Icon Publicaties

Publicaties

Het gunstregime inzake de overdracht van familiale vennootschappen: over vastgoedactiviteiten en de ‘beenhouwerijzaak’

Eline Beeken en Olivier De Keukelaere (2023). Het gunstregime inzake de overdracht van familiale vennootschappen: over vastgoedactiviteiten en de ‘beenhouwerijzaak’. Nieuwsbrief successierechten, 6, p. 10 e.v. .

Gunstregime voor overdracht familiale vennootschappen schendt gelijkheidsbeginsel niet

Eline Beeken en Olivier De Keukelaere (2023). Gunstregime voor overdracht familiale vennootschappen schendt gelijkheidsbeginsel niet. Fiscale Actualiteit, 14, p. 1 e.v. .

Aanhoudende onduidelijkheid omtrent de fiscale gevolgen van een vroegtijdige vermindering van het kapitaal van een familiale vennootschap

Eline Beeken en Olivier De Keukelaere (2022). Aanhoudende onduidelijkheid omtrent de fiscale gevolgen van een vroegtijdige vermindering van het kapitaal van een familiale vennootschap. Nieuwsbrief Registratierechten, Nummer 2, p. 36 .

De koerswijziging van VLABEL inzake de partiële splitsing en het gunstregime voor familiale vennootschappen

Eline Beeken en Olivier De Keukelaere (2022). De koerswijziging van VLABEL inzake de partiële splitsing en het gunstregime voor familiale vennootschappen. Nieuwsbrief Registratierechten, Nummer 1, p. 15 .

VLABEL over de uitkering van liquidatiereserves en de continuïteitsvoorwaarden voor het behoud van het gunstregime inzake familiale vennootschappen

Olivier De Keukelaere en Eline Beeken (2022). VLABEL over de uitkering van liquidatiereserves en de continuïteitsvoorwaarden voor het behoud van het gunstregime inzake familiale vennootschappen. Nieuwsbrief Registratierechten, Nummer 1, p. 11 .

Het fiscaal gunstregime voor familiebedrijven inzake schenk- en erfbelasting in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Olivier De Keukelaere en Eline Beeken (2022). Het fiscaal gunstregime voor familiebedrijven inzake schenk- en erfbelasting in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.: HANDBOEK FISCAAL ONDERNEMINGSBELEID. Mortsel: Intersentia .

Familiale bedrijfsopvolging en het nieuwe vennootschapsrecht

Olivier De Keukelaere en Eveline Vanthorre (2021). Familiale bedrijfsopvolging en het nieuwe vennootschapsrecht: ​De recente vermogensrevolutie. Waver: Anthemis .

Familiale bedrijfsopvolging en het nieuwe vennootschapsrecht: De flexibele BV als nieuw instrument voor vermogensplanning?

Eveline Vanthorre en Olivier De Keukelaere (2020). Familiale bedrijfsopvolging en het nieuwe vennootschapsrecht: De flexibele BV als nieuw instrument voor vermogensplanning?: La dernière révolution patrimoniale - De recente vermogensrevolutie. Anthemis .

De impact van het nieuwe vennootschapsrecht op familiale vermogensplanning

Olivier De Keukelaere en Eveline Vanthorre (2020). De impact van het nieuwe vennootschapsrecht op familiale vermogensplanning: Tendensen Vermogensrecht 2020, p. 143 - 172. Mortsel: Intersentia .

HET VLAAMSE GUNSTREGIME VOOR DE OVERDRACHT VAN FAMILIEBEDRIJVEN. OVER GOEDE BEDOELINGEN EN ONGEWENSTE GEVOLGEN

Olivier De Keukelaere (2014). HET VLAAMSE GUNSTREGIME VOOR DE OVERDRACHT VAN FAMILIEBEDRIJVEN. OVER GOEDE BEDOELINGEN EN ONGEWENSTE GEVOLGEN. Notariële actualiteit, Verslagboek van de vormingsdagen van de Studiekring Provinciaal Genootschap der Notarissen van Oost-Vlaanderen, p. 307 .

DE ADVISEUR VAN HET FAMILIEBEDRIJF 2.0

Olivier De Keukelaere (2014). DE ADVISEUR VAN HET FAMILIEBEDRIJF 2.0. TEP, 5 .

HET VLAAMSE GUNSTREGIME VOOR DE OVERDRACHT VAN FAMILIEBEDRIJVEN

Nathalie Labeeuw en Olivier De Keukelaere (2013). HET VLAAMSE GUNSTREGIME VOOR DE OVERDRACHT VAN FAMILIEBEDRIJVEN. Bijdragen in boek - In: X., Het (on)vermogen tot planning, p. 221-255 .

DECREET VAN 21 DECEMBER 2018 HOUDENDE DIVERSE FISCALE BEPALINGEN EN HET FISCAAL GUNSTREGIME VOOR FAMILIALE VENNOOTSCHAPPEN IN VLAANDEREN

Olivier De Keukelaere en Eline Beeken (2019). DECREET VAN 21 DECEMBER 2018 HOUDENDE DIVERSE FISCALE BEPALINGEN EN HET FISCAAL GUNSTREGIME VOOR FAMILIALE VENNOOTSCHAPPEN IN VLAANDEREN. Fiscaal Praktijkboek 2019-2020, .

VLABEL stemt in met gebruik burgerlijke maatschap om schenker controle over familiebedrijf te laten behouden

Olivier De Keukelaere en Eline Beeken (2018). VLABEL stemt in met gebruik burgerlijke maatschap om schenker controle over familiebedrijf te laten behouden. Fiscale Actualiteit, afl. 13, p. 2-5 .

Over hoe een stapsgewijze analyse van de voorwaarden van artikel 90, 1° WIB tegemoet komt aan de werkelijke bedoeling van de wet

Wim Vermeulen en Olivier De Keukelaere (2006). Over hoe een stapsgewijze analyse van de voorwaarden van artikel 90, 1° WIB tegemoet komt aan de werkelijke bedoeling van de wet. TFR, 308, p. 760-763. .

Icon nieuwsberichten

nieuwsberichten

Het Hof van Beroep te Gent inzake de belastbare grondslag bij een vroegtijdige kapitaalvermindering volgend op de schenking van een familiale vennootschap

Eline Beeken en Olivier De Keukelaere

Indien men de vrijstelling van schenkbelasting volgend op de schenking van een familiale vennootschap onder het Vlaams fiscaal gunstregime voor de overdracht van familiale vennootschappen integraal wil behouden, mag het kapitaal gedurende drie jaar vanaf datum van de schenkingsakte niet dalen. (1) …

Lees meer

Wanneer de ene echtgenoot het familiebedrijf van de andere echtgenoot leidt

Olivier De Keukelaere

In dit filmpje hebben we het met u over de situatie waarin de ene echtgenoot het familiebedrijf van de andere echtgenoot leidt. In Vlaanderen komt dit immers wel vaker voor, zeker bij familiebedrijven in tweede of derde generatie waar de eigendom door schenking of vererving bij de ene partner zijn…

Lees meer

Aanhoudende onduidelijkheid omtrent de fiscale gevolgen van een vroegtijdige vermindering van het kapitaal van een familiale vennootschap

Olivier De Keukelaere en Eline Beeken

Voor begiftigden van aandelen van familiale vennootschappen, waarvan de aandelen minder dan drie jaar voorheen werden overgedragen overeenkomstig het fiscaal gunstregime, hield dit een schending in van de continuïteitsvoorwaarde opgenomen in artikel 2.7.4.2.3, §2, 3° dan wel 2.8.6.0.6., §2, 3° van de V…

Lees meer

Competent, toegewijd en duurzaam eigenaarschap rond het familiebedrijf

Eline Beeken en Olivier De Keukelaere

Familiebedrijven worden regelmatig bestempeld als ‘onprofessionele, weinig gestructureerde ondernemingen’. Klassiek stelt men dat de meeste familiebedrijven, naarmate ze groter en ouder worden, profiteren van het formaliseren van bepaalde processen en structuren. Het professionaliseren van de ond…

Lees meer

Startkapitaal niet langer struikelblok voor eigen zaak

Olivier De Keukelaere

De verplichting over een toereikend eigen vermogen te beschikken bestaat ook nu al op basis van de algemene zorgvuldigheidsnorm’, verduidelijkt advocaat Olivier De Keukelaere van het advocatenkantoor Cazimir. ‘Maar onder het nieuwe WVV zal de oprichter nog meer dan vroeger verplicht worden stil te sta…

Lees meer

De maatschap nog altijd springlevend!

Olivier De Keukelaere

Anderhalf jaar terug is er veel deining ontstaan toen VLABEL in een ruling beslist had dat er sprake was van fiscaal misbruik, omdat de schenkers zich alle beschikkingsbevoegdheid voorbehouden hadden door de activa in een burgerlijke maatschap in te brengen voorafgaand aan de schenking. VLABEL…

Lees meer

Burgerlijke maatschap en schenkingen met voorbehoud van vruchtgebruik toch nog mogelijk voor 1 juni 2017

Olivier De Keukelaere

Op 26 april 2017 heeft de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) een toevoeging gedaan aan het intussen bekende standpunt van de gesplitste aankoop / gesplitste inschrijving (SP 15004). Wij hebben dit standpunt al toegelicht in eerdere artikels ("schenkingen met voorbehoud van vruchtgebruik onder vuur";…

Lees meer

3 voorwaarden voor een geslaagde bedrijfsopvolging

Olivier De Keukelaere

Je familie kies je niet zelf. Het vlot samenwerken als familie binnen één bedrijf is daarom niet altijd eenvoudig. Deze dynamiek speelt niet alleen wanneer de familieleden in het bedrijf zelf actief zijn, maar evengoed wanneer ze als aandeelhouders/bestuurders om de zoveel tijd rond de v…

Lees meer
Icon seminaries

seminaries

Wat bij ziekte of overlijden van de ondernemer?

Olivier De Keukelaere

Een ondernemer stopt zijn hart, ziel én veel energie in zijn/haar bedrijf. Het navigeren van dit bedrijf tussen de vele uitdagingen en crisissen behoort tot de kerntaak van de ondernemer. Maar dat de ondernemer zelf een grote risicofactor voor het bedrijf is, wordt vaak het uit oog verloren. Het …

Lees meer

Successieplanning: Overdracht van familiale ondernemingen

Olivier De Keukelaere

De lessenreeks Successieplanning richt zich tot de medewerkers van advocaten, notarissen, accountants en belastingconsulenten die zich wensen te bekwamen in vermogens- en successieplanning. Om die reden ligt de klemtoon op de basisbeginselen die de planning beheersen. Bijgevolg is de lessenreeks,…

Lees meer

Stichting en trust - Postgraduaat vermogens- en successieplanning

Olivier De Keukelaere

Een goede vermogens- en successieplanning vereist een multidisciplinaire aanpak. Nadat we het civiel- en fiscaalrechtelijk kader bestudeerd hebben, brengen we deze principes samen met de financieel-economische aspecten in een aantal topics. In deze topics onderzoeken we een aantal klassieke…

Lees meer

Aandachtspunten bij planning van vermogens met vennootschappen

Olivier De Keukelaere

Bij een onverwacht overlijden van een ondernemer kan de factuur van de erfbelasting zo hoog oplopen dat de continuïteit van het bedrijf in het gedrang komt. In het kader van successieplanning wordt daarom bekeken welke de mogelijkheden zijn om hieraan tegemoet te komen, zonder dat de ondernemer …

Lees meer

Gunstregeling bij schenkingen en verervingen van familiale vennootschappen: nieuwe ontwikkelingen

Olivier De Keukelaere

Sinds 1 januari 2012 bestaat er in de Vlaamse schenk- en erfbelasting een fiscaal gunstregime voor familiale ondernemingen en vennootschappen. In dit seminarie staan we specifiek stil bij de nieuwigheden voor familiale vennootschappen. Het seminarie is verdiepend, zodat een zeker niveau van…

Lees meer

Client seminar - Investeren in private equity - actuele fiscale trends

Olivier De Keukelaere en Wouter Strypsteen

Tijdens dit seminarie zullen Mr. Olivier De Keukelaere en Mr. Wouter Strypsteen uitgebreid stilstaan bij de belangrijkste fiscale trends voor family offices en particuliere investeerders die in private equity beleggen. Wij zullen een overzicht geven van de recente evoluties die van belang zijn voor…

Lees meer

Wat bij ziekte of overlijden van de ondernemer Tien praktische tips

Olivier De Keukelaere

Een ondernemer stopt zijn hart, ziel én veel energie in zijn/haar bedrijf. Het navigeren van dit bedrijf tussen de vele uitdagingen en crisissen behoort tot de kerntaak van de ondernemer. Maar dat de ondernemer zelf een grote risicofactor voor het bedrijf is, vergeet men vaak. Het plots wegvallen …

Lees meer

Een vennootschapsrechtelijk perspectief op de overdracht van het familiebedrijf

Olivier De Keukelaere

Bij het uitwerken van een juridische regeling rond een bedrijfsopvolging, volgt u dan steeds eenzelfde proces, of is elk familiebedrijf uniek? Als een eerste generatie eigenaar van een familiebedrijf wil overdragen aan zijn kinderen, wil hij of zij vaak nog wel even de controle over het bedrijf…

Lees meer

De BV als instrument voor vermogens- en successieplanning

Olivier De Keukelaere

De spelregels van de BV kunnen bijna volledig vrij geregeld worden, dit schept nieuwe toepassingsmogelijkheden inzake vermogens- en successieplanning. Bespreking van de mogelijke clausules die kunnen opgenomen worden in de statuten of aandeelhoudersovereenkomst.

Lees meer

Successieplanning via controlestructuren

Olivier De Keukelaere

Nut van de controlestructuur De holdingvennootschap De maatschap De Private Stichting De stichting als certificeringsvehikel (StAK)

Lees meer

Vlaams fiscaal gunstregime overdracht familiebedrijven

Olivier De Keukelaere

Analyse en toepassing Vlaams fiscaal gunstregime voor de schenking of vererving van familiebedrijven. Olivier De Keukaelere geeft u een praktijkgerichte analyse en toepassing van het Vlaams gunsttarief voor familiale bedrijven, met de aandachtspunten en valkuilen... Deze opleiding is opgebouwd…

Lees meer

Client seminar - De revival van de PSAK (Gent)

Eline Beeken en Olivier De Keukelaere

De BELGISCHE STICHTING ALS CERTIFICERINGSVEHIKEL Door het certificeren van aandelen of andere vermogensbestanddelen, ontvangt men een ‘certificaat’ dat verbonden is met het overgedragen aandeel / vermogensbestanddeel en de waarde hiervan volgt. Het certificaat levert een gelijke opbrengst als het ond…

Lees meer

Client seminar - De revival van de PSAK (Hasselt)

Eline Beeken en Olivier De Keukelaere

De BELGISCHE STICHTING ALS CERTIFICERINGSVEHIKEL Door het certificeren van aandelen of andere vermogensbestanddelen, ontvangt men een ‘certificaat’ dat verbonden is met het overgedragen aandeel / vermogensbestanddeel en de waarde hiervan volgt. Het certificaat levert een gelijke opbrengst als het ond…

Lees meer

KMO-adviseur vermogens- en successieplanning

Olivier De Keukelaere en Eline Beeken

Meer en meer mensen houden zich bezig met de planning van hun vermogen. Ook over erfenissen en de verschillende belastingen op het vermogen willen mensen vaker vooraf een planning maken. Vermogensplanning is een complex en steeds actueler gegeven. Vandaar dat mensen de juiste professionele…

Lees meer

Maatschap, stichting en trust

Olivier De Keukelaere

Ouders en grootouders zijn tijdens hun leven meestal wel bereid om een deel van hun vermogen over te dragen aan de volgende generatie, mits ze daarover nog een zekere zeggenschap behouden. Ook de opbrengst van dat vermogen willen ze tijdens hun leven liefst geheel of gedeeltelijk behouden. Vaak is…

Lees meer

Gebruik van een familiale holding / family office

Olivier De Keukelaere en Eline Beeken

Family offices zijn in deze context een doeltreffend vehikel gebleken. Enerzijds laten ze een institutionalisering en professionalisering van vermogensbeheer toe. Anderzijds zijn ze voldoende flexibel om in te spelen op de specifieke noden van een familie, die aldus kan worden ‘ontzorgd’. Het suc…

Lees meer

10 jaar Vlaamse fiscale gunstregeling inzake schenking en vererving van het familiebedrijf: stand van zaken en actuele ontwikkelingen

Olivier De Keukelaere

10 jaar Vlaamse fiscale gunstregeling inzake schenking en vererving van het familiebedrijf: stand van zaken en actuele ontwikkelingen

Lees meer

Wat bij ziekte of overlijden van de ondernemer? 10 praktische tips

Olivier De Keukelaere

Een ondernemer stopt zijn hart, ziel én veel energie in zijn/haar bedrijf. Het navigeren van dit bedrijf tussen de vele uitdagingen en crisissen behoort tot de kerntaak van de ondernemer. Maar dat de ondernemer zelf een grote risicofactor voor het bedrijf is, vergeet men vaak. Het plots wegvallen …

Lees meer

Vlaams gunstregime familiale bedrijfsoverdracht : actua, rechtspraak en nieuwe standpunten

Olivier De Keukelaere en Eline Beeken

Met het oog op de continuïteit van familiebedrijven kent het Vlaamse Gewest een fiscale gunstregeling voor de overdrachten van familiale ondernemingen en vennootschappen. De huidige gunstregeling heeft tot doel om de Vlaamse ondernemers te stimuleren om reeds tijdens het leven de opvolging van hun …

Lees meer

Hoe een familiale bedrijfsoverdracht organiseren?

Olivier De Keukelaere

Voor een bedrijfsopvolging bestaan er geen ‘best practices’, enkel ‘best processes’. Evenmin kunnen we voor elke bedrijfsopvolging dezelfde oplossing gebruiken. Dit maakt het voor de adviseur bijzonder uitdagend, waarbij louter technische kennis (juridisch, fiscaal, financieel) niet volstaat. Daarom …

Lees meer

Successieplanning via controlestructuren

Eline Beeken en Olivier De Keukelaere

Hoe behoud controle en inkomsten organiseren? Een fiscaalvriendelijke overdracht van het vermogen is dikwijls niet de enige wens van successieplanners. Een grote bezorgdheid betreft vaak de mogelijkheid tot het behouden van zeggenschap, controle en/of inkomsten (voor zichzelf en mogelijk tevens…

Lees meer

Client seminar - Private equity voor family offices en particuliere investeerders: fiscale en juridische aandachtspunten anno 2022

Olivier De Keukelaere en Wouter Strypsteen

In de zoektocht naar aantrekkelijke rendementen is de interesse van family offices en vermogende particulieren voor private investeringen de voorbije jaren sterk toegenomen. We zien in onze dagelijkse praktijk echter dat dergelijke investeringen op fiscaal en juridisch vlak toch wel specifieke…

Lees meer

Softskills voor de adviseur bij een familiale bedrijfsoverdracht

Olivier De Keukelaere en Eline Beeken

In deze interactieve workshop duikt u samen met uw docenten, Olivier DE KEUKELAERE en Eline BEEKEN in de rol van begeleider van een familiale bedrijfsoverdracht, en werkt u in groep een strategie en aanpak uit voor de organisatie van de opvolging voor de case “familie DE KEUKELAERE”.

Lees meer

Softskills voor de adviseur bij een familiale bedrijfsoverdracht

Olivier De Keukelaere en Eline Beeken

In deze interactieve workshop duikt u samen met uw docenten, Olivier DE KEUKELAERE en Eline BEEKEN in de rol van begeleider van een familiale bedrijfsoverdracht, en werkt u in groep een strategie en aanpak uit voor de organisatie van de opvolging voor de case “familie DE KEUKELAERE”.

Lees meer

Softskills voor de adviseur bij een familiale bedrijfsoverdracht

Olivier De Keukelaere en Eline Beeken

In deze interactieve workshop duikt u samen met uw docenten, Olivier DE KEUKELAERE en Eline BEEKEN in de rol van begeleider van een familiale bedrijfsoverdracht, en werkt u in groep een strategie en aanpak uit voor de organisatie van de opvolging voor de case “familie DE KEUKELAERE”.

Lees meer

Het Vlaams gunstregime inzake schenk- en erfbelasting voor familiebedrijven: stand van zaken na 10 jaar

Olivier De Keukelaere

Bij de overdracht van het familiebedrijf komt niet alleen de psychologie om de hoek kijken, maar ook de fiscale aspecten zijn niet te verwaarlozen. Omdat familiebedrijven een belangrijke plaats in onze maatschappij innemen, heeft de wetgever in 1996 een (federale) vrijstellingsregeling ingevoerd…

Lees meer

De maatschap als controlestructuur - nog nuttig?

Eline Beeken en Olivier De Keukelaere

Bij de overdracht van vermogen in het kader van vermogens-en successieplanning, wenst men vaak een bepaalde vorm van controle en inkomstenstroom voor te behouden. Om aan deze wens tegemoet te kunnen komen, wordt er klassiek beroep gedaan op een controlestructuur. Het vermogen wordt dan…

Lees meer

KMO-adviseur vermogens- en successieplanning

Olivier De Keukelaere en Eline Beeken

Meer en meer mensen houden zich bezig met de planning van hun vermogen. Ook over erfenissen en de verschillende belastingen op het vermogen willen mensen vaker vooraf een planning maken. Vermogensplanning is een complex en steeds actueler gegeven. Vandaar dat mensen de juiste professionele…

Lees meer

Beheersvolmacht als alternatief voor de maatschap

Olivier De Keukelaere

In het kader van vermogensplanning is het vaak de bedoeling dat diegene die de eigendom van een goed heeft er nog niet de volledige controle over heeft. Zo zullen ouders vaak nog tijdelijk de controle willen behouden over hetgeen ze schenken aan hun kinderen. Dit kan bekomen worden door de te…

Lees meer

Verbindende Communicatie voor vennootschappen en familiebedrijven

Olivier De Keukelaere

In deze training zoomen we in op de specifieke uitdagingen waarmee bestuurders geconfronteerd worden, zoals de overdracht van het familiebedrijf, het organiseren van mandaten of de slagkracht van het bedrijf behouden en het bespreken van deze onderwerpen tijdens een bijeenkomst. In het eerste deel…

Lees meer

15 actuele en praktische tips om successieplanning te optimaliseren

Olivier De Keukelaere

Recent heeft de wetgever beslist dat schenkingen voor buitenlandse notarissen ook onderworpen worden aan Belgische schenkbelasting. De Vlaamse belastingdienst interpreteert de fiscale wet steeds restrictiever en maakt meer en meer toepassing van de algemene antimisbruikbepaling om klassieke…

Lees meer

Vermogensplanning tussen ondernemer (huwelijks) - partner

Eline Beeken en Olivier De Keukelaere

Hoe kan een ondernemer zijn/haar gehuwde of samenwonende partner financieel veilig stellen en welke nieuwe mogelijkheden bieden het nieuwe erf-, huwelijksvermogens- en vennootschapsrecht. Welke planningstechnieken tussen partners zijn voorhanden en hoe beoordeelt de Vlaamse belastingadministratie…

Lees meer

Verbindende Communicatie voor vennootschappen en familiebedrijven

Olivier De Keukelaere

Wat als je succes een probleem wordt … Je hebt in je jaren als ondernemer al je tijd en vermogen in je zaak gestoken. Maar wanneer je de fakkel wil doorgeven krijg je een probleem: slechts één van de kinderen wil de zaak verderzetten, of een vennoot wil zijn aandelen niet verkopen, of juist wel. Hoe…

Lees meer

Organisatie van de familiale bedrijfsoverdracht: een praktische benadering

Olivier De Keukelaere

Aan de hand van enkele praktische casussen, licht Olivier De Keukelaere tijdens dit seminarie toe hoe een familiale bedrijfsoverdracht kan worden georganiseerd, waarbij er rekening wordt gehouden met de bezorgdheden van de bedrijfsleider en er op fiscaal vlak wordt geoptimaliseerd. Onder meer…

Lees meer

Hoe een familiale bedrijfsoverdracht organiseren

Olivier De Keukelaere

Voor een bedrijfsopvolging bestaan er geen ‘best practices’, enkel ‘best processes’. Evenmin kunnen we voor elke bedrijfsopvolging dezelfde oplossing gebruiken. Dit maakt het voor de adviseur bijzonder uitdagend, waarbij louter technische kennis (juridisch, fiscaal, financieel) niet volstaat. Daarom …

Lees meer

Hoe een familiale bedrijfsoverdracht organiseren

Olivier De Keukelaere

Voor een bedrijfsopvolging bestaan er geen ‘best practices’, enkel ‘best processes’. Evenmin kunnen we voor elke bedrijfsopvolging dezelfde oplossing gebruiken. Dit maakt het voor de adviseur bijzonder uitdagend, waarbij louter technische kennis (juridisch, fiscaal, financieel) niet volstaat. Daarom …

Lees meer

Hoe een familiale bedrijfsoverdracht organiseren

Olivier De Keukelaere

Voor een bedrijfsopvolging bestaan er geen ‘best practices’, enkel ‘best processes’. Evenmin kunnen we voor elke bedrijfsopvolging dezelfde oplossing gebruiken. Dit maakt het voor de adviseur bijzonder uitdagend, waarbij louter technische kennis (juridisch, fiscaal, financieel) niet volstaat. Daarom …

Lees meer

Familiale bedrijfsopvolging en het nieuwe vennootschapsrecht: de flexibele BV als nieuw instrument voor vermogensplanning?

Olivier De Keukelaere

Op 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen in werking. Met het nieuwe WVV beoogde de wetgever een doorgedreven vereenvoudiging, modernisering en flexibilisering van het Belgische vennootschapsrecht. Vooral de geflexibiliseerde besloten vennootschap springt hierbij in…

Lees meer

M&A fundamentals. : De organisatie en optimalisatie van een familiale bedrijfsoverdracht

Olivier De Keukelaere

Een bedrijfsoverdracht of -overname is een complexe puzzel, die doorkruisd wordt door aspecten van het ondernemingsrecht, corporate finance en fiscaliteit. In een familiale context wordt nog een extra dimensie toegevoegd omdat de overlater vaak de wens heeft om toch nog zeggenschap te behouden.…

Lees meer

Controle op en inkomsten behoud uit het familiebedrijf. Met of zonder controlestructuur?

Eline Beeken en Olivier De Keukelaere

Bedrijfsleiders die hun bedrijf overdragen aan de volgende generatie willen dikwijls een bepaalde vorm van zeggenschap over het familiebedrijf en een bepaalde inkomstenstroom uit het familiebedrijf behouden. Om aan deze wensen te voldoen, wordt het familiebedrijf klassiek voorafgaandelijk aan de…

Lees meer

De overdracht van het familiebedrijf na het afsluiten van de kaasroute

Olivier De Keukelaere

De federale regering heeft beslist om ‘de kaasroute’ te sluiten. Dit betekent dat elke notariële schenkingsakte verplicht in België geregistreerd moet worden, waardoor in principe schenkbelasting verschuldigd wordt. Voor familiebedrijven bestaat een fiscaal gunstregime, maar niet elk familiebedrijf komt …

Lees meer

Webinar Effectentaks 2.0 - enkele bijzondere aandachtspunten toegelicht

Wouter Strypsteen en Olivier De Keukelaere

De veelbesproken nieuwe jaarlijkse taks op de effectenrekeningen is in werking getreden op 26 februari 2021. Het is onmiskenbaar dat de precieze invulling van deze nieuwe taks aanleiding zal geven tot een aantal onduidelijkheden en mogelijke twistpunten. Velen stellen ook de vraag of deze nieuwe…

Lees meer

Impact WVV op de overdracht van het familiebedrijf

Olivier De Keukelaere en Eveline Vanthorre

Op 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen in werking. Met het nieuwe WVV beoogde de wetgever een doorgedreven vereenvoudiging, modernisering en flexibilisering van het Belgische vennootschapsrecht. Vooral de geflexibiliseerde besloten vennootschap springt hierbij in…

Lees meer
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info