Wanneer in het proces van adviesverlening onuitgesproken wrevel of openlijke conflicten een blokkade vormen in het bereiken van een creatieve oplossing, bekijken we met u de mogelijkheid tot bemiddeling.
Met het oog op het bereiken van een win-winsituatie kan u bij ons een beroep doen op een onpartijdige bemiddelaar die de betrokken partijen begeleidt in het vinden van gemeenschappelijke belangen als draagvlak voor het ontwarren van tegengestelde standpunten en dat in een uiterst confidentiële sfeer.
Niet zelden wordt deze constructieve aanpak door cliënten gewaardeerd als een krachtige hefboom voor een duurzaam herstel van de communicatie tussen alle belanghebbenden en een nieuwe familiale start.
Je familie kies je niet zelf. Het vlot samenwerken als familie binnen één bedrijf is daarom niet altijd eenvoudig. Deze dynamiek speelt niet alleen wanneer de familieleden in het bedrijf zelf actief zijn, maar evengoed wanneer ze als aandeelhouders/bestuurders om de zoveel tijd rond de v…
Lees meerOlivier De Keukelaere schrijft over het sprookje van ‘de Communicatie’. In elk handboek over bedrijfsopvolging lees je dat een goede communicatie tussen de familieleden noodzakelijk is. Daarvoor worden er familieraden georganiseerd, familiecharters geschreven, raden van bestuur samengesteld. En dit…
Lees meerOuders wensen vaak zekerheid te bekomen over wie er voor hun minderjarige kinderen zal zorgen, indien zij beiden zouden overlijden op een moment dat de kinderen nog minderjarig zijn. Zolang één ouder in leven is, zal deze in principe het ouderlijk gezag uitoefenen. Deze zekerheid kunnen zij v…
Lees meerOp 26 april 2017 heeft de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) een toevoeging gedaan aan het intussen bekende standpunt van de gesplitste aankoop / gesplitste inschrijving (SP 15004). Wij hebben dit standpunt al toegelicht in eerdere artikels ("schenkingen met voorbehoud van vruchtgebruik onder vuur";…
Lees meerFamiliale ondernemingen en aandelen van familiale vennootschappen kunnen worden geschonken met vrijstelling van schenkbelasting. VLABEL heeft recent een standpunt gepubliceerd over schenkingen de residuo van aandelen van familiale vennootschappen of familiale ondernemingen. Schenkingen de residuo …
Lees meerTen gevolge van de hervorming van het ondernemingsrecht wordt een nieuw (moderner) ondernemingsbegrip ingevoerd. Overeenkomstig het gewijzigd Wetboek Economisch Recht (WER), zal elk van volgende organisaties als een onderneming worden beschouwd: a) iedere natuurlijke persoon die zelfstandig een…
Lees meerHet Hof van Beroep te Gent stelt in haar arrest van 5 september 2018 dat ook het zaakvoerderschap van een burgerlijke maatschap een fiduciair mandaat is, dat de zaakvoerder in het belang van de maatschap, en dus niet louter in eigen belang, dient uit te oefenen. Het arrest betreft een bevestiging…
Lees meerDe Wet van 15 april 2018 die het ondernemingsrecht hervormde, kwalificeert de maatschap vanaf 1 november 2018 als een ‘onderneming’. Een rechtstreeks gevolg hiervan is dat elke maatschap zich verplicht in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) moet inschrijven. Bestaande maatschappen kregen hie…
Lees meerIn veel overnamedossiers, zowel in rechtstreekse verkopen aan externe partijen, als in management buy-out structuren of familiale uitkopen, speelt de vraag of het vermogen van de targetvennootschap kan worden aangewend om de overname van haar aandelen te faciliteren. Indien deze steunverlening…
Lees meerCOVID-19 heeft sinds enkele weken een rechtstreekse impact op elk aspect van ons dagelijks leven, en zeker ook op het bedrijfsleven. De huidige crisis maakt het voor ondernemers niet gemakkelijk om zich te organiseren. Zo heeft het samenscholingsverbod een directe impact op de besluitvorming in…
Lees meerMet haar recente KB wenst de Federale Overheid een tijdelijke versoepeling van de regels inzake besluitvorming in te voeren. Naast enkele beperkte maatregelen voor het bestuur, voorziet het KB ook een oplossing voor het houden van algemene vergaderingen van aandeelhouders. COVID-19 heeft sinds…
Lees meerGegeven is gegeven, is het adagium bij schenkingen. Alle schenkingen – behalve deze aan uw huwelijkspartner – zijn onherroepelijk. ‘De wet bepaalt dat een schenking niet kan worden teruggedraaid, behalve wegens het niet vervullen van de voorwaarden of ondankbaarheid tegenover de schenker. De wet somt …
Lees meerEen inkoop van eigen aandelen houdt in dat een vennootschap aandelen die zij zelf heeft uitgegeven, aankoopt van een aandeelhouder en eventueel blijft aanhouden. De handeling is van oudsher onderworpen aan strenge voorwaarden, die strikt moeten worden nageleefd, op straffe van nietigheid van de…
Lees meerIn de praktijk komt het voor dat familieleden of kennissen als bestuurder worden opgenomen in raden van bestuur, louter om aan het wettelijke minimum aantal bestuurders te voldoen. De facto oefenen deze bestuurders het bestuur niet uit. Het opnemen van een dergelijk bestuursmandaat “op papier” hou…
Lees meerEr bestaat weinig discussie over het feit dat een bestuurder tijdens zijn mandaat geen concurrentie mag aangaan met de vennootschap waarin hij bestuurder is. Dit principe werd niet in een wet ingeschreven maar wordt afgeleid uit het algemeen principe dat bestuurders hun mandaat te goeder trouw…
Lees meerHet Wetboek van vennootschappen en verenigingen (“WVV”) heeft de eenhoofdigheid volledig gefaciliteerd voor besloten vennootschappen (“bv”) en naamloze vennootschappen (“nv”). Onder het gewijzigde vennootschapsrecht kan zowel een natuurlijke persoon als een rechtspersoon de enige aandeelhouder zijn van ee…
Lees meerFamiliebedrijven worden regelmatig bestempeld als ‘onprofessionele, weinig gestructureerde ondernemingen’. Klassiek stelt men dat de meeste familiebedrijven, naarmate ze groter en ouder worden, profiteren van het formaliseren van bepaalde processen en structuren. Het professionaliseren van de ond…
Lees meerEén van de aandachtspunten waarmee de verkopende familie moet rekening houden, is dat zij nog enkele jaren zal moeten instaan voor feiten uit het verleden, waarvoor de koper zich zal wensen in te dekken. Het is genoegzaam bekend dat de wetgeving (de gemeenrechtelijke koopvernietigende gebreken) de …
Lees meerIn een vorig artikel bespraken we hoe een koper van aandelen middels een specifieke clausule in de verkoopovereenkomst, de onderzoeksplicht die op hem rust contractueel kan afzwakken en zelfs kan omkeren naar een algemene informatieverplichting van de verkoper. Zo bewapent de koper zich om alsnog…
Lees meerDe Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent is in haar vonnis dd. 6 januari 2022 zeer duidelijk inzake de berekeningswijze van de verschuldigde schenkbelasting bij een kapitaalvermindering binnen de drie jaar volgend op de schenking onder het gunstregime voor de overdracht van familiale vennootschappen:…
Lees meerIn dit filmpje hebben we het met u over de situatie waarin de ene echtgenoot het familiebedrijf van de andere echtgenoot leidt. In Vlaanderen komt dit immers wel vaker voor, zeker bij familiebedrijven in tweede of derde generatie waar de eigendom door schenking of vererving bij de ene partner zijn…
Lees meerDoor de uitoefening van aandelenopties of inschrijvingsrechten verwerft de key medewerker aandelen in de vennootschap. Aandelenopties geven immers het recht om tegen een bepaalde prijs een bepaald aantal bestaande aandelen aan te kopen. Inschrijvingsrechten geven het recht om in te schrijven op een…
Lees meerVereenvoudiging en versoepeling dankzij het nieuwe WVV Op 1 mei 2019 is het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen (of afgekort het WVV) in werking getreden. Met het WVV heeft de wetgever ons vennootschapsrecht willen vereenvoudigen (bijvoorbeeld door de afschaffing van enkele…
Lees meerBij decreet van 9 december 2022 (1) werden voornamelijk enkel tekstuele en een beperkt aantal inhoudelijke wijzigingen aangebracht aan de Vlaamse Codex Fiscaliteit. Eén van de gewijzigde artikelen betreft artikel 3.3.3.0.3. van de Vlaamse Codex Fiscaliteit, inzake de termijn voor de Vlaamse …
Lees meerVoorafgaand positief attest en ongewijzigde situatie op moment van schenking: vertrouwensbeginsel verplicht Vlabel om gunstregime familiale vennootschappen toe te passen Voorafgaand positief test-attest Een klassiek tafereel: een ouder wenst, in het kader van zijn vermogensplanning, zijn aandelen…
Lees meerDe schenking of vererving van aandelen van een familiale vennootschap kan genieten van een fiscaal gunstregime. Wanneer voldaan is aan enkele decretale voorwaarden, kunt u de aandelen van uw familiale vennootschap schenken met vrijstelling van schenkbelasting of kunnen uw aandelen vererven aan een…
Lees meerIndien men de vrijstelling van schenkbelasting volgend op de schenking van een familiale vennootschap onder het Vlaams fiscaal gunstregime voor de overdracht van familiale vennootschappen integraal wil behouden, mag het kapitaal gedurende drie jaar vanaf datum van de schenkingsakte niet dalen. (1) …
Lees meerEr wordt een onderscheid gemaakt tussen de (interne) beslissingsbevoegdheid en de (externe) vertegenwoordigingsbevoegdheid: de interne beslissingsbevoegdheid legt vast wie de beslissing neemt. In ons voorbeeld: wie beslist tot het aangaan van het krediet? de externe…
Lees meerHet gunstregime Activa die beroepsmatig geïnvesteerd zijn in een familiale onderneming, kunnen fiscaal voordelig worden geschonken of vererven. Een familiale onderneming is een een nijverheids-, handels-, ambachts-, of landbouwbedrijf of een vrij beroep, dat door de erflater dan wel schenker of …
Lees meerHet Wetboek van vennootschappen en verenigingen zorgde voor een diepgaande flexibilisering van de rechten verbonden aan aandelen. Wanneer er binnen een vennootschap aandelen zijn waaraan verschillende rechten zijn gekoppeld, is er sprake van ‘soorten’ van aandelen en van ‘soortvorming’. Op bepaalde punten …
Lees meerOp 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen in werking. Met het nieuwe WVV beoogde de wetgever een doorgedreven vereenvoudiging, modernisering en flexibilisering van het Belgische vennootschapsrecht. Vooral de geflexibiliseerde besloten vennootschap springt hierbij in…
Lees meerDe federale regering heeft beslist om ‘de kaasroute’ te sluiten. Dit betekent dat elke notariële schenkingsakte verplicht in België geregistreerd moet worden, waardoor in principe schenkbelasting verschuldigd wordt. Voor familiebedrijven bestaat een fiscaal gunstregime, maar niet elk familiebedrijf komt …
Lees meerBedrijfsleiders die hun bedrijf overdragen aan de volgende generatie willen dikwijls een bepaalde vorm van zeggenschap over het familiebedrijf en een bepaalde inkomstenstroom uit het familiebedrijf behouden. Om aan deze wensen te voldoen, wordt het familiebedrijf klassiek voorafgaandelijk aan de…
Lees meerEen bedrijfsoverdracht of -overname is een complexe puzzel, die doorkruisd wordt door aspecten van het ondernemingsrecht, corporate finance en fiscaliteit. In een familiale context wordt nog een extra dimensie toegevoegd omdat de overlater vaak de wens heeft om toch nog zeggenschap te behouden.…
Lees meerOp 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen in werking. Met het nieuwe WVV beoogde de wetgever een doorgedreven vereenvoudiging, modernisering en flexibilisering van het Belgische vennootschapsrecht. Vooral de geflexibiliseerde besloten vennootschap springt hierbij in…
Lees meerVoor een bedrijfsopvolging bestaan er geen ‘best practices’, enkel ‘best processes’. Evenmin kunnen we voor elke bedrijfsopvolging dezelfde oplossing gebruiken. Dit maakt het voor de adviseur bijzonder uitdagend, waarbij louter technische kennis (juridisch, fiscaal, financieel) niet volstaat. Daarom …
Lees meerBedrijven zijn steeds op zoek naar goede medewerkers en manieren om deze goede werkkrachten aan boord te houden. Goede medewerkers belonen, motiveren en binden aan de onderneming is belangrijker dan ooit, in het bijzonder binnen de context van de familiale of internationale ondernemingen. Tijdens…
Lees meerVoor een bedrijfsopvolging bestaan er geen ‘best practices’, enkel ‘best processes’. Evenmin kunnen we voor elke bedrijfsopvolging dezelfde oplossing gebruiken. Dit maakt het voor de adviseur bijzonder uitdagend, waarbij louter technische kennis (juridisch, fiscaal, financieel) niet volstaat. Daarom …
Lees meerVoor een bedrijfsopvolging bestaan er geen ‘best practices’, enkel ‘best processes’. Evenmin kunnen we voor elke bedrijfsopvolging dezelfde oplossing gebruiken. Dit maakt het voor de adviseur bijzonder uitdagend, waarbij louter technische kennis (juridisch, fiscaal, financieel) niet volstaat. Daarom …
Lees meerAan de hand van enkele praktische casussen, licht Olivier De Keukelaere tijdens dit seminarie toe hoe een familiale bedrijfsoverdracht kan worden georganiseerd, waarbij er rekening wordt gehouden met de bezorgdheden van de bedrijfsleider en er op fiscaal vlak wordt geoptimaliseerd. Onder meer…
Lees meerWat als je succes een probleem wordt … Je hebt in je jaren als ondernemer al je tijd en vermogen in je zaak gestoken. Maar wanneer je de fakkel wil doorgeven krijg je een probleem: slechts één van de kinderen wil de zaak verderzetten, of een vennoot wil zijn aandelen niet verkopen, of juist wel. Hoe…
Lees meerHoe kan een ondernemer zijn/haar gehuwde of samenwonende partner financieel veilig stellen en welke nieuwe mogelijkheden bieden het nieuwe erf-, huwelijksvermogens- en vennootschapsrecht. Welke planningstechnieken tussen partners zijn voorhanden en hoe beoordeelt de Vlaamse belastingadministratie…
Lees meerIn deze training zoomen we in op de specifieke uitdagingen waarmee bestuurders geconfronteerd worden, zoals de overdracht van het familiebedrijf, het organiseren van mandaten of de slagkracht van het bedrijf behouden en het bespreken van deze onderwerpen tijdens een bijeenkomst. In het eerste deel…
Lees meerBij de overdracht van vermogen in het kader van vermogens-en successieplanning, wenst men vaak een bepaalde vorm van controle en inkomstenstroom voor te behouden. Om aan deze wens tegemoet te kunnen komen, wordt er klassiek beroep gedaan op een controlestructuur. Het vermogen wordt dan…
Lees meerBij de overdracht van het familiebedrijf komt niet alleen de psychologie om de hoek kijken, maar ook de fiscale aspecten zijn niet te verwaarlozen. Omdat familiebedrijven een belangrijke plaats in onze maatschappij innemen, heeft de wetgever in 1996 een (federale) vrijstellingsregeling ingevoerd…
Lees meerIn deze interactieve workshop duikt u samen met uw docenten, Olivier DE KEUKELAERE en Eline BEEKEN in de rol van begeleider van een familiale bedrijfsoverdracht, en werkt u in groep een strategie en aanpak uit voor de organisatie van de opvolging voor de case “familie DE KEUKELAERE”.
Lees meerIn deze interactieve workshop duikt u samen met uw docenten, Olivier DE KEUKELAERE en Eline BEEKEN in de rol van begeleider van een familiale bedrijfsoverdracht, en werkt u in groep een strategie en aanpak uit voor de organisatie van de opvolging voor de case “familie DE KEUKELAERE”.
Lees meerIn deze interactieve workshop duikt u samen met uw docenten, Olivier DE KEUKELAERE en Eline BEEKEN in de rol van begeleider van een familiale bedrijfsoverdracht, en werkt u in groep een strategie en aanpak uit voor de organisatie van de opvolging voor de case “familie DE KEUKELAERE”.
Lees meer“Leveraged Buy-Out” of LBO is een populaire techniek voor de financiering van een bedrijfsovername, die eveneens kan ingezet worden bij de overname van het familiebedrijf door de holding van de kinderen. Maar hoe kan een LBO-transactie en de terugbetaling ervan georganiseerd worden, en welke spe…
Lees meerVoor een bedrijfsopvolging bestaan er geen ‘best practices’, enkel ‘best processes’. Evenmin kunnen we voor elke bedrijfsopvolging dezelfde oplossing gebruiken. Dit maakt het voor de adviseur bijzonder uitdagend, waarbij louter technische kennis (juridisch, fiscaal, financieel) niet volstaat. Daarom …
Lees meerMet het oog op de continuïteit van familiebedrijven kent het Vlaamse Gewest een fiscale gunstregeling voor de overdrachten van familiale ondernemingen en vennootschappen. De huidige gunstregeling heeft tot doel om de Vlaamse ondernemers te stimuleren om reeds tijdens het leven de opvolging van hun …
Lees meer10 jaar Vlaamse fiscale gunstregeling inzake schenking en vererving van het familiebedrijf: stand van zaken en actuele ontwikkelingen
Lees meerFamily offices zijn in deze context een doeltreffend vehikel gebleken. Enerzijds laten ze een institutionalisering en professionalisering van vermogensbeheer toe. Anderzijds zijn ze voldoende flexibel om in te spelen op de specifieke noden van een familie, die aldus kan worden ‘ontzorgd’. Het suc…
Lees meerEen 'aandelenoptie' is het recht om gedurende een bepaalde termijn, een bepaald aandeel te verwerven tegen een bepaalde prijs. Wanneer een vennootschap-werkgeefster aan haar werknemers of bedrijfsleiders aandelenopties toekent, voorziet de Belgische wetgeving onder voorwaarden in een potentieel…
Lees meer"Leveraged Buy-Out” of LBO is een populaire techniek voor de financiering van een bedrijfsovername, die eveneens kan ingezet worden bij de overname van het familiebedrijf door de holding van de kinderen. Maar hoe kan een LBO-transactie en de terugbetaling ervan georganiseerd worden, en welke s…
Lees meerDe BELGISCHE STICHTING ALS CERTIFICERINGSVEHIKEL Door het certificeren van aandelen of andere vermogensbestanddelen, ontvangt men een ‘certificaat’ dat verbonden is met het overgedragen aandeel / vermogensbestanddeel en de waarde hiervan volgt. Het certificaat levert een gelijke opbrengst als het ond…
Lees meerDe BELGISCHE STICHTING ALS CERTIFICERINGSVEHIKEL Door het certificeren van aandelen of andere vermogensbestanddelen, ontvangt men een ‘certificaat’ dat verbonden is met het overgedragen aandeel / vermogensbestanddeel en de waarde hiervan volgt. Het certificaat levert een gelijke opbrengst als het ond…
Lees meerLa journée de la planification successorale Comment organiser une opération de LBO et son remboursement, et quelles sont les spécificités fiscales dans un contexte familial ? En quoi consiste la structure du leveraged buy-out, comment est-elle structurée et pourquoi elle peut être intéressante pour les en…
Lees meerBij het uitwerken van een juridische regeling rond een bedrijfsopvolging, volgt u dan steeds eenzelfde proces, of is elk familiebedrijf uniek? Als een eerste generatie eigenaar van een familiebedrijf wil overdragen aan zijn kinderen, wil hij of zij vaak nog wel even de controle over het bedrijf…
Lees meerEen goede vermogens- en successieplanning vereist een multidisciplinaire aanpak. Nadat we het civiel- en fiscaalrechtelijk kader bestudeerd hebben, brengen we deze principes samen met de financieel-economische aspecten in een aantal topics. In deze topics onderzoeken we een aantal klassieke…
Lees meerDe lessenreeks Successieplanning richt zich tot de medewerkers van advocaten, notarissen, accountants en belastingconsulenten die zich wensen te bekwamen in vermogens- en successieplanning. Om die reden ligt de klemtoon op de basisbeginselen die de planning beheersen. Bijgevolg is de lessenreeks,…
Lees meerEen familielid overlijdt en u bent erfgenaam. U stelt zichzelf vele vragen en wordt geconfronteerd met enkele moeilijke keuzes. U weet niet waar te beginnen. In dit seminarie worden een aantal uit het leven gegrepen casussen besproken waarmee u als erfgenaam geconfronteerd kan worden, en hoe u…
Lees meerU bent samen met uw zakenpartner(s) overgegaan tot de oprichting van een vennootschap. U bent hiervoor langsgegaan bij de notaris, die u heeft bijgestaan bij de opmaak van de statuten van uw vennootschap. U heeft echter ook al gehoord dat vele aandeelhouders naast de opmaak van de statuten eveneens…
Lees meerU bent samen met uw zakenpartners eigenaar van de aandelen van een vennootschap met rechtspersoonlijkheid (zoals bijvoorbeeld een NV of BVBA). Plots overlijdt één van uw zakenpartners. Wat gebeurt er met zijn aandelen? Welke gevolgen heeft zijn overlijden voor u en voor de vennootschap? Wat g…
Lees meerU wenst samen met uw zakenpartners over te gaan tot de oprichting van een vennootschap. U weet dat u hiervoor statuten moet opmaken. U heeft echter ook al gehoord dat bepaalde aandeelhouders bepaalde afspraken niet via de statuten regelen, maar via een afzonderlijke aandeelhoudersovereenkomst. Wat…
Lees meerIndien u samen met uw zakenpartner bent overgegaan tot de oprichting van een vennootschap, is het veelal wenselijk dat de aandelen van uw vennootschap niet zomaar aan gelijk wie kunnen worden overgedragen. Wettelijke regeling De wettelijk voorziene regeling aangaande de overdracht van uw aandelen…
Lees meerDe onroerende zakelijke rechten (vruchtgebruik, opstal, erfpacht) worden vandaag veelvuldig onder vuur genomen door de fiscus. Dit was ook het geval in de casus die aanleiding heeft gegeven tot het arrest van het hof van beroep te Gent van 31 oktober 2017. Concreet betrof het een recht van opstal…
Lees meerHet VVPRbis-regime laat toe om dividenden uit de vennootschap uit te keren tegen een verlaagd tarief in de roerende voorheffing van 20% of 15%. Eén van de voorwaarden is het ononderbroken aanhouden van de volle eigendom van de aandelen. De inbreng van de aandelen in een burgerlijk maatschap …
Lees meerEen interimdividend is een winstuitkering waarvan de uitkering en waarde worden beslist door het bestuursorgaan van de vennootschap en niet door de aandeelhouders zoals alle andere winstuitkeringen. Onder ons oud Wetboek konden alleen NV’s (en CommVA’s) een interimdividend uitkeren en dit slechts ged…
Lees meerU weet ondertussen dat het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (“WVV”) onmiddellijk van toepassing is op “nieuwe” vennootschappen, zijnde vennootschappen opgericht vanaf 1 mei 2019. “Oude” vennootschappen die reeds bestonden op 1 mei 2019 kregen nog respijt tot 1 januari 2020. Een “oude” venn…
Lees meerEen inkoop van eigen aandelen houdt in dat een vennootschap aandelen die zij zelf heeft uitgegeven, aankoopt van een aandeelhouder en eventueel blijft aanhouden. De handeling is van oudsher onderworpen aan strenge voorwaarden, die strikt moeten worden nageleefd, op straffe van nietigheid van de…
Lees meerHet Wetboek van vennootschappen en verenigingen (“WVV”) heeft de eenhoofdigheid volledig gefaciliteerd voor besloten vennootschappen (“bv”) en naamloze vennootschappen (“nv”). Onder het gewijzigde vennootschapsrecht kan zowel een natuurlijke persoon als een rechtspersoon de enige aandeelhouder zijn van ee…
Lees meerFamiliebedrijven worden regelmatig bestempeld als ‘onprofessionele, weinig gestructureerde ondernemingen’. Klassiek stelt men dat de meeste familiebedrijven, naarmate ze groter en ouder worden, profiteren van het formaliseren van bepaalde processen en structuren. Het professionaliseren van de ond…
Lees meerNadat u als ondernemer overtuigd bent geraakt van de voordelen om medewerkers te laten participeren in uw onderneming, is de vraag hoe u dit best organiseert en wat de aandachtspunten zijn. Doorgaans kan dit door het toekennen van aandelenopties of inschrijvingsrechten. In deze bijdrage lichten we…
Lees meerAanleg liquidatiereserve Een ‘kleine’ vennootschap beschikt over de mogelijkheid om een liquidatiereserve aan te leggen om fiscaal voordelig winsten uit te keren uit de vennootschap. Of een vennootschap al dan niet klein is, wordt bepaald overeenkomstig de criteria vermeld artikel 1:24 van het Wet…
Lees meerJuni is een maand waarin veel notulen worden voorbereid. Het bestuursorgaan werkt de jaarrekening af en stelt het bestuursverslag op, waarna de algemene vergadering van aandeelhouders zich uitspreekt over de jaarrekening. In veel gevallen komen deze personen niet daadwerkelijk samen, maar worden de…
Lees meer