoeg hernemen heel veel statuten letterlijk de regels van ons vorig wetboek, waardoor in veel gevallen de nieuwigheden niet te gebruiken zijn en u nog steeds de oude regels moet toepassen.

Uw statuten aanpassen kan dus lonend zijn, en u hoeft daarvoor zelfs niet te wachten tot 1 januari 2020, het kan reeds morgen. Of misschien wachten tot volgende week, dan bespreken we één van deze opportuniteiten die uw oude statuten waarschijnlijk niet zullen toelaten: de uitbreiding van het uitkeren van interimdividenden. Stay tuned !

Wenst u op de hoogte te blijven? Volg Cazimir op LinkedIn!
« Terug naar overzicht