Icon Publicaties

Publicaties

Erfovereenkomsten

Rinse Elsermans (2023). Erfovereenkomsten. Focus op nalatenschappen, schenkingen en testamenten, p. 304 e.v. .

DE ONRECHTSTREEKSE SCHENKING ALS ALTERNATIEVE PLANNINGSTECHNIEK

Rinse Elsermans en Nathalie Labeeuw (2023). DE ONRECHTSTREEKSE SCHENKING ALS ALTERNATIEVE PLANNINGSTECHNIEK. Tijdschrift voor Notarissen, 5, p. 323 e.v. .

Vermenging van eigen goederen in de huwgemeenschap en vergoedingsrekeningen: een update anno 2023

Adel Echallaouchi en Rinse Elsermans (2022). Vermenging van eigen goederen in de huwgemeenschap en vergoedingsrekeningen: een update anno 2023. VIP, 4, p. 36 e.v. .

DE TEMPORELE WERKING VAN EEN VERSTRENGDE FICTIEBEPALING: RECHTSPRAAK KIEST VOOR RECHTSZEKERHEID EN BEVESTIGT DATUM VAN RECHTSHANDELING ALS RELEVANT AANKNOPINGSPUNT

Rinse Elsermans en Elisabeth Janssens (2020). DE TEMPORELE WERKING VAN EEN VERSTRENGDE FICTIEBEPALING: RECHTSPRAAK KIEST VOOR RECHTSZEKERHEID EN BEVESTIGT DATUM VAN RECHTSHANDELING ALS RELEVANT AANKNOPINGSPUNT. T.F.R., 14, nr. 586 .

ERFOPVOLGING

Rinse Elsermans (2017). ERFOPVOLGING. nternationaal Privaatrecht geannoteerd 2017, Brugge, die Keure, p. 62-66 .

​COMMENTAAR BIJ ARTIKEL 1079 BW

Rinse Elsermans (2016). ​COMMENTAAR BIJ ARTIKEL 1079 BW. Comm.Erf., afl. 51, p. 1-26 .

DE BEVOEGDHEIDSVERDELING TUSSEN DE RECHTBANK EN DE NOTARIS-VEREFFENAAR IN DE GERECHTELIJKE VEREFFENING-VERDELING

Rinse Elsermans (2017). DE BEVOEGDHEIDSVERDELING TUSSEN DE RECHTBANK EN DE NOTARIS-VEREFFENAAR IN DE GERECHTELIJKE VEREFFENING-VERDELING. Tendensen Vermogensrecht 2017, Antwerpen, Intersentia, p. 267-280 .

DE VEREISTE VAN DE ANIMUS DONANDI OP HET MOMENT VAN DE TRADITIO BIJ HANDGIFTEN: HET HOF VAN CASSATIE BEVESTIGT ZIJN RECHTSPRAAK

Rinse Elsermans (2015). DE VEREISTE VAN DE ANIMUS DONANDI OP HET MOMENT VAN DE TRADITIO BIJ HANDGIFTEN: HET HOF VAN CASSATIE BEVESTIGT ZIJN RECHTSPRAAK. NFM, afl. 4, p. 120-124 .

HET OMGEKEERD DUOLEGAAT MET EEN BEPAALBAAR BEDRAG AANVAARD DOOR VLABEL: HET ZIT HEM IN DE FORMULERING

Rinse Elsermans (2016). HET OMGEKEERD DUOLEGAAT MET EEN BEPAALBAAR BEDRAG AANVAARD DOOR VLABEL: HET ZIT HEM IN DE FORMULERING. VIP, afl. 2, p. 45-50 .

COMBINATIE INBRENG EIGEN (ONROEREND) GOED IN GEMEENSCHAPPELIJK VERMOGEN MET DAAROPVOLGENDE SCHENKING VAN DAT GOED: FISCAAL MISBRUIK OF NIET?

Rinse Elsermans (2016). COMBINATIE INBRENG EIGEN (ONROEREND) GOED IN GEMEENSCHAPPELIJK VERMOGEN MET DAAROPVOLGENDE SCHENKING VAN DAT GOED: FISCAAL MISBRUIK OF NIET?. Nieuwsbrief Notariaat, afl. 10, p. 1-8 .

DE HERVORMING VAN HET ERFRECHT

Rinse Elsermans (2017). DE HERVORMING VAN HET ERFRECHT. Nieuwsbrief Notariaat, afl. 9, p. 1-6 .

ENKELE AANDACHTSPUNTEN BIJ SCHENKING VAN ONROEREND GOED

Rinse Elsermans (2017). ENKELE AANDACHTSPUNTEN BIJ SCHENKING VAN ONROEREND GOED. Bericht aan het Notariaat, 1, p. 4-13 .

UITBRENG UIT GEMEENSCHAPPELIJK VERMOGEN GEVOLGD DOOR (WEDERZIJDSE) SCHENKING TUSSEN ECHTGENOTEN

Rinse Elsermans (2017). UITBRENG UIT GEMEENSCHAPPELIJK VERMOGEN GEVOLGD DOOR (WEDERZIJDSE) SCHENKING TUSSEN ECHTGENOTEN. Nieuwsbrief Successierechten, afl. 7, p. 7-11 .

VERLAGING VAN DE VLAAMSE ONROERENDE SCHENKBELASTING

Rinse Elsermans (2015). VERLAGING VAN DE VLAAMSE ONROERENDE SCHENKBELASTING. T.Not., afl. 9, p. 471-483 .

INTERNATIONALE SUCCESSIEPLANNING NA DE ERFRECHTVERORDENING

Rinse Elsermans (2016). INTERNATIONALE SUCCESSIEPLANNING NA DE ERFRECHTVERORDENING. AFT, afl. 10, p. 26-35 .

RESERVE EN WILSVRIJHEID ONDER DE ERFRECHTVERORDENING

Rinse Elsermans (2016). RESERVE EN WILSVRIJHEID ONDER DE ERFRECHTVERORDENING. NFM, afl. 2, p. 62-70 .

VERNIEUWING IN HET INTERNATIONAAL ERFRECHT: DE EUROPESE ERFRECHTVERORDENING

Rinse Elsermans (2016). VERNIEUWING IN HET INTERNATIONAAL ERFRECHT: DE EUROPESE ERFRECHTVERORDENING. NFM, afl. 10, p. 258-276 .

HERVORMING FISCALE ASPECTEN VAN DE SCHENKING VAN ONROEREND GOED IN DE DRIE GEWESTEN ANNO 2016

Rinse Elsermans (2017). HERVORMING FISCALE ASPECTEN VAN DE SCHENKING VAN ONROEREND GOED IN DE DRIE GEWESTEN ANNO 2016. Notariële actualiteit 2016, Brugge, die Keure, p. 35-62 .

DADEN VAN BESCHIKKING IN EEN ZORGVOLMACHT: UITDRUKKELIJK EN BIJZONDER? OVER DE TERMINOLOGISCHE MISVATTING BIJ HET OPMAKEN VAN EEN ZORGVOLMACHT

Rinse Elsermans (2019). DADEN VAN BESCHIKKING IN EEN ZORGVOLMACHT: UITDRUKKELIJK EN BIJZONDER? OVER DE TERMINOLOGISCHE MISVATTING BIJ HET OPMAKEN VAN EEN ZORGVOLMACHT. VLANOT JAARBOEK, p. 59 .

EEN KRITISCHE ANALYSE VAN DE VISIE VAN VLABEL OP HET BEDING VAN AANWAS. NOOT BIJ VLABEL STANDPUNT 17044

Rinse Elsermans (2018). EEN KRITISCHE ANALYSE VAN DE VISIE VAN VLABEL OP HET BEDING VAN AANWAS. NOOT BIJ VLABEL STANDPUNT 17044. Bericht aan het Notariaat, 4, p. 191-199 .

Icon nieuwsberichten

nieuwsberichten

Inbreng van onroerend goed in huwgemeenschap gevolgd door schenking: wel op de ‘zwarte lijst’, maar toch geen fiscaal misbruik?

Naomi Van Laer en Rinse Elsermans

De rechtbank van eerste aanleg te Gent heeft geoordeeld dat de inbreng van onroerend goed in de huwgemeenschap, binnen een korte tijdspanne gevolgd door een schenking, niet kwalificeert als fiscaal misbruik. Is deze planningstechniek, die reeds lang op de ‘zwarte lijst’ van de bel…

Lees meer

Erfovereenkomsten en zorgvolmacht: een moeilijk huwelijk?

Rinse Elsermans

De zorgvolmacht wint de laatste jaren aan populariteit als tool voor successieplanning. En terecht. In deze video bespreken we de kansen en beperkingen van een zorgvolmacht, in het bijzonder de combinatie met een erfovereenkomst. We gaan in op de (on)mogelijkheid om een erfovereenkomst op te nemen…

Lees meer

Hoe vermijd ik proactief erfenistwisten? De globale erfovereenkomst in actie!

Rinse Elsermans

In deze video luistert u naar de situatieschets van een concreet dossier waar betwisting ontstaat omtrent de nalatenschap na het overlijden van een zaakvoerder, die nochtans met alle goede bedoelingen aan successieplanning had gedaan. Meer bepaald omtrent de waardering van de nalatenschap zijn de…

Lees meer

Help, ik heb ruzie met mijn mede-erfgenamen!

Rinse Elsermans

In deze video bespreken we voor u een voorbeeldcasus over de stappen die u kan ondernemen als er - na overlijden van de ouders - een erfenisbetwisting ontstaat. We hebben het over voorlopige maatregelen (verzegeling, boedelbeschrijving), minnelijke besprekingen en ten slotte over de gerechtelijke…

Lees meer

Hoe vrijwaar ik mijn rechten in een erfenisbetwisting? Enkele dringende en voorlopige maatregelen.

Rinse Elsermans

In de vorige video bespraken we reeds hoe u onenigheid over uw nalatenschap in der minne kan regelen, opdat grotere twisten of ruzie kon worden vermeden. Nu gaan we iets dieper in op de procedure boedelbeschrijving & verzegeling, hoe die er concreet aan toe gaat en wat dit alles voor de…

Lees meer

Schenken en vooruitdenken: echtscheiding van de begiftigde

Rinse Elsermans en

De populairste vorm van successieplanning in België is nog steeds de schenking. Vanuit vrijgevigheidsinzicht wensen de ouders hun kinderen te bevoordelen. Om hen te helpen. Omdat ze hen graag zien. Maar wat indien het kind, dat op het ogenblik van de schenking gehuwd was, nadien uit de echt zou …

Lees meer

Schenken en vooruitdenken: (voor)overlijden van een kind

Rinse Elsermans

De populairste vorm van successieplanning in België is nog steeds de schenking. Vanuit vrijgevigheidsinzicht wensen de ouders hun kinderen te bevoordelen. Om hen te helpen. Omdat ze hen graag zien. Maar wat indien het kind, dat op het ogenblik van de schenking gehuwd was, nadien uit de echt zou …

Lees meer

Wanneer een oude planning geconfronteerd wordt met een nieuwe en strengere fictiebepaling: de rechtszekerheid prevaleert

Elisabeth Janssens en Rinse Elsermans

Dit artikel is een verkorte en herwerkte versie van het artikel “De temporele werking van een verstrengde fictiebepaling: rechtspraak kiest voor rechtszekerheid en bevestigt datum van rechtshandeling als relevant aanknopingspunt” van de hand van Rinse Elsermans en Elisabeth Janssens, gepubliceerd in …

Lees meer

Gesplitste aankoop in Vlaanderen: moet de voorafgaande schenking geregistreerd worden?

Rinse Elsermans

Inleiding Op 12 juni 2018 vernietigde de Raad van State het standpunt van de Vlaamse Belastingdienst inzake schenkingen met gesplitste inschrijving tot gevolg (bijvoorbeeld schenkingen van geldbeleggingen, effecten of deelbewijzen met voorbehoud van vruchtgebruik). Het standpunt kwam er de facto op…

Lees meer

Update wetsvoorstel afschaffing “kaasroute” - de concrete timing wordt duidelijk

Rinse Elsermans

In navolging van ons eerdere bericht over het wetsvoorstel tot verplichte registratie van buitenlandse notariële aktes (Adieu aan de kaasroute, 25 juni 2020) voorzien wij u hierbij van een update. Op 18 juli werd in de kamercommissie Financiën het wetsvoorstel tot verplichte registratie van b…

Lees meer

Adieu aan de kaasroute?

Rinse Elsermans

U heeft wellicht vernomen dat er recent een wetsvoorstel werd ingediend om de zogenaamde “kaasroute” af te schaffen. Indien dit wetsvoorstel wordt goedgekeurd, zal in de toekomst steeds schenkbelasting verschuldigd zijn bij notariële schenkingen (behoudens wanneer er kan genoten worden van de guns…

Lees meer

VLABEL stelt oude bedingen van aanwas met inlegcompensatie veilig

Rinse Elsermans

Het beding van aanwas is een vaak geadviseerde planningstechniek aan ongehuwde partners die samen een onroerend goed aankopen in onverdeeldheid. Via het beding van aanwas gaat het onverdeelde onroerend goed bij overlijden van de eerste partner immers vrij van schenk- of erfbelasting (doch mits…

Lees meer

Schenken van aandelen via het aanpassen van het UBO-register: kan dat?

Rinse Elsermans

Eerst en vooral: wat is het UBO-register? De vierde antiwitwasrichtlijn (Richtlijn (EU) 2015/849) voerde voor elke lidstaat van de Europese Unie de verplichting tot het opzetten van een UBO-register (‘ultimate beneficial owners’ of uiteindelijk begunstigden) in. In dit centraal register dienen de geg…

Lees meer

Reeks kinderloze koppels: Horizontale vermogensplanning via samenlevingsovereenkomst

Rinse Elsermans en Elisabeth Janssens

Inleiding In het tweede artikel van deze reeks werd duidelijk gemaakt dat de langstlevende wettelijk samenwonende partner beperkte wettelijke erfrechtelijke aanspraken heeft in de nalatenschap van de overleden partner, namelijk het vruchtgebruik op de gezinswoning en de huisraad. De langstlevende…

Lees meer

Reeks kinderloze koppels: Het huwelijk - horizontale vermogensplanning via huwelijkscontract

Rinse Elsermans en Elisabeth Janssens

1. Inleiding In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden om uw vermogen te plannen naar uw echtgenoot via huwelijkscontract. Vaak zal het immers de wens zijn van de eerststervende echtgenoot om zijn/haar echtgenoot - bij gebrek aan afstammelingen - een substantieel deel van het vermogen…

Lees meer

Reeks kinderloze koppels: Wat zijn de fiscale gevolgen bij een kinderloos overlijden?

Rinse Elsermans en Elisabeth Janssens

De burgerrechtelijke gevolgen van een kinderloos overlijden werden reeds besproken in de voorgaande drie artikelen (met name het erfrecht van de familieleden, het erfrecht van de langstlevende partner en de mogelijkheden die men via een testament heeft). In dit artikel zullen wij verder ingaan op…

Lees meer

Reeks kinderloze koppels: Wat kan ik via een testament al dan niet regelen?

Elisabeth Janssens en Rinse Elsermans

Inleiding In de eerste twee artikelen van deze reeks hebben wij stilgestaan bij de vererving van de nalatenschap wanneer de erflater bij leven niets heeft geregeld. Zowel het erfrecht van de langstlevende partner, als van de overige familieleden werden nader bekeken. Het is evenwel mogelijk om bij…

Lees meer

Reeks kinderloze koppels: Het erfrecht van mijn partner

Elisabeth Janssens en Rinse Elsermans

Inleiding In het eerste artikel van deze reeks werd het wettelijk erfrecht besproken dat uitwerking krijgt wanneer een alleenstaande erflater kinderloos overlijdt en deze bij leven zelf niets heeft geregeld. De erflater kan bij zijn overlijden een echtgeno(o)t(e), een wettelijk of een feitelijk…

Lees meer

Reeks kinderloze koppels: Wie erft van een kinderloze alleenstaande?

Elisabeth Janssens en Rinse Elsermans

Inleiding De wet voorziet dat wanneer u kinderen heeft, zij als eerste in de rij staan om uw nalatenschap te ontvangen. In het merendeel van de gevallen is dit ook de wens van de ouders. De vraag stelt zich echter: wat gebeurt er met uw vermogen wanneer u overlijdt zonder dat u kinderen nalaat? Het…

Lees meer

Welke formaliteiten moeten worden gerespecteerd bij de eenvoudige schrapping van een ‘Valkeniersclausule’?

Nathalie Labeeuw en Rinse Elsermans

Nieuwe mogelijkheden tot het opmaken van erfovereenkomsten Sinds de hervorming van het erfrecht die in werking is getreden op 1 september 2018 zijn er nieuwe mogelijkheden ontstaan om op een rechtszekere manier het eigen vermogen te verdelen tussen uw toekomstige erfgenamen via zogenaamde…

Lees meer

De minderjarige maat in een burgerlijke maatschap

Nathalie Labeeuw en Rinse Elsermans

DE MINDERJARIGE MAAT IN EEN BURGERLIJKE MAATSCHAP DE NOODZAAK VAN MACHTIGING VAN DE VREDERECHTER WAT WIJZIGT ER DOOR DE HERVORMING VAN HET ONDERNEMINGSRECHT? I. De burgerlijke maatschap is een vennootschap met statuten, niet louter een onverdeeldheid en een volmacht van deelgenoten aan een…

Lees meer

De Vlaamse Belastingdienst wordt teruggefloten door de Raad van State

Rinse Elsermans

Ingevolge een standpunt van de Vlaamse Belastingdienst moest sedert 1 juni 2016 elke schenking van effecten of geldbeleggingen met voorbehoud van vruchtgebruik onderworpen worden aan de (Vlaamse) schenkbelasting. Werd de schenking van deze goederen met voorbehoud van vruchtgebruik niet…

Lees meer

Verlaging Vlaamse erfbelasting

Rinse Elsermans

Zoals reeds enige tijd geleden aangekondigd, stond de verlaging en de hervorming van de erfbelasting op de politieke agenda. Op vrijdag 23 februari 2018 was het eindelijk zover: een akkoord werd bereikt binnen de Vlaamse regering. Hieronder zetten wij de veranderingen even voor u op een rijtje. …

Lees meer

VLABEL spreekt zich uit over het beding van aanwas

Rinse Elsermans

(Standpunt nr. 17044 dd. 08 januari 2018 - gepubliceerd op 29 januari 2018) Het beding van aanwas is een vaak geadviseerde planningstechniek aan ongehuwde partners die samen een onroerend goed aankopen in onverdeeldheid. Via het beding van aanwas gaat het onverdeelde onroerend goed bij overlijden…

Lees meer

Nieuwe beslissingen VLABEL over inbreng in de huwgemeenschap gevolgd door schenking

Rinse Elsermans

INBRENG VAN EEN GOED IN EEN TIGV DOOR EEN ECHTGENOOT GEVOLGD DOOR SCHENKING VAN BEIDE ECHTGENOTEN (VB nr. 16060 dd. 21.12.2016 - publ. 16/01/2017) Een echtpaar bouwt samen, in 1986, een aantal gebouwen op een grond die toebehoort aan de moeder van mijnheer X, die op haar beurt afziet van het recht…

Lees meer

Gesplitste inschrijvingen en schenkingen met voorbehoud van vruchtgebruik

Rinse Elsermans

Op 4 april 2016 heeft de Vlaamse Belastingdienst een standpunt gepubliceerd met betrekking tot de gesplitste inschrijving van effecten en geldbeleggingen, dit zijn effecten en geldbeleggingen die voor het vruchtgebruik staan genoteerd op naam van een persoon en voor de blote eigendom op naam van…

Lees meer

Alle bankrekeningen worden geblokkeerd na een overlijden. Wat nu?

Rinse Elsermans

Vroeg of laat komen we spijtig genoeg allemaal wel eens in aanraking met een overlijden binnen onze familiale kring. Op dat ogenblik worden de familieleden - naast de emotionele verwerking van het overlijden - geconfronteerd met allerhande praktische problemen, in het bijzonder het regelen van de…

Lees meer

Wat is het nut van de boedelbeschrijving en de eedaflegging bij de afwikkeling van een nalatenschap?

Rinse Elsermans

Na een overlijden moet de nalatenschap worden verdeeld. Maar men moet natuurlijk wel weten wat men juist moet verdelen. Dit is niet altijd even evident om vast te stellen. Geven alle erfgenamen wel de juiste informatie over schenkingen die ze hebben gekregen of over goederen van de nalatenschap die…

Lees meer
Icon seminaries

seminaries

Estate Planning Fundamentals | Verankeren van planningen : erfovereenkomsten, zorgvolmacht, successieverzekering

Rinse Elsermans

Vermogensplanning is een complexe puzzel, waarvoor een grondige basiskennis vereist is van het erfrecht, het familiale vermogensrecht, de erf- en schenkbelasting, de planningsinstrumenten en de vaak wisselende standpunten van de Vlaamse Belastingsdienst. In dit seminarie komen een aantal bijzondere…

Lees meer

Update: Erven en schenken

Rinse Elsermans

Het recht staat allesbehalve stil. Ook op het vlak van erfrecht en vermogensplanning heeft de wetgever recent enkele hervormingen doorgevoerd, en zit ook de belastingdienst niet stil. Deze opleiding heeft als doelstelling om enkele hervormingen te bespreken in het erfrecht, de erfbelasting en…

Lees meer

Onrechtstreekse schenkingen van theorie naar belastingbesparing

Rinse Elsermans

De schenking voor een buitenlandse notaris moet – sedert de sluiting van de Kaasroute – steeds in België worden geregistreerd, met schenkbelasting tot gevolg. Alternatieven (en in het bijzonder de onrechtstreekse schenking) winnen bijgevolg aan belang, en zijn actueler dan ooit tevoren. Maar in de zoek…

Lees meer

Onrechtstreekse schenkingen: van theorie naar belastingbesparing

Rinse Elsermans

De schenking voor een buitenlandse notaris moet – sedert de sluiting van de Kaasroute – steeds in België worden geregistreerd, met schenkbelasting tot gevolg. Alternatieven (en in het bijzonder de onrechtstreekse schenking) winnen bijgevolg aan belang, en zijn actueler dan ooit tevoren. Maar in de zoek…

Lees meer

Fundamenten van successieplanning

Rinse Elsermans

Successieplanning heeft een burgerrechtelijk en een fiscaal luik. In het burgerrechtelijk luik bepaal je wie je wil beschermen na je overlijden: je partner, je kinderen, andere familieleden of naasten. In het fiscale luik meet je de belastingdruk op jouw nalatenschap en probeer je deze te…

Lees meer

Waarop letten bij de aankoop van een tweede verblijf + waarom successieplanning iets voor u is

Rosanne Van Gael en Rinse Elsermans

Finance Avenue brengt een rijk gevuld programma en een inspirerende affiche met beursstrategen, topeconomen, CEO’s van beursgenoteerde bedrijven, beleidsmakers en vastgoedexperts. Plus verrijkende workshops met de experts van de exposanten.

Lees meer

Vermogensplanning via de onrechtstreekse schenking

Rinse Elsermans

Wat is een onrechtstreekse schenking? Allereerst is het van belang om stil te staan bij de definitie van een onrechtstreekse schenking. Bij gebrek aan wettelijke definitie, zijn we aangewezen op rechtsleer en rechtspraak die dit begrip de afgelopen decennia vorm hebben gegeven. Naast de handgift en…

Lees meer

De zorgvolmacht anno 2023 - Mogelijkheden, beperkingen en nieuwigheden

Rinse Elsermans

De afbakening van wat wel en niet kan binnen een zorgvolmacht, blijkt niet altijd even duidelijk te zijn. Mr. Elsermans bespreekt in deze cursus de essentie van de zorgvolmacht. Hij belicht wat deze volmacht precies omvat, verkent de diverse mogelijkheden en benoemt eveneens de bijbehorende…

Lees meer

Erfovereenkomsten anno 2023 - Een onmisbaar instrument bij successieplanning

Rinse Elsermans

Mr. Elsermans bespreekt in deze cursus het onderwerp van erfovereenkomsten. De cursus start met een beknopte inleiding over erfovereenkomsten, gevolgd door een uiteenzetting van de basisprincipes aan de hand van een kernartikel. Vervolgens worden verschillende wettelijke principes die van…

Lees meer

Successieplanning met vastgoed: praktijkanalyse

Rosanne Van Gael en Rinse Elsermans

Successieplanning met vastgoed is geen eenvoudige opdracht. Vroeger werd regelmatig creatief omgesprongen met mogelijke pistes, zoals bv. geld schenken aan het ene kind en onroerend goed aan het andere kind. Sinds de hervorming van het erf- en huwelijksvermogensrecht (sinds september 2018) is het…

Lees meer

Alternatieve planningstechnieken | De onrechtstreekse schenking

Rinse Elsermans

De onrechtstreekse schenking is razend interessant en - na de sluiting van de Kaasroute - actueler dan ooit tevoren. Maar wat is een 'onrechtstreekse schenking' nu eigenlijk? Hoe onderscheidt het zich van de 'rechtstreekse schenking'? En is een inbreng in een vennootschap zonder uitgifte van nieuwe…

Lees meer

De onrechtstreekse schenking als alternatieve planningstechniek – Een analyse naar aanleiding van nieuwe originele uitgangspunten

Nathalie Labeeuw en Rinse Elsermans

In het verleden werden de handgift en de bankgift, maar voornamelijk de schenking voor buitenlandse notaris naar voren geschoven als fiscaal voordelige planningstechniek voor roerende goederen. Door de sluiting van de kaasroute is het evenwel niet meer mogelijk voor Belgische rijksinwoners om via…

Lees meer

Schenkingen

Rinse Elsermans

algemene principes inzake schenkingen voorwaarden, lasten en andere modaliteiten wijzigen van de modaliteiten inkomsten en controlevoorbehoud schenken onder het gunstregime alternatieven voor de kaasroute aanrekenen van schenkingen

Lees meer

De zorgvolmacht

Rinse Elsermans

Historiek en wettelijk kader Wat is een zorgvolmacht? Waarom een zorgvolmacht opstellen? Hoe een zorgvolmacht opstellen? Wanneer begint en eindigt de zorgvolmacht? Wie aanstellen als lasthebber? Welke handelingen mag de lasthebber stellen? Overgangsrecht, sanctionering en rechterlijke controle…

Lees meer

Erfovereenkomsten anno 2023: Onmisbaar instrument bij successieplanning

Rinse Elsermans

Het is ondertussen bijna verheven tot een volkswijsheid: erfenissen zijn een bron van ruzie en conflicten. Vandaag de dag zijn er echter meer mogelijkheden om preventief erfenistwisten te vermijden dan ooit tevoren, en in zeer grote mate is dit te danken aan erfovereenkomsten. In 2018 werd ons…

Lees meer

Erfovereenkomsten anno 2022 | importeer familiale vrede en gemoedsrust in uw successieplanning

Rinse Elsermans

Het is ondertussen bijna verheven tot een volkswijsheid: erfenissen zijn een bron van ruzie en conflicten. Deze conflicten kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo spelen onderhuidse spanningen die bij het openvallen van een nalatenschap plots aan de oppervlakte komen zeker een rol. Ook geld,…

Lees meer

Ondernemers, vennootschappen & echtscheiding

Rinse Elsermans

Meester Elsermans bespreekt aandachtspunten voor ondernemende echtgenoten vóór, tijdens en na het huwelijk.

Lees meer

De zorgvolmacht: wat is het, waarvoor dient het, en wat zijn de voordelen en mogelijkheden?

Rinse Elsermans

Heeft u er al eens bij stilgestaan wat er gebeurt als u morgen plots niet meer in staat bent om zelfstandig uw belangen te behartigen? Wie zal uw belangen verdedigen en uw vermogen beheren? Om te voorkomen dat bij onbekwaamheid het beheer van het vermogen in ‘vreemde’ handen komt, kan een zor…

Lees meer

Successieplanning met vastgoed

Wim Vermeulen en Rinse Elsermans

Vastgoed overdragen naar de volgende generatie. Het is een complexe puzzel die doorkruist wordt door aspecten van het familiaal vermogensrecht, het erfrecht de inkomstenbelasting en de erf- en schenkbelasting. Maar welke technieken worden toegepast om de successieplanning van nieuw of bestaand…

Lees meer

De erfovereenkomst: opportuniteiten en valkuilen

Rinse Elsermans

Hoewel een essentieel onderdeel van de familiale successieplanning, heeft de erfovereenkomst na enkele jaren toepassing in de praktijk, nog steeds niet al haar geheimen prijsgegeven. De codificatie van ons Nieuw Burgerlijk Wetboek via de invoering van boek 4 heeft weliswaar enkele zaken…

Lees meer

De erfovereenkomst: opportuniteiten en valkuilen

Rinse Elsermans

Hoewel een essentieel onderdeel van de familiale successieplanning, heeft de erfovereenkomst na enkele jaren toepassing in de praktijk, nog steeds niet al haar geheimen prijsgegeven. De codificatie van ons Nieuw Burgerlijk Wetboek via de invoering van boek 4 heeft weliswaar enkele zaken…

Lees meer

Aandelen-echtscheiding: moeilijk huwelijk? Voorkom financiële kater bij verdeling van het vermogen

Rinse Elsermans

De vereffening en verdeling van het huwelijksvermogensstelsel na echtscheiding wordt gekenmerkt door veel discussie en onenigheid. Zijn bepaalde aandelen eigen of gemeenschappelijk? En is er een vergoeding verschuldigd voor de lage uitkeringen uit de eigen vennootschap? De manier waarop de…

Lees meer

Basiscursus successieplanning

Rinse Elsermans, Elisabeth Janssens en Nathalie Labeeuw

Deze Basiscursus successieplanning is een praktijkgerichte modulaire opleiding, in 11 delen, op basis van volgende thema’s. (Deze opleiding is alleen beschikbaar bij een jaarlicentie en is dus niet apart verkrijgbaar.) Inleiding Relatievermogensrecht Huwelijksvermogensrecht H…

Lees meer

De erfovereenkomst in de praktijk

Rinse Elsermans

Wettelijk kader van de erfovereenkomst Wat is een erfovereenkomst? Principes van de erfovereenkomst Casussen Hoe stel ik een erfovereenkomst op? Schenkingen en voordelen Schenken onder verschillende modaliteiten kan gevaarlijk zijn! Erfovereenkomsten en de zorgvolmacht: slecht huwelijk?…

Lees meer

HUWELIJKSVERMOGENSRECHT ACTUALIA, RECENTE RECHTSTPRAAK, INZICHT & EVALUATIE

Rinse Elsermans en Nathalie Labeeuw

Lees meer

HUWELIJKSVERMOGENSRECHT ACTUALIA, RECENTE RECHTSTPRAAK, INZICHT & EVALUATIE

Rinse Elsermans en Nathalie Labeeuw

Lees meer

HUWELIJKSVERMOGENSRECHT: ACTUALIA, RECENTE RECHTSTPRAAK, INZICHT & EVALUATIE

Rinse Elsermans en Nathalie Labeeuw

Lees meer

Erfovereenkomst, onmisbaar instrument bij successieplanning

Rinse Elsermans

Tijdens dit M&D webinar komen volgende topics aan bod: Moet iedereen aanwezig zijn op de verplichte vergadering bij de notaris of kan het via volmacht? Kan de erfovereenkomst nog worden aangepast nadat het ontwerp werd verstuurd door de notaris? Kan ik een volmacht geven aan een lasthebber om…

Lees meer

De zorgvolmacht

Rinse Elsermans

Om te voorkomen dat bij onbekwaamheid het beheer van het vermogen in ‘vreemde’ handen komt, kan een zorgvolmacht gemaakt worden. Op die manier kan worden verzekerd dat de beslissingen over het vermogen en de persoon zullen worden genomen door de nauwe vertrouwenspersoon die daartoe het best in sta…

Lees meer

Schenking en controlestructuren, de finesses.

Rinse Elsermans

Efficiënte planningstechnieken overdracht roerend en onroerend vermogen. Dit seminarie gaat dieper in op enkele planningstechnieken om roerend of onroerend vermogen bij leven over te dragen aan de volgende generatie, met de nodige aandacht voor recente wetswijzigingen, en merkwaardige standpunten …

Lees meer

Erfovereenkomst, onmisbaar instrument bij successieplanning, een praktische analyse

Rinse Elsermans

Hoe & wanneer een erfovereenkomst opstellen, mogelijkheden en valkuilen. De erfovereenkomst is een schitterend instrument om een vermogen in alle transparantie te verdelen. Het sluiten van een rechtsgeldige overeenkomst moet wel volgens een strenge procedure. Mogelijkheden, procedure, soorten,…

Lees meer

Vereffening-verdeling na echtscheiding en de accountant: wat u écht moet weten!

Rinse Elsermans

De vereffening en verdeling van het huwelijksvermogensstelsel na echtscheiding wordt gekenmerkt door veel discussie en onenigheid. Zijn bepaalde aandelen eigen of gemeenschappelijk? En is er een vergoeding verschuldigd voor de lage uitkeringen uit de eigen vennootschap? De manier waarop de…

Lees meer

De dag van het vastgoed: Concrete tips voor successieplanning van onroerend goed

Rinse Elsermans

Wat zijn de aandachtspunten met het oog op successie? Welke zijn recente wijzigingen inzake de hervorming van het erfrecht en het huwelijksvermogensrecht op successieplanning met vastgoed? Wat bij een gesplitste aankoop van een onroerend goed tussen de ouders en hun kinderen? Hoe kunnen de…

Lees meer

Overdracht van het familiaal vermogen - Voorkomen en genezen

Nathalie Labeeuw en Rinse Elsermans

Het overdragen van vermogen naar de volgende generatie gebeurt niet altijd zonder slag of stoot. Ruzie binnen de familie, ongelijkheid tussen de kinderen of het gevoel misdeeld te zijn … In dit seminarie benaderen de sprekers deze problematiek vanuit twee verschillende invalshoeken: voorkomen (…

Lees meer

Update: Erven en schenken

Rinse Elsermans

Het recht staat allesbehalve stil. Ook op het vlak van erfrecht en vermogensplanning heeft de wetgever recent enkele hervormingen doorgevoerd, en zit ook de belastingdienst niet stil. Deze opleiding heeft als doelstelling om enkele hervormingen te bespreken in het erfrecht, de erfbelasting en…

Lees meer

Update: Erven en Schenken

Rinse Elsermans

Het recht staat allesbehalve stil. Ook op het vlak van erfrecht en vermogensplanning heeft de wetgever recent enkele hervormingen doorgevoerd, en zit ook de belastingdienst niet stil. Deze opleiding heeft als doelstelling om enkele hervormingen te bespreken in het erfrecht, de erfbelasting en…

Lees meer

Overdracht van het familiaal vermogen – Voorkomen en genezen

Nathalie Labeeuw en Rinse Elsermans

Het overdragen van vermogen naar de volgende generatie gebeurt niet altijd zonder slag of stoot. Ruzie binnen de familie, ongelijkheid tussen de kinderen of het gevoel misdeeld te zijn … In dit seminarie benaderen de sprekers deze problematiek vanuit twee verschillende invalshoeken: voorkomen (…

Lees meer

Procedure van gerechtelijke vereffening-verdeling

Rinse Elsermans

De wet van 13 augustus 2011 houdende procedure vereffening verdeling bestaat ondertussen bijna 10 jaar. In dit seminarie zal topicsgewijs de procedure vereffening-verdeling worden toegelicht. Hierbij wordt gestart bij de dagvaarding in vereffening-verdeling, gevolgd door de aanstelling van de…

Lees meer

De Zorgvolmacht: wanneer en hoe opstellen, de mogelijkheden en beperkingen !

Rinse Elsermans

Om te voorkomen dat bij onbekwaamheid het beheer van het vermogen in ‘vreemde’ handen komt, kan een zorgvolmacht gemaakt worden. Inmiddels hebben meer dan 200.000 Belgen een zorgvolmacht opgemaakt, om op die manier te verzekeren dat de beslissingen over het vermogen en de persoon zullen worden gen…

Lees meer

10 jaar na de hervorming van de procedure van gerechtelijke vereffening-verdeling

Rinse Elsermans

De wet van 13 augustus 2011 houdende procedure vereffening verdeling bestaat ondertussen bijna 10 jaar. In dit seminarie zal topicsgewijs de procedure vereffening-verdeling worden toegelicht. Hierbij wordt gestart bij de dagvaarding in vereffening-verdeling, gevolgd door de aanstelling van de…

Lees meer

Erfovereenkomsten: Importeer familiale vrede en gemoedsrust in uw successieplanning - praktische cases en toepassingen uit de praktijk

Rinse Elsermans

Het is ondertussen bijna verheven tot een volkswijsheid: erfenissen zijn een bron van ruzie en conflicten. Deze conflicten kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo spelen onderhuidse spanningen die bij het openvallen van een nalatenschap plots aan de oppervlakte komen zeker een rol. Ook geld,…

Lees meer

Planningstechnieken met vastgoed: fiscale optimalisaties en aandachtspunten

Wim Vermeulen en Rinse Elsermans

In dit webinar bespreken meester Wim Vermeulen (Cazimir) en meester Rinse Elsermans (Cazimir) de verschillende planningstechnieken om de overdracht van vastgoed te organiseren. Zij analyseren de optimalisatiemogelijkheden om zowel nieuw vastgoed te plannen op het ogenblik van de aankoop, als om de…

Lees meer

Vereffening en verdeling van nalatenschappen: de knelpunten en valkuilen !

Rinse Elsermans

Tijdens dit seminarie wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden en recente rechtspraak dieper ingegaan op de aandachtspunten en valkuilen van de gerechtelijke procedure van vereffening en verdeling. de dagvaarding in vereffening-verdeling, de aanstelling van de notaris-vereffenaar, de opening van…

Lees meer

De Zorgvolmacht: wanneer en hoe opstellen, de mogelijkheden en beperkingen!

Rinse Elsermans

Regeling op maat voor beheer vermogen wanneer iemand onbekwaam wordt. Om te voorkomen dat bij onbekwaamheid het beheer van het vermogen in ‘vreemde’ handen komt, kan een zorgvolmacht gemaakt worden. Inmiddels hebben meer dan 150.000 Belgen een zorgvolmacht opgemaakt, om op die manier te verzekeren dat…

Lees meer
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info