Icon Publicaties

Publicaties

Ongrondwettelijke waardering voordeel van alle aard woning: fiscus haalt bakzeil!

Alexandre Missal (2018). Ongrondwettelijke waardering voordeel van alle aard woning: fiscus haalt bakzeil!. Ongrondwettelijke waardering voordeel woning: fiscus haalt bakzeil, Fisc.Act., afl. 10, p. 1-4 .

AANGIFTE BUITENLANDSE WONING VOLGENS HUURWAARDE SCHENDT EUROPESE REGELS

Alexandre Missal (2014). AANGIFTE BUITENLANDSE WONING VOLGENS HUURWAARDE SCHENDT EUROPESE REGELS. angifte buitenlandse woning volgens huurwaarde schendt Europese regels, Fisc.Act., afl. 31, p. 1-4 .

INKOMSTEN UIT EEN FRANSE SCI: DE FISCUS KRIJGT OPNIEUW ONGELIJK

Alexandre Missal (november 2014). INKOMSTEN UIT EEN FRANSE SCI: DE FISCUS KRIJGT OPNIEUW ONGELIJK. Nieuwsbrief Notariaat, nr. 17, p. 1-8 .

PRETAXATIEGESCHILLEN, ARTIKEL 333, 3DE LID WIB, ONDERWAARDERING ACTIEF EN INZAGERECHT VAN DE BELASTINGPLICHTIGE: EEN BLIJVENDE BRON VAN DISCUSSIE

Alexandre Missal (2011). PRETAXATIEGESCHILLEN, ARTIKEL 333, 3DE LID WIB, ONDERWAARDERING ACTIEF EN INZAGERECHT VAN DE BELASTINGPLICHTIGE: EEN BLIJVENDE BRON VAN DISCUSSIE. TFR, afl. 403, p. 513-518 .

DE HOOFDELIJKE GEHOUDENHEID TOT BELASTINGSCHULDEN NA EEN STRAFRECHTELIJKE VEROORDELING: EEN STAND VAN ZAKEN

Alexandre Missal (2010). DE HOOFDELIJKE GEHOUDENHEID TOT BELASTINGSCHULDEN NA EEN STRAFRECHTELIJKE VEROORDELING: EEN STAND VAN ZAKEN. TFR, afl. 391, p. 935-954 .

DE INVORDERING VAN BELASTINGAANSLAGEN EN DE VERSCHOONBAAR VERKLAARDE GEFAILLEERDE

Alexandre Missal (2010). DE INVORDERING VAN BELASTINGAANSLAGEN EN DE VERSCHOONBAAR VERKLAARDE GEFAILLEERDE. TFR, afl. 382, p. 494-501 .

DE TWEEJARIGE VERJARINGSTERMIJN INZAKE SUCCESSIERECHTEN EN HET TEGENBEWIJS INZAKE ARTIKEL 7 W.SUCC

Alexandre Missal (2009). DE TWEEJARIGE VERJARINGSTERMIJN INZAKE SUCCESSIERECHTEN EN HET TEGENBEWIJS INZAKE ARTIKEL 7 W.SUCC. TFR, afl. 372, p. 993-997 .

CREDITNOTA, MINDERWAARDE OF WAARDEVERMINDERING: WAT WAS HET NU OOK ALWEER?

Alexandre Missal (2008). CREDITNOTA, MINDERWAARDE OF WAARDEVERMINDERING: WAT WAS HET NU OOK ALWEER?. TFR, afl. 349, p. 915-920 .

DE PAULIAANSE VORDERING IN DE FISCALE BELANGSTELLING

Alexandre Missal (2008). DE PAULIAANSE VORDERING IN DE FISCALE BELANGSTELLING. TFR, afl. 347, p. 799-816 .

ACTIO PAULIANA: CASSATIE OVER ANTERIORITEITSVOORWAARDE

Alexandre Missal (2008). ACTIO PAULIANA: CASSATIE OVER ANTERIORITEITSVOORWAARDE. Fiscoloog, afl. 1114, p. 3-5 .

KOSTEN PRIVÉ-ONROEREND GOED: BLIJFT DE BEZOLDIGINGSTHEORIE OVEREIND ANNO 2015?

Alexandre Missal en Tim Melis (2015). KOSTEN PRIVÉ-ONROEREND GOED: BLIJFT DE BEZOLDIGINGSTHEORIE OVEREIND ANNO 2015?. AFT, afl. 5, p. 15-22 .

Icon nieuwsberichten

nieuwsberichten

Fiscale regularisatie: de laatste rechte lijn is ingezet!

Alexandre Missal

In 2016 werd de zogenaamde (permanente) vierde ronde van de fiscale regularisatie ingevoerd (“EBA quater”). Vandaag bestaat die regularisatieronde nog steeds, maar niet meer voor lang. De regularisatiemogelijkheid wordt immers opgeheven op 31 december 2023 (Wet van 16 maart 2021 houdende bepalingen inz…

Lees meer

Aftrekbaarheid onderhoudsvergoedingen: strenge interpretatie van de voorwaarden door de fiscus

Alexandre Missal

Onderhoudsvergoedingen zijn ten belope van 80% aftrekbaar in hoofde van de schuldenaar indien bepaalde voorwaarden worden nageleefd : (i) De onderhoudsuitkeringen moeten regelmatig (dus periodiek) betaald worden; (ii) De onderhoudsgerechtigden mogen geen deel uitmaken van het gezin van de…

Lees meer

Artikel 49 WIB als ultiem wapen in de strijd tegen fraude bij onderaannemers?

Alexandre Missal en Dieter Moens

De laatste tijd worden wij steeds meer geconfronteerd met gevallen waarbij in het bijzonder de Bijzondere Belastinginspectie (hierna: BBI), artikel 49 WIB aanwendt in de strijd tegen fraude bij onderaannemers. Artikel 49 WIB wordt daarmee blijkbaar nogmaals gepromoveerd tot één van de belangrijkste a…

Lees meer

Kennisgeving uitbreiding onderzoekstermijn ook noodzakelijk bij polyvalente visitatie door de BBI

Tomas Martens, Alexandre Missal en Dieter Moens

De Algemene Administratie van de Bijzondere Belastinginspectie (“de BBI”) staat bekend als één van de meest doortastende belastingadministraties binnen de FOD Financiën. Het is niet ongebruikelijk dat zij bij het opstarten van een fiscaal onderzoek een fiscale visitatie uitvoert bij één of meer belastin…

Lees meer

Wetsvoorstel tracht Antigoonleer wettelijk te verankeren in fiscale zaken

Alexandre Missal en Dieter Moens

Op 23 juni jl. werd door de heer Benoît Piedboeuf en mevrouw Nathalie Gilson, beiden Kamerleden voor MR, een wetsvoorstel ingediend teneinde het al dan niet gebruik van onrechtmatig verkregen bewijs in fiscale zaken wettelijk te verankeren (zogenaamde Antigoonleer). Dit zowel inzake directe als …

Lees meer

Vraag om inlichtingen inzake auteursrechten, zet u schrap!

Alexandre Missal en

Als algemeen en voorafgaand advies brengen wij onder de aandacht dat het zoals gewoonlijk van belang is de gestelde vragen strikt te beantwoorden: meer informatie bezorgen dan gevraagd is niet alleen onnodig, maar kan daarenboven in uw nadeel spelen. I. Typevragen gemeenschappelijk aan controles…

Lees meer

Fiscus krijgt nieuwe wapens

Alexandre Missal

1. Dwangsom? Bedrijven die een fiscale visitatie (toegang tot gebouwen en/of computergegevens) zouden verhinderen, zouden hiertoe toch kunnen worden aangezet door het opleggen van een dwangsom. Volgens de actuele wetgeving zijn bedrijven verplicht toegang te verlenen tot hun bedrijfslokalen…

Lees meer

Qui paie à l’étranger, ne paie plus jamais deux fois? Geen dubbele erfbelasting (meer) op uw buitenlandse goederen?

Anne-Sophie Stievenard en Alexandre Missal

Heeft u uw fiscale woonplaats op het ogenblik van uw overlijden in België, dan zijn uw erfgenamen ertoe gehouden uw volledige vermogen (met inbegrip van de in het buitenland gelegen roerende én onroerende goederen) in de aangifte van nalatenschap aan te geven. België (of het Vlaams Gewest) is im…

Lees meer

Fiscus maakt jacht op Belgische bedrijfsleiders van buitenlandse vennootschappen

Alexandre Missal en

U bent woonachtig in België. U bent tevens bedrijfsleider van een buitenlandse vennootschap. Waar is uw bedrijfsleidersbezoldiging dan belastbaar? In België of in het buitenland? En is dat buitenland dan het land waarin de maatschappelijke zetel ligt van de vennootschap waarvan u bedrijfsleider b…

Lees meer

Fiscale procedure: het einde van de bezwaarfase: directoriale beslissing en rechtbank

Tomas Martens en Alexandre Missal

De termijn waarbinnen de fiscus een beslissing moet nemen In beginsel is de fiscus niet gebonden aan enige termijn om een directoriale beslissing te nemen over het bezwaarschrift. De belastingplichtige heeft wel het recht om ten vroegste 6 maanden vanaf de ontvangst door de fiscus van het…

Lees meer

Fiscale procedure: Het verloop van de bezwaarfase: onderzoek en rechten van de belastingplichtige

Alexandre Missal en Tomas Martens

Het bezwaarschrift is ingediend. Hoe verloopt het nu verder? Wat wordt onderzocht en wat zijn de rechten van de belastingplichtige? Het onderzoek van het bezwaarschrift door de bezwaarambtenaar Tijdens zijn onderzoek beschikt de bezwaarambtenaar over alle onderzoeksbevoegdheden waarover een…

Lees meer

Fiscale procedure: De start van de bezwaarfase: het bezwaarschrift

Alexandre Missal en Tomas Martens

Nadat een aanslag gevestigd is waarmee men niet akkoord is, vormt het bezwaarschrift het meest geëigende middel om zich hiertegen te verzetten. Meestal zal een dergelijke aanslag gevestigd zijn geweest na een wijzigingsprocedure via een bericht van wijziging van aangifte of een kennisgeving van …

Lees meer

Fiscale procedure: de kennisgeving van beslissing tot taxatie

Alexandre Missal en Tomas Martens

In de twee vorige artikelen kwamen het bericht van wijziging van aangifte en de kennisgeving van aanslag van ambtswege aan bod. Voordat de fiscus een aanslag mag vestigen, heeft de belastingplichtige het recht om te antwoorden op het bericht van wijziging van aangifte of de kennisgeving van aanslag…

Lees meer

Fiscale procedure: de aanslag van ambtswege

Alexandre Missal en Tomas Martens

In het vorige artikel in deze procedurereeks kwam het bericht van wijziging van aangifte aan bod. In dit artikel bespreken we de aanslag van ambtswege. Wanneer mag de fiscus de procedure van de aanslag van ambtswege volgen? De fiscus mag de procedure van de aanslag van ambtswege uitsluitend…

Lees meer

Fiscus staat eindelijk FBB op Franse dividenden aan particulieren toe: Franse dividenden voortaan minder belast

Ann-Sofie Ceulemans, Alexandre Missal en Wouter Strypsteen

Waarover gaat het? Een Belgisch inwoner die een dividend ontvangt van een Belgische vennootschap, betaalt daarop in principe 30 % roerende voorheffing. Een Belgisch inwoner die daarentegen een dividend ontvangt van een Franse vennootschap, betaalt daarop, op grond van het Belgisch-Frans…

Lees meer

Fiscale procedure: het bericht van wijziging van aangifte

Alexandre Missal en Tomas Martens

Wanneer is de fiscus verplicht om een bericht van wijziging van aangifte te sturen? Zodra een belastingplichtige een aangifte heeft ingediend die voldoet aan de vorm- en termijnvereisten van de wet en de fiscale administratie deze wenst te wijzigen, is een bericht van wijziging van aangifte vereist…

Lees meer

Let op: een laattijdige aangifte kan voortaan nog zwaardere gevolgen hebben!

Alexandre Missal

Bij een fiscale controle vindt een rechtzetting plaats. Er worden bijkomende inkomsten belast. In het verleden mocht u op deze bijkomende grondslag alle klassieke aftrekken toepassen zoals bijvoorbeeld (vorige) verliezen. Stel dat een controleur de grondslag verhoogt met 1.000 EUR, maar de…

Lees meer

Wat levert verzet tegen gemeentetaks op uw tweede verblijf op?

Alexandre Missal

U bent als eigenaar van een tweede verblijf niet verplicht akkoord te gaan met de belasting die de gemeente u oplegt. U kunt een bezwaarschrift tegen die belasting indienen. Een bezwaarschrift is weinig meer dan een aangetekende brief gericht aan de gemeente waarin u bezwaar aantekent tegen de…

Lees meer

Berekening van het voordeel van alle aard voor de terbeschikkingstelling van een woning na recente rechtspraak

Alexandre Missal en Rosanne Van Gael

Kader U bent ongetwijfeld op de hoogte van de rechtspraak van de hoven van beroep van Gent (24 mei 2016 en 25 april 2017) en Antwerpen (24 januari 2017 en 27 juni 2017) welke de berekening van het voordeel van alle aard voor de terbeschikkingstelling van een woning, met toepassing van de…

Lees meer

Ongrondwettelijke waardering voordeel van alle aard woning: Ook ambtshalve ontheffing wordt aanvaard!

Alexandre Missal

U bent ongetwijfeld op de hoogte van de rechtspraak van de hoven van beroep van Gent en Antwerpen waarin wordt geoordeeld dat bij de berekening van het voordeel van alle aard voor de gratis terbeschikkingstelling van een woning de (oude) coëfficiënt van 3,8 discriminerend was en bijgevolg niet l…

Lees meer

Btw op onroerende verhuur: teruggaaf historische btw

Alexandre Missal

Op 10 januari 2019 heeft de FOD Financiën een mededeling gepubliceerd omtrent de teruggaaf van de historische btw met betrekking tot de btw-belaste onroerende verhuur. Sinds 1 januari 2019 is het mogelijk om in een B2B-context nieuwbouw of vernieuwbouw te verhuren onder toepassing van het …

Lees meer

Gratis wonen in een huis van de vennootschap: terug naar het pre-Di Rupo tijdperk!

, Rosanne Van Gael en Alexandre Missal

De berekening van het voordeel alle aard bij de kosteloze terbeschikkingstelling van een woning blijft brandend actueel. Na de rechtspraak die de oude waarderingsregels ongrondwettelijk verklaarde, verscheen recent het Koninklijk Besluit dat de forfaitaire waarderingsregels wijzigt. Hoe wordt het…

Lees meer

De nieuwe betwistingsmogelijkheid om een rechtzetting te vragen van de beslissing over bezwaarschrift: doen of toch niet?

Alexandre Missal

De bezwaarprocedure in de inkomstenbelastingen is gekend. De belastingplichtige gaat niet akkoord met de verschuldigde belasting (meestal in het kader van een supplementaire taxatie). Dan moet tijdig een bezwaarschrift ingediend worden. Vervolgens zal de Adviseur-generaal (in de praktijk een door…

Lees meer

Ongrondwettelijke waardering voordeel van alle aard woning: fiscus haalt opnieuw bakzeil!

Alexandre Missal

Kader U bent ongetwijfeld op de hoogte van de recente rechtspraak van de hoven van beroep van Gent (24 mei 2016 en 25 april 2017) en Antwerpen (24 januari 2017 en 27 juni 2017) waarin een nieuwe visie ontwikkeld is over de berekening van het voordeel van alle aard voor de terbeschikkingstelling…

Lees meer

Aangifte buitenlandse woning - wat is de huurwaarde in Spanje?

Alexandre Missal

Het inkomen van een buitenlands onroerend goed moet in de aangifte personenbelasting opgenomen worden. Dit inkomen is in principe enkel belastbaar in het buitenland, maar het wordt wel in aanmerking genomen om het progressieve tarief te bepalen dat van toepassing is op de overige in België …

Lees meer

Newsflash: btw op onroerende verhuur in de koelkast

Alexandre Missal

Even een terugblik: het Zomerakkoord omvatte onder andere een wijziging op het vlak van de btw. Concreet zou de verhuur van een nieuw of gerenoveerd gebouw vanaf 1 januari 2018 worden onderworpen aan de btw. Het zou gaan om een optioneel stelsel. Deze maatregel werd in de media omschreven als een…

Lees meer

Aangifte buitenlandse woning - wat is de huurwaarde in Italië?

Alexandre Missal

Het inkomen van een buitenlands onroerend goed moet in de aangifte personenbelasting opgenomen worden. Dit inkomen is in principe enkel belastbaar in het buitenland, maar het wordt wel in aanmerking genomen om het progressieve tarief te bepalen dat van toepassing is op de overige in België …

Lees meer

Wat zijn de kosten van een fiscale gerechtelijke procedure? Een overzicht

Alexandre Missal

U heeft een betwisting met de fiscus en u geraakt niet tot een akkoord. De enige uitweg is (helaas) een gerechtelijke procedure. Met welke kosten moet u dan rekening houden? We geven hierna een overzicht. 1. Rolrechten Wanneer u een fiscaal verzoekschrift neerlegt op de griffie van de rechtbank…

Lees meer

​Voordeel van alle aard woning ongrondwettelijk : wat nu !?

Alexandre Missal

Vorig jaar besliste het hof van beroep te Gent dat de berekening van het voordeel van alle aard voor de terbeschikkingstelling van een woning discriminerend is (Gent 24 mei 2016). Nu deelt het hof van beroep te Antwerpen die mening (24 januari 2017). Waarover gaat het voordeel van alle aard?…

Lees meer

Onroerend goed in Frankrijk en de ISF

Alexandre Missal

Indien uw Frans vermogen (roerende en/of onroerend) per 1 januari een bepaalde drempel overschrijdt, dan bent u onderworpen aan de ISF, de Franse vermogensbelasting. Natuurlijke personen van wie het roerend en onroerend vermogen, dat zich in Frankrijk bevindt, op 1 januari van het belastbare…

Lees meer

Onroerend goed in Frankrijk: "taxe de 3%"

Alexandre Missal

U heeft uw Franse villa gekocht met een Belgische vennootschap? Denk dan ook alsjeblieft aan alle Franse fiscale aspecten…. In de praktijk blijkt dat dit immers dikwijls gewoon vergeten wordt. Eén van deze aspecten is de zogenaamde ‘taxe de 3%’. Wat is deze taxe de 3%? Om te beletten dat aandee…

Lees meer

Regularisatie van ontdoken Vlaamse belastingen in de maak

Alexandre Missal

Op 7 oktober 2016 werd een voorontwerp van decreet goedgekeurd waardoor zowel natuurlijke personen als rechtspersonen ontdoken ‘zuivere’ Vlaamse belastingen (belastingen waar de federale overheid dus niet (meer) tussenkomt en Vlaanderen de dienst verzekert) zouden kunnen regulariseren. In de pra…

Lees meer

Grondige hervorming vennootschapsbelasting in de maak

Alexandre Missal

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt heeft een plan voorbereid dat het huidige fiscale landschap grondig hertekent, in het bijzonder op het vlak van de vennootschapsbelasting. Eén van de hoogste tarieven in Europa Met een nominaal tarief in de vennootschapsbelasting van 33,99% heeft België na…

Lees meer

Fiscale regularisatie van start op 1 augustus!

Alexandre Missal

De fiscale regularisatie gaat van start op 1 augustus 2016, maar wel zonder akkoord met de gewesten. Op 20 juli 2016 werd het wetsontwerp tot invoering van een permanent systeem inzake fiscale en sociale regularisatie aangenomen in de plenaire vergadering en aan de Koning ter bekrachtiging…

Lees meer

Nieuwe regularisatieprocedure 2016

Alexandre Missal

Vrijdag 11 maart heeft de ministerraad een aangepast wetsontwerp tot invoering van een permanent systeem van fiscale en sociale regularisatie goedgekeurd. Dit wetsontwerp werd in de Kamer ingediend op 29 maart 2016 voor verdere behandeling. Initieel zou de nieuwe regeling van kracht worden vanaf 1…

Lees meer

Fiscale regularisatie vanaf 1 april 2016

Alexandre Missal

Op 11 maart 2016 werd het wetsontwerp met betrekking tot de fiscale regularisatie goedgekeurd door de Ministerraad. Het wetsontwerp voorziet in een inwerkingtreding op 1 april 2016. het blijft nog maar de vraag of dit realistisch is daar het ontwerp nog moet worden behandeld in de bevoegde…

Lees meer

Regularisatie: is het werkelijk vijf voor twaalf?

Alexandre Missal

De hele regelgeving hieromtrent tot één zin herleiden kan niet. Toch proberen we dit hier : zeer eenvoudig gesteld en zonder enige nuancering worden in de meeste gevallen gegevens over 2016 uitgewisseld vanaf 1 januari 2017 (voor Zwitserland worden gegevens over 2017 uitgewisseld vanaf 1 januari 2…

Lees meer

Uw vennootschap stelt u een onroerend goed ter beschikking: heeft u wel aan alles gedacht?

Alexandre Missal

Uw vennootschap beschikt over een onroerend goed, in vruchtgebruik of zelfs in volle eigendom, dat zij niet of slechts gedeeltelijk aanwendt voor zuiver beroepsmatige doeleinden. Het overige gedeelte wordt aan u en uw gezin ter beschikking gesteld. Wist u dat u recht in het vizier ligt van de…

Lees meer

Fiscale regularisatieprocedure 2016

Alexandre Missal

Bevoegde orgaan De mogelijkheid om kapitalen en inkomsten te regulariseren die aan het oog van de Belgische fiscus werden onttrokken met de bedoeling Belgische belastingen te ontwijken, is uiteraard niet nieuw. De laatste regularisatieronde om voornoemde inkomsten en kapitalen te regulariseren bij…

Lees meer

Beroepskosten en vennootschappen: Cassatie draait 180°… of toch te nuanceren?

Alexandre Missal

Wanneer zijn beroepskosten in een vennootschap aftrekbaar? i. Artikel 49 W.I.B. - korte historiek Wanneer een vennootschap kosten maakt, zijn deze in principe aftrekbaar overeenkomstig artikel 49 W.I.B. als in essentie aan de volgende drie voorwaarden is voldaan: - de kost moet gedaan of…

Lees meer
Icon seminaries

seminaries

Client seminar - Hete hangijzers in de fiscale procedure

Tim Melis en Alexandre Missal

In dit seminarie lichten we voor u graag de laatste stand van zaken toe en gaan we ook dieper in op potentiële oplossingen. We gaan dieper in op de do’s and don’ts en aan de hand van recente rechtspraak loodsen wij u doorheen het spanningsveld tussen enerzijds de rechten van de belastingplichtige en a…

Lees meer

De belangrijkste aanslag- en onderzoekstermijnen in de directe belastingen

Alexandre Missal en Tomas Martens

De klassieke aanslag- en onderzoekstermijnen van drie en zeven jaar zijn alom bekend. Maar wat is het verschil nu ook alweer? En over welke termijnen beschikt de administratie nog om belastingplichtigen te controleren en te taxeren? In deze sessie lichten Mr. Alexandre Missal en Mr. Tomas Martens…

Lees meer

De taxatieprocedure in de directe belastingen toegelicht

Alexandre Missal en Tomas Martens

Nadat de administratie haar onderzoek heeft gevoerd moet zij een geijkte procedure volgen vooraleer zij een aanslag mag vestigen. In de praktijk blijft deze taxatieprocedure veelal onderbelicht. Nochtans is een goede kennis van deze procedure noodzakelijk. In deze sessie focussen Mr. Alexandre…

Lees meer

De fiscale visitatie in de directe belastingen als ultimum remedium van de administratie

Alexandre Missal en Tomas Martens

De fiscale visitatie is ongetwijfeld een van de meest ingrijpende en spraakmakende onderzoekshandelingen waarover de administratie beschikt. Maar wat mag de administratie en wat wat mag de administratie niet tijdens een dergelijke visitatie? Mag zij zonder meer alle computers van een onderneming…

Lees meer
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info