Fiscale procedure

De fiscus heeft u in het vizier? Vanaf de start van een eventuele rechtzetting tot en met het hoogste rechtscollege van het land kunnen wij u bijstaan. Zowel in de taxatiefase (vraag om inlichtingen, bericht van wijziging van aangifte, correctieopgave, etc.), in de bezwaarfase, als in een eventuele gerechtelijke procedure kan u op onze expertise rekenen. Ons streefdoel is om de meest geschikte oplossing voor uw dossier te bekomen. Wij zullen in eerste instantie trachten een minnelijke oplossing te vinden met de fiscale administratie. Pas wanneer dit onmogelijk of ongewenst blijkt te zijn, zal de gerechtelijke procedure vol overgave gevoerd worden.

De expertise van Cazimir op procedureel vlak beperkt zich niet enkel tot personenbelasting, vennootschapsbelasting en btw. Ook inzake registratiebelasting, erfbelasting, de effectentaks en tal van andere belastingen behartigen we graag uw belangen.

    Terug naar overzicht

    Gerelateerde nieuwsberichten en publicaties

    Fiscale regularisatieprocedure 2016

    Alexandre Missal

    Bevoegde orgaan De mogelijkheid om kapitalen en inkomsten te regulariseren die aan het oog van de Belgische fiscus werden onttrokken met de bedoeling Belgische belastingen te ontwijken, is uiteraard niet nieuw. De laatste regularisatieronde om voornoemde inkomsten en kapitalen te regulariseren bij…

    Lees meer

    Internationale gegevensuitwisseling. Waar staan we?

    Tim Melis

    Recent werd de Europese spaarrichtlijn ingetrokken en vervangen door een nieuwe richtlijn, de zogenaamde "bijstandsrichtlijn". Wat houdt deze richtlijn in? Vorig jaar werd bekendgemaakt dat een voorstel tot intrekking van de zogenaamde ‘spaarrichtlijn’ (directive 2003/48/EC) werd ingediend. Midden nov…

    Lees meer

    Regularisatie: is het werkelijk vijf voor twaalf?

    Alexandre Missal

    De hele regelgeving hieromtrent tot één zin herleiden kan niet. Toch proberen we dit hier : zeer eenvoudig gesteld en zonder enige nuancering worden in de meeste gevallen gegevens over 2016 uitgewisseld vanaf 1 januari 2017 (voor Zwitserland worden gegevens over 2017 uitgewisseld vanaf 1 januari 2…

    Lees meer

    De fiscus mag niet langer onrechtmatig verkregen bewijs gebruiken

    Tim Melis

    Het Europees Hof van Justitie (hierna HvJ) heeft zich in een arrest van 17 december 2015 (C-419/14, WebMindLicenses) uitgesproken over de vraag in welke omstandigheden onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal door de fiscus gebruikt mag worden. Alhoewel de uitspraak een Hongaars BTW-dossier betrof,…

    Lees meer

    Fiscale regularisatie vanaf 1 april 2016

    Alexandre Missal

    Op 11 maart 2016 werd het wetsontwerp met betrekking tot de fiscale regularisatie goedgekeurd door de Ministerraad. Het wetsontwerp voorziet in een inwerkingtreding op 1 april 2016. het blijft nog maar de vraag of dit realistisch is daar het ontwerp nog moet worden behandeld in de bevoegde…

    Lees meer

    Fiscale regularisatie van start op 1 augustus!

    Alexandre Missal

    De fiscale regularisatie gaat van start op 1 augustus 2016, maar wel zonder akkoord met de gewesten. Op 20 juli 2016 werd het wetsontwerp tot invoering van een permanent systeem inzake fiscale en sociale regularisatie aangenomen in de plenaire vergadering en aan de Koning ter bekrachtiging…

    Lees meer

    Regularisatie van ontdoken Vlaamse belastingen in de maak

    Alexandre Missal

    Op 7 oktober 2016 werd een voorontwerp van decreet goedgekeurd waardoor zowel natuurlijke personen als rechtspersonen ontdoken ‘zuivere’ Vlaamse belastingen (belastingen waar de federale overheid dus niet (meer) tussenkomt en Vlaanderen de dienst verzekert) zouden kunnen regulariseren. In de pra…

    Lees meer

    ​Voordeel van alle aard woning ongrondwettelijk : wat nu !?

    Alexandre Missal

    Vorig jaar besliste het hof van beroep te Gent dat de berekening van het voordeel van alle aard voor de terbeschikkingstelling van een woning discriminerend is (Gent 24 mei 2016). Nu deelt het hof van beroep te Antwerpen die mening (24 januari 2017). Waarover gaat het voordeel van alle aard?…

    Lees meer

    Wat zijn de kosten van een fiscale gerechtelijke procedure? Een overzicht

    Alexandre Missal

    U heeft een betwisting met de fiscus en u geraakt niet tot een akkoord. De enige uitweg is (helaas) een gerechtelijke procedure. Met welke kosten moet u dan rekening houden? We geven hierna een overzicht. 1. Rolrechten Wanneer u een fiscaal verzoekschrift neerlegt op de griffie van de rechtbank…

    Lees meer

    Update: voorschotten en vereffening vennootschap anno 2014 - minister verwerpt standpunt van de administratie. begraaft de fiscus strijdbijl?

    Tim Melis

    In een eerdere bijdrage informeerden wij u dat de administratie gestart is met het systematisch controleren van alle vennootschappen die voor 1 oktober 2014 in vereffening werden gesteld. Vennootschappen die voor deze datum een liquidatie-voorschot hebben toegekend - maar niet daadwerkelijk hebben…

    Lees meer

    Interesten bij fiscale procedures: nieuwe regels vanaf 1 januari 2018

    Tim Melis

    Bij wanbetaling binnen de wettelijke termijnen is de belastingplichtige een nalatigheidsinterest verschuldigd (artikel 414 WIB92). Omgekeerd is de Belgische Staat een moratoriuminterest verschuldigd bij de terugbetaling van belastingen, voorheffing, voorafbetalingen, belastingverhogingen of…

    Lees meer

    Het fiscaal visitatierecht blijft overeind, doch binnen duidelijke grenzen!

    Rosanne Van Gael

    Op 12 oktober 2017 sprak het Grondwettelijk Hof zich uit over een prejudiciële vraag. De verwijzende rechter wilde nagaan of de fiscale visitatie, neergeschreven in artikel 319, lid 1 WIB en 63, lid 1 WBTW verenigbaar was met de grondrechten vervat in de artikelen 15 en 22 van de Belgische Grondwet …

    Lees meer

    De fiscale procedure: wat brengt 2018?

    Rosanne Van Gael

    Het zomerakkoord brengt tal van wijzigingen met zich mee, ook op procedureel vlak. Ook andere programmawetten hervormden de fiscale procedure op enkele punten. Omdat de kans bestaat dat u door de bomen het bos niet meer ziet, worden in deze bijdrage de meest relevante wijzigingen van de fiscale…

    Lees meer

    Ongrondwettelijke waardering voordeel van alle aard woning: fiscus haalt opnieuw bakzeil!

    Alexandre Missal

    Kader U bent ongetwijfeld op de hoogte van de recente rechtspraak van de hoven van beroep van Gent (24 mei 2016 en 25 april 2017) en Antwerpen (24 januari 2017 en 27 juni 2017) waarin een nieuwe visie ontwikkeld is over de berekening van het voordeel van alle aard voor de terbeschikkingstelling…

    Lees meer

    ​Corsan-dossier: hoger beroep tegen weigering aflevering attest is onontvankelijk volgens het Hof van Beroep van Antwerpen

    Tim Melis

    In het beruchte Corsan-dossier heeft het Hof van Beroep van Antwerpen op 6 februari 2018 het hoger beroep tegen de weigering tot aflevering van de eindattesten onontvankelijk verklaard. Hiermee wordt het voor de getroffen belastingplichtigen quasi onmogelijk om nog aan te tonen dat het fiscaal…

    Lees meer

    Moratoriuminteresten: wanneer kan de ingebrekestelling verzonden worden?

    Tim Melis

    In een recent antwoord op een parlementaire vraag heeft de Minister van Financiën bevestigd dat de moratoriuminteresten beginnen te lopen zodra ‘de ingebrekestelling rechtsgeldig samen met het bezwaarschrift of met het verzoek tot ambtshalve ontheffing’ werd ter kennis gebracht van de fiscale admi…

    Lees meer

    Registratierechten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: kwalificeert hoogtevrees als overmacht?

    Tim Melis

    In een recent gepubliceerd vonnis van de rechtbank van eerste aanleg van Brussel, blijkt dat de administratie het begrip overmacht soms erg ruim interpreteert. 1. Abattement van registratierechten Bij de aankoop van een woning of appartement in het Brussel Hoofdstedelijk Gewest zijn…

    Lees meer

    Verzoek tot ambtshalve ontheffing: toch nog mogelijk na een afgewezen bezwaarschrift?

    Tim Melis

    Een belastingplichtige die geconfronteerd wordt met een overbelasting die voortvloeit uit een materiële vergissing, een dubbele belasting of een nieuw feit kan een verzoek tot ambtshalve ontheffing indienen, om de terugbetaling te verkrijgen van deze overbelasting (artikel 376 WIB92). Is dit ook …

    Lees meer

    De nieuwe betwistingsmogelijkheid om een rechtzetting te vragen van de beslissing over bezwaarschrift: doen of toch niet?

    Alexandre Missal

    De bezwaarprocedure in de inkomstenbelastingen is gekend. De belastingplichtige gaat niet akkoord met de verschuldigde belasting (meestal in het kader van een supplementaire taxatie). Dan moet tijdig een bezwaarschrift ingediend worden. Vervolgens zal de Adviseur-generaal (in de praktijk een door…

    Lees meer

    Video: ​Verzoek tot ambtshalve ontheffing: een goed idee?

    Tim Melis

    Over het betwisten van uw voordeel van alle aard voor een kosteloos ter beschikking gestelde woning is al heel wat inkt gevloeid. In deze video legt Mr. Tim Melis kort de verschillende opties uit, met nadruk op het verzoek tot ambtshalve ontheffing. Zo wordt onder meer toegelicht wat de voor- en…

    Lees meer

    Waardering vruchtgebruik: DVB-formule op losse schroeven

    Tim Melis

    De discussie over de waardering van het vruchtgebruik lijkt wel een never ending story. Sinds 2016 heeft de Dienst Voorafgaande Beslissingen haar eigen formule geïntroduceerd. Die formule wordt vandaag door de fiscus toegepast als “rule of thumb” bij een controle. Recente rechtspraak bekritiseert echt…

    Lees meer

    ​Villavennootschappen in het vizier van de fiscus

    Rosanne Van Gael

    Villavennootschappen waarvan het onroerend goed aan de zaakvoerder wordt verhuurd voor een te lage huurprijs en waarbij dus een, volgens de fiscus, te laag rendement wordt behaald, worden vandaag massaal door de fiscale administratie geviseerd. De aftrek van kosten wordt systematisch verworpen en…

    Lees meer

    Berekening van het voordeel van alle aard voor de terbeschikkingstelling van een woning na recente rechtspraak

    Alexandre Missal en Rosanne Van Gael

    Kader U bent ongetwijfeld op de hoogte van de rechtspraak van de hoven van beroep van Gent (24 mei 2016 en 25 april 2017) en Antwerpen (24 januari 2017 en 27 juni 2017) welke de berekening van het voordeel van alle aard voor de terbeschikkingstelling van een woning, met toepassing van de…

    Lees meer

    Ongrondwettelijke waardering voordeel van alle aard woning: Ook ambtshalve ontheffing wordt aanvaard!

    Alexandre Missal

    U bent ongetwijfeld op de hoogte van de rechtspraak van de hoven van beroep van Gent en Antwerpen waarin wordt geoordeeld dat bij de berekening van het voordeel van alle aard voor de gratis terbeschikkingstelling van een woning de (oude) coëfficiënt van 3,8 discriminerend was en bijgevolg niet l…

    Lees meer

    Ambtshalve ontheffing VAA kosteloze woning mogelijk? Grondwettelijk Hof beslecht eerstdaags

    Rosanne Van Gael

    De werknemer / bedrijfsleider die een woning kosteloos ter beschikking krijgt gesteld door een rechtspersoon werd tot voor kort als volgt belast: geïndexeerd KI x 100/60 x 3,8.(1) Stelde een natuurlijke persoon eenzelfde woning kosteloos ter beschikking, dan bedroeg het belastbaar voordeel slechts …

    Lees meer

    Ambtshalve ontheffing VAA kosteloze woning: ook Cazimir draagt een prejudiciële vraag aan het Grondwettelijk Hof voor

    Rosanne Van Gael

    Menig bedrijfsleider vrijwaarde op heden zijn rechten door een verzoek tot ambtshalve ontheffing in te dienen: de forfaitaire waardering in artikel 18 KB/WIB die de factor 3,8 hanteerde werd immers discriminatoir geacht, omdat het onderscheid in waardering naargelang de verstrekker van het voordeel…

    Lees meer

    Van een onaangename ménage-à-trois gesproken, de verhouding tussen de Europese moeder-dochterrichtlijn, de Belgische DBI-aftrek en de groepsbijdrage.

    en Rosanne Van Gael

    Sinds de invoering van artikel 205/5, §1 WIB bij de hervorming van de vennootschapsbelasting beschikken vennootschappen over de mogelijkheid tot fiscale consolidatie(1), althans de light version. Vennootschappen en hun vaste inrichtingen hebben hierdoor vanaf inkomstenjaar 2019 (aanslagjaar 2020) …

    Lees meer

    ​Het belang van betekening aan het juiste adres door een belastingplichtige

    Tomas Martens

    Om de beroepstermijn van één maand te laten lopen tegen een vonnis, moet het vonnis betekend worden. Dat gebeurt op de woonplaats van de betrokken partij. Maar waar woont de fiscus? Recent moest het Hof van Cassatie zich hierover uitspreken (Cass. 21 maart 2019, AR F.18.0115.F). Een b…

    Lees meer

    Let op: een laattijdige aangifte kan voortaan nog zwaardere gevolgen hebben!

    Alexandre Missal

    Bij een fiscale controle vindt een rechtzetting plaats. Er worden bijkomende inkomsten belast. In het verleden mocht u op deze bijkomende grondslag alle klassieke aftrekken toepassen zoals bijvoorbeeld (vorige) verliezen. Stel dat een controleur de grondslag verhoogt met 1.000 EUR, maar de…

    Lees meer

    Ambtshalve ontheffing voor VAA woning? - Het Grondwettelijk Hof houdt de boot af

    Tomas Martens

    Over het discriminatoir karakter van de forfaitaire waardering van het voordeel van alle aard (VAA) van een gratis ter beschikking gestelde woning (art. 18 KB/WIB) en de mogelijkheid tot ambtshalve ontheffing voor de teveel betaalde belastingen bogen zich al verschillende hoven en rechtbanken.…

    Lees meer

    Fiscale procedure: het bericht van wijziging van aangifte

    Alexandre Missal en Tomas Martens

    Wanneer is de fiscus verplicht om een bericht van wijziging van aangifte te sturen? Zodra een belastingplichtige een aangifte heeft ingediend die voldoet aan de vorm- en termijnvereisten van de wet en de fiscale administratie deze wenst te wijzigen, is een bericht van wijziging van aangifte vereist…

    Lees meer

    Fiscale procedure: de aanslag van ambtswege

    Alexandre Missal en Tomas Martens

    In het vorige artikel in deze procedurereeks kwam het bericht van wijziging van aangifte aan bod. In dit artikel bespreken we de aanslag van ambtswege. Wanneer mag de fiscus de procedure van de aanslag van ambtswege volgen? De fiscus mag de procedure van de aanslag van ambtswege uitsluitend…

    Lees meer

    Fiscale procedure: de kennisgeving van beslissing tot taxatie

    Alexandre Missal en Tomas Martens

    In de twee vorige artikelen kwamen het bericht van wijziging van aangifte en de kennisgeving van aanslag van ambtswege aan bod. Voordat de fiscus een aanslag mag vestigen, heeft de belastingplichtige het recht om te antwoorden op het bericht van wijziging van aangifte of de kennisgeving van aanslag…

    Lees meer

    Fiscale procedure: De start van de bezwaarfase: het bezwaarschrift

    Alexandre Missal en Tomas Martens

    Nadat een aanslag gevestigd is waarmee men niet akkoord is, vormt het bezwaarschrift het meest geëigende middel om zich hiertegen te verzetten. Meestal zal een dergelijke aanslag gevestigd zijn geweest na een wijzigingsprocedure via een bericht van wijziging van aangifte of een kennisgeving van …

    Lees meer

    Fiscale procedure: Het verloop van de bezwaarfase: onderzoek en rechten van de belastingplichtige

    Alexandre Missal en Tomas Martens

    Het bezwaarschrift is ingediend. Hoe verloopt het nu verder? Wat wordt onderzocht en wat zijn de rechten van de belastingplichtige? Het onderzoek van het bezwaarschrift door de bezwaarambtenaar Tijdens zijn onderzoek beschikt de bezwaarambtenaar over alle onderzoeksbevoegdheden waarover een…

    Lees meer

    Fiscale procedure: het einde van de bezwaarfase: directoriale beslissing en rechtbank

    Tomas Martens en Alexandre Missal

    De termijn waarbinnen de fiscus een beslissing moet nemen In beginsel is de fiscus niet gebonden aan enige termijn om een directoriale beslissing te nemen over het bezwaarschrift. De belastingplichtige heeft wel het recht om ten vroegste 6 maanden vanaf de ontvangst door de fiscus van het…

    Lees meer

    Fiscus maakt jacht op Belgische bedrijfsleiders van buitenlandse vennootschappen

    Alexandre Missal en

    U bent woonachtig in België. U bent tevens bedrijfsleider van een buitenlandse vennootschap. Waar is uw bedrijfsleidersbezoldiging dan belastbaar? In België of in het buitenland? En is dat buitenland dan het land waarin de maatschappelijke zetel ligt van de vennootschap waarvan u bedrijfsleider b…

    Lees meer

    Discriminerende aftrekvolgorde: voor benadeelde vennootschappen fiscale herziening mogelijk

    Rosanne Van Gael

    Op 19 december 2019 heeft het Europees Hof van Justitie een arrest geveld waarin werd bepaald dat de volgorde van de Belgische aftrekbewerkingen in strijd is met het unierecht, met name de moeder-dochterrichtlijn. Om hieraan tegemoet te komen werd op 1 april 2021 de circulaire 2021/C/30…

    Lees meer

    Aanslag geheime commissielonen: de wetgever zit niet stil

    Dieter Moens

    De aanslag geheime commissielonen is een afzonderlijke aanslag van in principe 103% die onder meer wordt gevestigd op bezoldigingen en voordelen van alle aard die niet worden verantwoord door individuele fiches. Indien een vennootschap een voordeel van alle aard toekent aan haar bestuurder, maar…

    Lees meer

    Aanslag geheime commissielonen: a never ending story?

    Dieter Moens

    We verwijzen naar het artikel ‘Aanslag geheime commissielonen: de wetgever zit niet stil’ waarin werd ingegaan op de rechtspraak van het Grondwettelijk Hof en de aangepaste wetgeving. Conform het arrest van 26 september 2019 van het Grondwettelijk Hof kan de aanslag geheime commissielonen niet toe…

    Lees meer

    Internationale tewerkstelling & fiscale controle

    Graag breken we een lans om de nodige proactiviteit aan de dag te leggen bij internationale tewerkstellingsdossiers. De wereld wordt kleiner en mensen gaan vaker aan de slag over de grens - iets dat ook de fiscus en de overheden weten. Fiscale administraties wereldwijd beschikken dan ook over veel…

    Lees meer

    Belastbare grondslag bij een kapitaalvermindering binnen de drie jaar volgend op de schenking van een familiale vennootschap

    Eline Beeken

    De Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent is in haar vonnis dd. 6 januari 2022 zeer duidelijk inzake de berekeningswijze van de verschuldigde schenkbelasting bij een kapitaalvermindering binnen de drie jaar volgend op de schenking onder het gunstregime voor de overdracht van familiale vennootschappen:…

    Lees meer

    Buitenlands vastgoed: toekenning van uw kadastraal inkomen - What’s next?

    Niet akkoord met uw kadastraal inkomen? Het kadastraal inkomen wordt bepaald op basis van de informatie die de belastingplichtige zelf heeft meegedeeld. In principe moet voor gebouwen de actuele verkoopwaarde worden opgegeven. Mocht u hierover niet beschikken, zijn er evenwel enkele alternatieven…

    Lees meer

    Fiscus krijgt nieuwe wapens

    Alexandre Missal

    1. Dwangsom? Bedrijven die een fiscale visitatie (toegang tot gebouwen en/of computergegevens) zouden verhinderen, zouden hiertoe toch kunnen worden aangezet door het opleggen van een dwangsom. Volgens de actuele wetgeving zijn bedrijven verplicht toegang te verlenen tot hun bedrijfslokalen…

    Lees meer

    Aanslag geheime commissielonen: The saga continues

    Dieter Moens

    Ten gevolge van deze nieuwe evolutie rees in de fiscale praktijk een interessante vraag, precies ten gevolge van de woordkeuze van het Grondwettelijk Hof: kan een aanslag geheime commissielonen worden toegepast wanneer de genieter ondubbelzinnig werd geïdentificeerd buiten de termijn van 2 jaar en …

    Lees meer

    De ‘huisvisitatie’: overtreding van de wet leidt niet onmiddellijk tot bewijsuitsluiting volgens het Hof van Cassatie

    Dieter Moens

    De vraag stelde zich wat de gevolgen zijn indien de betrokken machtiging weliswaar werd verleend door de politierechter, maar dat deze machtiging niet geldig was (ze bevatte geen aanwijzingen of elementen die doen vermoeden dat in de bewoonde plaatsen belastbare handelingen werden uitgeoefend). Mag…

    Lees meer

    Huisvisitatie: het verlenen van een machtiging door de politierechter blijkt een loutere formaliteit

    Dieter Moens en Tim Melis

    De onschendbaarheid van de woning is ingeschreven in onze grondwet (artikel 15). Die onschendbaarheid geldt ook ten aanzien van de overheid. Maar de onschendbaarheid is echter niet absoluut, aangezien artikel 15 bepaalt dat een huiszoeking wel kan plaatshebben in de gevallen die de wet bepaalt en…

    Lees meer

    Wetsvoorstel tracht Antigoonleer wettelijk te verankeren in fiscale zaken

    Alexandre Missal en Dieter Moens

    Op 23 juni jl. werd door de heer Benoît Piedboeuf en mevrouw Nathalie Gilson, beiden Kamerleden voor MR, een wetsvoorstel ingediend teneinde het al dan niet gebruik van onrechtmatig verkregen bewijs in fiscale zaken wettelijk te verankeren (zogenaamde Antigoonleer). Dit zowel inzake directe als …

    Lees meer

    Het belang van een goede fiscale analyse bij een verblijf in het buitenland - Shakira

    Wim Vermeulen

    De “hips-don’t lie”-zangeres kocht in 2013 samen met haar toenmalige echtgenoot en topvoetballer, Gerard Piqué, een woning in Barcelona, maar tegelijk woonde ze tussen 2012 en 2014 in de Bahama’s en stelt ze slechts sporadisch in Spanje aanwezig te zijn geweest voor vakanties. De Spaanse fiscus gaat hie…

    Lees meer

    Kennisgeving uitbreiding onderzoekstermijn ook noodzakelijk bij polyvalente visitatie door de BBI

    Tomas Martens , Alexandre Missal en Dieter Moens

    De Algemene Administratie van de Bijzondere Belastinginspectie (“de BBI”) staat bekend als één van de meest doortastende belastingadministraties binnen de FOD Financiën. Het is niet ongebruikelijk dat zij bij het opstarten van een fiscaal onderzoek een fiscale visitatie uitvoert bij één of meer belastin…

    Lees meer

    Cryptobeurzen binnenkort verplicht uw transacties mee te delen aan de fiscus

    Wouter Strypsteen

    Fiscale administraties op de hoogte gesteld Op 8 december 2022 heeft de Europese Commissie een voorstel van richtlijn gepubliceerd dat er op gericht is om de fiscale administraties van de lidstaten op de hoogte te brengen van transacties met crypto-activa. In essentie verplicht het voorstel iedere…

    Lees meer

    Artikel 49 WIB als ultiem wapen in de strijd tegen fraude bij onderaannemers?

    Alexandre Missal en Dieter Moens

    De laatste tijd worden wij steeds meer geconfronteerd met gevallen waarbij in het bijzonder de Bijzondere Belastinginspectie (hierna: BBI), artikel 49 WIB aanwendt in de strijd tegen fraude bij onderaannemers. Artikel 49 WIB wordt daarmee blijkbaar nogmaals gepromoveerd tot één van de belangrijkste a…

    Lees meer

    Aftrekbaarheid onderhoudsvergoedingen: strenge interpretatie van de voorwaarden door de fiscus

    Alexandre Missal

    Onderhoudsvergoedingen zijn ten belope van 80% aftrekbaar in hoofde van de schuldenaar indien bepaalde voorwaarden worden nageleefd : (i) De onderhoudsuitkeringen moeten regelmatig (dus periodiek) betaald worden; (ii) De onderhoudsgerechtigden mogen geen deel uitmaken van het gezin van de…

    Lees meer

    De administratieve boete voor de niet-melding van een juridische constructie: hof van beroep te Luik oordeelt dat er sprake is van een ongrondwettelijkheid

    Dieter Moens

    Een vergetelheid Een Luxemburgs rijksinwoner richtte in 2011 samen met enkele familieleden (Belgische rijksinwoners) een Luxemburgse SPF op (Société de gestion Patrimoine Familiale). De Belgische familieleden vergaten echter in hun Belgische aangifte in de personenbelasting melding te maken van d…

    Lees meer

    Een laattijdige aangifte leidt in principe tot een aftrekverbod

    Dieter Moens en Tomas Martens

    Op grond van artikel 444 WIB kan de fiscale Administratie een belastingverhoging toepassen wanneer een belastingplichtige zijn of haar fiscale verplichtingen niet is nagekomen. Hieraan gekoppeld heeft de wetgever sinds aanslagjaar 2019 een zogenaamd aftrekverbod ingevoerd. Dit aftrekverbod geldt…

    Lees meer

    Cumul aanslag geheime commissielonen en toevoeging verdoken meerwinsten aan de verworpen uitgaven? Wetgever zegt volmondig JA!

    Dieter Moens

    Er is de laatste maanden al veel inkt gevloeid over de aanslag geheime commissielonen (zie bijvoorbeeld onze eerdere artikels: ‘de wetgever zit niet stil’; ‘a never ending story’; ‘the saga continues’). Een volgend discussiepunt is de vraag of een cumul mogelijk is van enerzijds de aanslag geheime commissielo…

    Lees meer

    Het Hof van Beroep te Gent inzake de belastbare grondslag bij een vroegtijdige kapitaalvermindering volgend op de schenking van een familiale vennootschap

    Eline Beeken en Olivier De Keukelaere

    Indien men de vrijstelling van schenkbelasting volgend op de schenking van een familiale vennootschap onder het Vlaams fiscaal gunstregime voor de overdracht van familiale vennootschappen integraal wil behouden, mag het kapitaal gedurende drie jaar vanaf datum van de schenkingsakte niet dalen. (1) …

    Lees meer

    Beginselen van behoorlijk bestuur naar waarde geschat

    Dieter Moens

    Het rechtszekerheids- en vertrouwensbeginsel vormt daarbij één van de belangrijkste beginselen. Dit beginsel houdt in dat de burger vertrouwen moet kunnen stellen in hetgeen hij niet anders kan begrijpen dan als een vaste gedrags- en bestuursregel. De openbare diensten zijn ertoe gehouden die g…

    Lees meer

    Newsflash: rulingcommissie levert eerste ruling af onder het nieuwe fiscaal stelsel inzake de auteursrechten

    Dieter Moens

    De rulingcommissie heeft eind juli (weliswaar pas deze week gepubliceerd op fisconetplus) een eerste ruling afgeleverd over het nieuwe fiscaal stelsel inzake de auteursrechten. De ruling werd aangevraagd door een auteur die regelmatig fiscale artikels schrijft voor een vaktijdschrift. De juridische…

    Lees meer

    De aangiftetermijnen gepubliceerd door de fiscale administratie zijn niet (altijd) bindend!

    Tomas Martens

    In een vonnis d.d. 29 september 2023 heeft de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen ons standpunt gevolgd dat de aangiftetermijnen gepubliceerd op Biztax niet (altijd) bindend zijn. Het belang van dit vonnis voor de praktijk kan niet worden onderschat. Aangiftetermijn van Biztax… In voorliggend g…

    Lees meer

    U mag de fiscus de deur wijzen!

    Dieter Moens

    In een recent mijlpaalarrest heeft het Hof van Cassatie geoordeeld dat de fiscale administratie niet zonder toestemming van de belastingplichtige een fiscale visitatie mag uitvoeren (Cass. 16 juni 2023). Niet alleen is die toestemming vereist, maar bovendien moet deze blijvend aanwezig zijn. Een…

    Lees meer

    Fiscale regularisatie: de laatste rechte lijn is ingezet!

    Alexandre Missal

    In 2016 werd de zogenaamde (permanente) vierde ronde van de fiscale regularisatie ingevoerd (“EBA quater”). Vandaag bestaat die regularisatieronde nog steeds, maar niet meer voor lang. De regularisatiemogelijkheid wordt immers opgeheven op 31 december 2023 (Wet van 16 maart 2021 houdende bepalingen inz…

    Lees meer

    Europese Commissie daagt België opnieuw voor het Hof van Justitie: Mogelijkheid om uw betaalde belastingen op buitenlandse interesten terug te vorderen?

    Philippe Hermans en Wouter Strypsteen

    Biedt een nakende veroordeling van de Belgische Staat opportuniteiten om reeds betaalde belasting terug te vorderen? De Belgische wetgeving voorziet in een belastingvrijstelling van inkomsten op gereglementeerde spaarrekeningen van Belgische belastingplichtigen die zijn gestort bij…

    Lees meer

    Ongrondwettelijke waardering voordeel van alle aard woning: fiscus haalt bakzeil!

    Alexandre Missal

    Lees meer

    Aanslag geheime commissielonen: a never ending story?

    Dieter Moens

    Lees meer

    Langere aanslagtermijnen in roerende voorheffing en bedrijfsvoorheffing bij gebroken boekjaar: discriminerend

    Tomas Martens

    Lees meer

    Valkuilen bij controles en fiscale procedures

    Tim Melis

    Lees meer

    De jacht van de fiscus en van Vlabel op vruchtgebruik, opstal en erfpacht. Hoe verdedigen, hoe anticiperen ?

    Tim Melis

    Welke controles en de opmerkelijke standpunten Vlabel ? De onroerende zakelijke rechten worden vandaag veelvuldig onder vuur genomen door de fiscus. Waarbij ook de Vlabel recent opmerkelijke standpunten inneemt. Welke structuren krijgen een versterkte controle ? Heffing van registratiebelasting…

    Lees meer

    De fiscale visitatie in de directe belastingen als ultimum remedium van de administratie

    Alexandre Missal en Tomas Martens

    De fiscale visitatie is ongetwijfeld een van de meest ingrijpende en spraakmakende onderzoekshandelingen waarover de administratie beschikt. Maar wat mag de administratie en wat wat mag de administratie niet tijdens een dergelijke visitatie? Mag zij zonder meer alle computers van een onderneming…

    Lees meer

    De taxatieprocedure in de directe belastingen toegelicht

    Alexandre Missal en Tomas Martens

    Nadat de administratie haar onderzoek heeft gevoerd moet zij een geijkte procedure volgen vooraleer zij een aanslag mag vestigen. In de praktijk blijft deze taxatieprocedure veelal onderbelicht. Nochtans is een goede kennis van deze procedure noodzakelijk. In deze sessie focussen Mr. Alexandre…

    Lees meer

    De belangrijkste aanslag- en onderzoekstermijnen in de directe belastingen

    Alexandre Missal en Tomas Martens

    De klassieke aanslag- en onderzoekstermijnen van drie en zeven jaar zijn alom bekend. Maar wat is het verschil nu ook alweer? En over welke termijnen beschikt de administratie nog om belastingplichtigen te controleren en te taxeren? In deze sessie lichten Mr. Alexandre Missal en Mr. Tomas Martens…

    Lees meer

    Client seminar - Hete hangijzers in de fiscale procedure

    Tim Melis en Alexandre Missal

    In dit seminarie lichten we voor u graag de laatste stand van zaken toe en gaan we ook dieper in op potentiële oplossingen. We gaan dieper in op de do’s and don’ts en aan de hand van recente rechtspraak loodsen wij u doorheen het spanningsveld tussen enerzijds de rechten van de belastingplichtige en a…

    Lees meer

    Recente evoluties over de aanslag geheime commissielonen

    Dieter Moens en Tomas Martens

    De aanslag geheime commissielonen in de zin van artikel 219 WIB is een afzonderlijke aanslag van 103% die onder meer wordt gevestigd op bezoldigingen en voordelen van alle aard die niet worden verantwoord door individuele fiches. Indien een vennootschap een voordeel van alle aard toekent aan haar…

    Lees meer

    Bijzondere topics binnen de fiscale procedure

    Dieter Moens en Tomas Martens

    Het bankenonderzoek Een van de meeste ingrijpende inbreuken op het recht op privacy van de belastingplichtige is het bankenonderzoek. Hierdoor krijgt de fiscale Administratie een volledige inzage van alle verrichtingen op alle bankrekeningen van een welbepaalde belastingplichtige. Tegelijk is er…

    Lees meer

    De aanslag van geheime commissielonen: waar schuilen de gevaren en hoe ze vermijden?

    Dieter Moens

    Kan een aanslag geheime commissielonen worden toegepast wanneer de genieter ondubbelzinnig werd geïdentificeerd buiten de termijn van 2 jaar en 6 maanden, maar niet binnen de wettelijke aanslagtermijnen effectief werd belast? Is een cumul van de aanslag geheime commissielonen en toevoeging aan de …

    Lees meer

    Waardering vruchtgebruik - hoe waarderen & hoe controleert de fiscus !?

    Tim Melis

    Meer genuanceerde waardebepalingen De veelgebruikte waarderingsformule is eenvoudig, maar werkt met een beperkt aantal parameters. Wij analyseren een alternatief berekeningsmodel (discounted cash flow – model). Dit model laat toe meer genuanceerde waardebepalingen te maken, waarbij o.m. ook r…

    Lees meer

    Nieuwe wapens voor de fiscus

    Tomas Martens

    In dit webinar bespreekt uw docent, Tomas Martens, de nieuwe onderzoeksmogelijkheden van de fiscale administratie bij een fiscaal onderzoek. Vooreerst komen de nieuwe proceduretermijnen in de directe belastingen en de btw aan bod. Met name wordt ingegaan op de gevallen waarvoor een verlenging van…

    Lees meer

    Fiscale visitatie: Het ultimum remedium uit het ‘wapenarsenaal’ van de fiscus?

    Dieter Moens

    Met betrekking tot de controle op de belastingaangiften beschikt de fiscale administratie over verschillende bevoegdheden. De 'fiscale visitatie' waarbij de controleurs ter plaatse gaan, meestal in de onderneming zelf, is misschien wel de belangrijkste daarvan en deze kan gericht zijn op zowel de…

    Lees meer

    Beroepskosten en vennootschappen: Cassatie draait 180°… of toch te nuanceren?

    Alexandre Missal

    Wanneer zijn beroepskosten in een vennootschap aftrekbaar? i. Artikel 49 W.I.B. - korte historiek Wanneer een vennootschap kosten maakt, zijn deze in principe aftrekbaar overeenkomstig artikel 49 W.I.B. als in essentie aan de volgende drie voorwaarden is voldaan: - de kost moet gedaan of…

    Lees meer

    VLABEL wijzigt standpunt inzake gesplitste aankoop

    Tim Melis

    Op 28 juli 2015 publiceerde VLABEL een nieuw standpunt over het tegenbewijs dat moet worden geleverd in het kader van de gesplitste aankopen (fictiebepaling van artikel 2.7.1.0.7. VCF). Een oud (federaal) standpunt... Het is geweten dat het tegenbewijs voor een gesplitste aankoop sinds 1…

    Lees meer

    Nieuw standpunt gesplitste aankoop

    Tim Melis

    In een eerder artikel bespraken wij het gewijzigde standpunt van de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) met betrekking tot de gesplitste aankoop, dat werd gepubliceerd op 28 juli 2015. Het was het zoveelste standpunt op korte termijn in deze materie, hetgeen dan ook voor enige commotie zorgde.…

    Lees meer

    Franse Hof van Cassatie doet uitspraak over SCI

    Op 2 oktober 2015 heeft het Franse Hof van Cassatie zich uitgesproken over de belastbaarheid van een Monegaskische SCI met Frans onroerend goed. In het raam van behoud van controle en successieplanning wordt Frans onroerend goed regelmatig aangekocht via een SCI. Een SCI is een burgerlijke…

    Lees meer

    De fiscus mag niet langer onrechtmatig verkregen bewijs gebruiken

    Tim Melis

    Het Europees Hof van Justitie (hierna HvJ) heeft zich in een arrest van 17 december 2015 (C-419/14, WebMindLicenses) uitgesproken over de vraag in welke omstandigheden onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal door de fiscus gebruikt mag worden. Alhoewel de uitspraak een Hongaars BTW-dossier betrof,…

    Lees meer

    ​Wedersamenstelling erfpachtconstructies in het vizier

    Tim Melis

    Met haar standpunt (nr. 15114) van 10 augustus 2015 nam de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) erfpachtconstructies in het vizier, in het bijzonder de wedersamenstelling van het recht van erfpacht en de tréfonds in hoofde van eenzelfde derde koper in weerwil van een vroegere verbintenis om dat niet te …

    Lees meer

    Verkrijging bij einde recht van opstal: ook uw opstalcontract verdient een check-up!

    Tim Melis

    In een recent vonnis (2 december 2015) heeft de rechtbank van eerste aanleg van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, de fiscus opnieuw gelijk gegeven in de discussie of er sprake is een voordeel van alle aard bij de ‘gratis’ verkrijging van een gebouw bij het einde van het opstalrecht door de bed…

    Lees meer

    Gesplitste inschrijvingen en schenkingen met voorbehoud van vruchtgebruik

    Rinse Elsermans

    Op 4 april 2016 heeft de Vlaamse Belastingdienst een standpunt gepubliceerd met betrekking tot de gesplitste inschrijving van effecten en geldbeleggingen, dit zijn effecten en geldbeleggingen die voor het vruchtgebruik staan genoteerd op naam van een persoon en voor de blote eigendom op naam van…

    Lees meer

    Nieuwe omzettingstabellen vruchtgebruik gepubliceerd

    Nathalie Labeeuw

    De Wet van 22 mei 2014 (BS 13 juni 2014) geeft concrete en dwingende regels ingevoerd voor de waardering van het vruchtgebruik in geval van omzetting van het vruchtgebruik van de langstlevende echtgenoot. Volgens de nieuwe regels gebeurt de waardering van het vruchtgebruik op basis van: de…

    Lees meer

    VLABEL spreekt zich uit over langst-leeft-al-heeft-beding of verblijvingsbeding

    Nathalie Labeeuw

    In een standpunt van 13 juni 2016 (nummer 16053, publicatie 7 juli 2016) heeft de Vlaamse Belastingdienst uitspraak gedaan over de fiscale gevolgen van een zogenaamd langst-leeft-al-heeft-beding of verblijvingsbeding met last. VLABEL aanvaardt dergelijke bedingen, al is er toch een belangrijke…

    Lees meer

    VLABEL en de verzekeringsgift: nieuwe toevoeging aan het standpunt

    Nathalie Labeeuw

    Wij hebben in een eerder artikel geschreven over het standpunt van de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) met betrekking tot de zogenaamde verzekeringsgiften. VLABEL heeft het standpunt uitgebreid en een belangrijke toevoeging gedaan. Nog even kort ter herinnering waar het juist over gaat. Meer…

    Lees meer

    VLABEL en de Nederlandse ouderlijke boedelverdeling

    Evelien Vande Putte

    In een recent standpunt (SP 16053) heeft VLABEL uitspraak gedaan over de fiscale behandeling van een Nederlandse ouderlijke boedelverdeling. Nederlandse ouderlijke boedelverdeling Het gaat om testamenten die vroeger bijzonder populair waren in Nederland. In het testament duidt de erflater zijn…

    Lees meer

    Fiscale regularisatie van start op 1 augustus!

    Alexandre Missal

    De fiscale regularisatie gaat van start op 1 augustus 2016, maar wel zonder akkoord met de gewesten. Op 20 juli 2016 werd het wetsontwerp tot invoering van een permanent systeem inzake fiscale en sociale regularisatie aangenomen in de plenaire vergadering en aan de Koning ter bekrachtiging…

    Lees meer

    ​Uitkering uit een Liechtensteinse Stiftung wordt belast met erfbelasting

    Wim Vermeulen

    In een Voorafgaande Beslissing van 27 juni 2016 (nr. 16025) heeft de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) zich uitgesproken over de fiscale behandeling van een uitkering uit een Liechtensteinse Stiftung. Uitkering uit trust: VLABEL volgt federaal standpunt In de praktijk werd al enige tijd uitgekeken…

    Lees meer

    Begroting 2017: een update

    Tim Melis

    Op 28 oktober 2016 werden de krachtlijnen van de federale begroting voor 2017 bekend gemaakt in een algemene beleidsnota van de minister van Financiën en fiscale fraudebestrijding. De hervorming van de vennootschapsbelasting alsook het eventueel invoeren van een meerwaardebelasting op aandelen zijn …

    Lees meer

    Wat houdt de aangekondigde hervorming van het familiaal vermogensrecht in?

    Nathalie Labeeuw

    Minister Geens heeft aangekondigd dat hij burgerlijk wetboek grondig wilt hervormen en vernieuwen. Dat houdt ook in dat het erfrecht en het relatievermogensrecht wordt hervormd. Wij zetten de belangrijkste hervormingen voor u op een rijtje. Uit een overzicht van de plannen van minister van…

    Lees meer

    Nieuwe beslissingen VLABEL over registratiebelasting

    Nathalie Labeeuw

    Inbreng in een TIGV tussen samenwoners (Standpunt nr. 16100 dd. 14.11.2016 - publ. 03/01/2017) Het Burgerlijk Wetboek laat echtgenoten gehuwd onder een gemeenschapsstelsel of een stelsel van scheiding van goederen met een toegevoegd intern gemeenschappelijk vermogen uitdrukkelijk toe om - roerende…

    Lees meer

    Nieuwe beslissingen VLABEL over inbreng in de huwgemeenschap gevolgd door schenking

    Rinse Elsermans

    INBRENG VAN EEN GOED IN EEN TIGV DOOR EEN ECHTGENOOT GEVOLGD DOOR SCHENKING VAN BEIDE ECHTGENOTEN (VB nr. 16060 dd. 21.12.2016 - publ. 16/01/2017) Een echtpaar bouwt samen, in 1986, een aantal gebouwen op een grond die toebehoort aan de moeder van mijnheer X, die op haar beurt afziet van het recht…

    Lees meer

    VLABEL wijzigt standpunt in verband met de gesplitste aankoop voor de zoveelste keer

    Tim Melis

    Op 13 maart 2017 werd een zoveelste aanvulling op het standpunt van de gesplitste aankoop gepubliceerd. Het gaat om een "tolerantie" die door VLABEL wordt ingevoerd voor gesplitste aankopen tussen 1 september 2013 en 18 juni 2015. Gesplitste aankoop: principe Het standpunt van VLABEL met…

    Lees meer

    Hof van Cassatie aanvaardt het finaal verrekenbeding

    Nathalie Labeeuw

    In een arrest van 24 maart 2017 heeft het Hof van Cassatie zich uitgesproken over de fiscale uitwerking van een finaal verrekenbeding. Wat is een finaal verrekenbeding? Een finaal verrekenbeding wordt wel eens gebruikt in het kader van een huwelijksvermogensstelsel van scheiding van goederen. In…

    Lees meer

    ​Voordeel van alle aard woning ongrondwettelijk : wat nu !?

    Alexandre Missal

    Vorig jaar besliste het hof van beroep te Gent dat de berekening van het voordeel van alle aard voor de terbeschikkingstelling van een woning discriminerend is (Gent 24 mei 2016). Nu deelt het hof van beroep te Antwerpen die mening (24 januari 2017). Waarover gaat het voordeel van alle aard?…

    Lees meer

    Cassatie en de transactionele verdelingen: ommezwaai van eerdere rechtspraak

    Nathalie Labeeuw

    Op 3 april 2017 heeft het Hof van Cassatie een nieuw arrest gewezen over de problematiek van de (minnelijke) verdeling van nalatenschappen bij wijze van een dading. Waar Cassatie in haar eerdere rechtspraak (arresten van 21 oktober 1943, 21 november 1946 en recent nog 28 januari 2010) uitdrukkelijk…

    Lees meer

    Vastgoed in een burgerlijke maatschap: VLABEL spreekt zich uit over fiscale gevolgen van inbreng en ontbinding

    Wim Vermeulen

    In een recente voorafgaande beslissing (nr. 17023 van 2 augustus 2017) heeft VLABEL zich voor het eerst uitgesproken over de fiscale gevolgen op het vlak van de registratiebelasting van de inbreng van een onroerend goed in een burgerlijke maatschap, alsook bij de ontbinding ervan. Concreet betrof…

    Lees meer

    Het nieuwe erfrecht?! Keep calm and carry on...

    Evelien Vande Putte

    Wellicht hebt u onlangs in de media vernomen dat het erfrecht grondig wordt hervormd. Op 1 september werd de Wet tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek wat de erfenissen en de giften betreft gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe regels treden in werking op 1 september 2018, één jaar n…

    Lees meer

    Europees Hof bevestigt verbod op fiscale discriminatie van trusts. Gevolgen voor Kaaimantaks?

    Wim Vermeulen

    In een arrest van 14 september 2017 (C‑646/15 “Panayi”) heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie zich opnieuw uitgesproken over de belemmering van het vrij verkeer gevormd door een exitheffing in een lidstaat. Op zich niets nieuws, ware het niet dat het deze keer niet ging om een venno…

    Lees meer

    Update: voorschotten en vereffening vennootschap anno 2014 - minister verwerpt standpunt van de administratie. begraaft de fiscus strijdbijl?

    Tim Melis

    In een eerdere bijdrage informeerden wij u dat de administratie gestart is met het systematisch controleren van alle vennootschappen die voor 1 oktober 2014 in vereffening werden gesteld. Vennootschappen die voor deze datum een liquidatie-voorschot hebben toegekend - maar niet daadwerkelijk hebben…

    Lees meer

    Het fiscaal visitatierecht blijft overeind, doch binnen duidelijke grenzen!

    Rosanne Van Gael

    Op 12 oktober 2017 sprak het Grondwettelijk Hof zich uit over een prejudiciële vraag. De verwijzende rechter wilde nagaan of de fiscale visitatie, neergeschreven in artikel 319, lid 1 WIB en 63, lid 1 WBTW verenigbaar was met de grondrechten vervat in de artikelen 15 en 22 van de Belgische Grondwet …

    Lees meer

    Welke rechten heeft de langstlevende echtgenoot nog op een schenking aan kinderen?

    Elisabeth Janssens

    De hervorming van het erfrecht, dat in werking zal treden op 1 september 2018, heeft onder meer een grote impact op het erfrecht van de langstlevende echtgenoot. Eén van de grote wijzigingen betreft het vruchtgebruik dat de langstlevende echtgenoot al dan niet bekomt op schenkingen die de andere …

    Lees meer

    De fiscale procedure: wat brengt 2018?

    Rosanne Van Gael

    Het zomerakkoord brengt tal van wijzigingen met zich mee, ook op procedureel vlak. Ook andere programmawetten hervormden de fiscale procedure op enkele punten. Omdat de kans bestaat dat u door de bomen het bos niet meer ziet, worden in deze bijdrage de meest relevante wijzigingen van de fiscale…

    Lees meer

    VLABEL spreekt zich uit over het beding van aanwas

    Rinse Elsermans

    (Standpunt nr. 17044 dd. 08 januari 2018 - gepubliceerd op 29 januari 2018) Het beding van aanwas is een vaak geadviseerde planningstechniek aan ongehuwde partners die samen een onroerend goed aankopen in onverdeeldheid. Via het beding van aanwas gaat het onverdeelde onroerend goed bij overlijden…

    Lees meer

    UPDATE - VLABEL past standpunt beding van aanwas in stilte aan

    Nathalie Labeeuw

    Eerder werd kritiek geuit op de voorwaarde die VLABEL stelt in verband met de noodzakelijke ‘gelijkaardige levensverwachting’ van de partijen bij een beding van aanwas. Deze gelijkaardige levensverwachting werd door VLABEL vereist zowel bij de afsluiting van het beding van aanwas als bij de rea…

    Lees meer

    Rente op het debet of creditsaldo van de rekening-courant: aanpassing van de rentevoeten en bepaling van de marktrente

    Tim Melis

    Renteloze lening of lening tegen een verminderde rentevoet door de vennootschap aan haar bedrijfsleider Een vaak voorkomende techniek om geld uit te vennootschap te halen, betreft het aangaan van een lening door bedrijfsleider bij de vennootschap. Deze lening kan bestaan uit een debitering van de…

    Lees meer

    Ongrondwettelijke waardering voordeel van alle aard woning: fiscus haalt opnieuw bakzeil!

    Alexandre Missal

    Kader U bent ongetwijfeld op de hoogte van de recente rechtspraak van de hoven van beroep van Gent (24 mei 2016 en 25 april 2017) en Antwerpen (24 januari 2017 en 27 juni 2017) waarin een nieuwe visie ontwikkeld is over de berekening van het voordeel van alle aard voor de terbeschikkingstelling…

    Lees meer

    ​Corsan-dossier: hoger beroep tegen weigering aflevering attest is onontvankelijk volgens het Hof van Beroep van Antwerpen

    Tim Melis

    In het beruchte Corsan-dossier heeft het Hof van Beroep van Antwerpen op 6 februari 2018 het hoger beroep tegen de weigering tot aflevering van de eindattesten onontvankelijk verklaard. Hiermee wordt het voor de getroffen belastingplichtigen quasi onmogelijk om nog aan te tonen dat het fiscaal…

    Lees meer

    De gesplitste aankoop met toepassing van de Wet Breyne: bespreking standpunt nr. 15095 van VLABEL

    Rosanne Van Gael

    Op 3 mei 2017 nam VLABEL standpunt in over de fiscale gevolgen van een gesplitste aankoop betreffende de specifieke situatie van een woning in aanbouw (of nog volledig te bouwen). In Nieuwsbrief Notariaat 2018/3 wordt dit standpunt door Tim Melis en Rosanne Van Gael, twee van onze collega’s, u…

    Lees meer

    VLABEL spreekt zich uit over enkele nieuwigheden uit het hervormde erfrecht

    Elisabeth Janssens

    De hervorming van het erfrecht brengt heel wat veranderingen met zich mee. Zo worden onder andere enkele nieuwe instrumenten in het leven geroepen. Deze veranderingen doen evenwel vragen rijzen op fiscaal vlak. Op 12 maart 2018 publiceerde VLABEL verschillende standpunten over hoe zij zullen…

    Lees meer

    België opnieuw veroordeeld voor regels rond aangifte buitenlands vastgoed

    Wim Vermeulen

    In een nieuw arrest van het Europees Hof van Justitie (C-110/17 van 12 april 2018) is België opnieuw veroordeeld voor de ongelijke fiscale behandeling tussen Belgisch en Europees vastgoed. Hoewel het niet de eerste keer is dat België op dit punt wordt veroordeeld (C-489/13 van 11 september 2014), o…

    Lees meer

    Moratoriuminteresten: wanneer kan de ingebrekestelling verzonden worden?

    Tim Melis

    In een recent antwoord op een parlementaire vraag heeft de Minister van Financiën bevestigd dat de moratoriuminteresten beginnen te lopen zodra ‘de ingebrekestelling rechtsgeldig samen met het bezwaarschrift of met het verzoek tot ambtshalve ontheffing’ werd ter kennis gebracht van de fiscale admi…

    Lees meer

    Registratierechten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: kwalificeert hoogtevrees als overmacht?

    Tim Melis

    In een recent gepubliceerd vonnis van de rechtbank van eerste aanleg van Brussel, blijkt dat de administratie het begrip overmacht soms erg ruim interpreteert. 1. Abattement van registratierechten Bij de aankoop van een woning of appartement in het Brussel Hoofdstedelijk Gewest zijn…

    Lees meer

    Vermijd een voordeel van alle aard voor de toekenning van smartphone

    Tim Melis

    Voor de waardering van het voordeel van alle aard m.b.t. een door de werkgever toegekende GSM/smartphone en het bijbehorende abonnement kan er sinds 1 januari 2018 beroep gedaan worden op de nieuwe forfaitaire waardering van artikel 18, §3 punt 10 KB/WIB92. Op basis van de nieuwe regeling …

    Lees meer

    De Vlaamse Belastingdienst wordt teruggefloten door de Raad van State

    Rinse Elsermans

    Ingevolge een standpunt van de Vlaamse Belastingdienst moest sedert 1 juni 2016 elke schenking van effecten of geldbeleggingen met voorbehoud van vruchtgebruik onderworpen worden aan de (Vlaamse) schenkbelasting. Werd de schenking van deze goederen met voorbehoud van vruchtgebruik niet…

    Lees meer

    Ook Brussel bant sterfhuisclausules: precisering van de inwerkingtreding

    Rosanne Van Gael

    Op 13 juli 2017 besliste uiteindelijk ook de Brusselse wetgever om middels een ordonnantie artikel 5 van het Brusselse Wetboek Successierechten (hierna “Br.W.Succ.”) aan te passen, teneinde de toepassing van zogenaamde “sterfhuisclausules” uit de praktijk te bannen. Eerder hadden ook de Vlaamse en de Waal…

    Lees meer

    Waardering vruchtgebruik: DVB-formule op losse schroeven

    Tim Melis

    De discussie over de waardering van het vruchtgebruik lijkt wel een never ending story. Sinds 2016 heeft de Dienst Voorafgaande Beslissingen haar eigen formule geïntroduceerd. Die formule wordt vandaag door de fiscus toegepast als “rule of thumb” bij een controle. Recente rechtspraak bekritiseert echt…

    Lees meer

    Btw op onroerende verhuur: teruggaaf historische btw

    Alexandre Missal

    Op 10 januari 2019 heeft de FOD Financiën een mededeling gepubliceerd omtrent de teruggaaf van de historische btw met betrekking tot de btw-belaste onroerende verhuur. Sinds 1 januari 2019 is het mogelijk om in een B2B-context nieuwbouw of vernieuwbouw te verhuren onder toepassing van het …

    Lees meer

    Parlement keurt het nieuw wetboek van vennootschappen en verenigingen goed!

    Eline Beeken

    Tijdens de plenaire vergadering van 28 februari 2019 heeft de Kamer het langverwachte Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) goedgekeurd. De Kamer heeft zopas het langverwachte Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) goedgekeurd. Dit nieuw wetboek vervangt het bestaande…

    Lees meer

    Abonnementstaks en roerende voorheffing - teruggave voor buitenlandse beleggingsinstellingen?

    Rosanne Van Gael

    Inmiddels sprak het hof van beroep van Brussel zich al driemaal uit over de verenigbaarheid van de jaarlijkse taks op collectieve beleggingsinstellingen (beter gekend als de abonnementstaks) met de dubbelbelastingverdragen.(1) Zowel in het kader van het Belgisch-Luxemburgse als het…

    Lees meer

    Cassatie schept klaarheid over de finaliteitsvoorwaarde. Aftrek kosten van verlieslatende vruchtgebruikinvestering geweigerd.

    Rosanne Van Gael

    Het Hof van Cassatie sprak zich op 21 juni 2019 uit over twee zaken waarin de kosten telkens werden verworpen op basis van artikel 49 WIB. De eerste zaak handelde over een deficitaire vruchtgebruikconstellatie. De tweede zaak betrof een FBB-arrest. Een samenlezing van beide arresten schept…

    Lees meer

    Ambtshalve ontheffing VAA kosteloze woning mogelijk? Grondwettelijk Hof beslecht eerstdaags

    Rosanne Van Gael

    De werknemer / bedrijfsleider die een woning kosteloos ter beschikking krijgt gesteld door een rechtspersoon werd tot voor kort als volgt belast: geïndexeerd KI x 100/60 x 3,8.(1) Stelde een natuurlijke persoon eenzelfde woning kosteloos ter beschikking, dan bedroeg het belastbaar voordeel slechts …

    Lees meer

    Meerwaarde op aandelen van een SCI

    Rosanne Van Gael

    Zeer recentelijk sprak een Frans hof zich voor het eerst uit over de heffingsbevoegdheid bij een meerwaarde gerealiseerd op de aandelen van een Franse SCI. Er wordt niet alleen wat meer klaarheid geschapen, dit arrest is tevens (nu nog) gunstig voor de Belgische verkopers. Omwille van diens…

    Lees meer

    Ambtshalve ontheffing VAA kosteloze woning: ook Cazimir draagt een prejudiciële vraag aan het Grondwettelijk Hof voor

    Rosanne Van Gael

    Menig bedrijfsleider vrijwaarde op heden zijn rechten door een verzoek tot ambtshalve ontheffing in te dienen: de forfaitaire waardering in artikel 18 KB/WIB die de factor 3,8 hanteerde werd immers discriminatoir geacht, omdat het onderscheid in waardering naargelang de verstrekker van het voordeel…

    Lees meer

    Ceci n’est pas une société? Cassatie fluit de fiscus terug bij toepassing attractiebeginsel op royalty’s met miskenning rechtspersoonlijkheid managementvennootschap.

    Wouter Strypsteen en

    In de praktijk komt het regelmatig voor dat natuurlijke personen een door hen ontwikkeld intellectueel eigendomsrecht in licentie geven aan een vennootschap die dit exploiteert tegen betaling van royalty’s. Indien de natuurlijke persoon in dit kader eveneens nog in bepaalde mate actief blijft, t…

    Lees meer

    Kosteloos gebruik van een villa aan de Côte d’Azur als bedrijfsleider? De berekening van het VVAA maakt een discriminatie uit.

    Rosanne Van Gael

    Heel wat Belgen bezitten vandaag een vakantiewoning in het buitenland. Het aankopen met de vennootschap is in sommige gevallen voordeliger. Zo kan er ‘bruto-geld’ van de vennootschap worden gebruikt, wordt er meerwaardebelasting (op aandelen) vermeden en is dit een handige tool voor de latere suc…

    Lees meer

    VLABEL stelt oude bedingen van aanwas met inlegcompensatie veilig

    Rinse Elsermans

    Het beding van aanwas is een vaak geadviseerde planningstechniek aan ongehuwde partners die samen een onroerend goed aankopen in onverdeeldheid. Via het beding van aanwas gaat het onverdeelde onroerend goed bij overlijden van de eerste partner immers vrij van schenk- of erfbelasting (doch mits…

    Lees meer

    ​De invloed van COVID-19 op uw burgerlijke procedure: verlenging van termijnen

    Kesley Verachtert

    COVID-19 heeft een enorme impact op ons dagelijkse leven. Ook voor de burgerlijke procedure waarin u betrokken bent, kan de huidige crisis een impact hebben. Vanaf het ingaan van de lockdown light en de daaruit voortvloeiende beperkingen van het openbaar leven en de bewegingsvrijheid, bestaat…

    Lees meer

    ​De invloed van COVID-19 op uw burgerlijke procedure: schriftelijke behandeling van burgerzaken

    Kesley Verachtert

    COVID-19 heeft een enorme impact op ons dagelijkse leven. Ook voor de burgerlijke procedure waarin u betrokken bent, kan de huidige crisis een impact hebben. Vanaf het ingaan van de lockdown light en de daaruit voortvloeiende beperkingen van het openbaar leven en de bewegingsvrijheid, bestaat…

    Lees meer

    Standpunt 19006 gewijzigd: VLABEL draait 180 graden

    Elisabeth Janssens

    Globale erfovereenkomst VLABEL-standpunt 19006 gaat over de toekenning van schuldvordering in een globale erfovereenkomst. Een globale erfovereenkomst is een overeenkomst waarbij één of beide ouders met al hun kinderen afspraken maken omtrent de behandeling van schenkingen in hun toekomstige n…

    Lees meer

    ​De invloed van COVID-19 op uw burgerlijke procedure - Update!

    Kesley Verachtert

    Wij berichtten u reeds over het Koninklijk Besluit nr. 2 van 9 april 2020, waarbij de regering gelet op de huidige crisissituatie maatregelen nam om tegemoet te komen aan de bekommernissen dat rechtshandelingen niet tijdig kunnen worden verricht en de dienstverlening van de rechtbank gehinderd zou…

    Lees meer

    Kunt u een belastingverhoging krijgen voor een laattijdige aangifte?

    Tomas Martens

    Volgens de website van de FOD Financiën kunt u een belastingverhoging krijgen wanneer uw aangifte laattijdig is ingediend, maar klopt dit wel? Recentelijk heeft het hof van beroep te Bergen zich hierover uitgesproken (Bergen 15 juli 2019, 2018/RG/120). Vooraleer we op dit arrest ingaan, moeten we …

    Lees meer

    Aangifte personenbelasting gescheiden of getrouwd? Vergissen is menselijk

    Tomas Martens

    In de aangifte personenbelasting moet een belastingplichtige diens burgerlijke staat aangeven. In deze casus was een belastingplichtige klaarblijkelijk de kluts kwijt en had ze zich precies op dit punt vergist. Kan een dergelijke vergissing rechtgezet worden? Het hof van beroep te Gent moest zich…

    Lees meer

    ​Het belang van betekening aan het juiste adres door een belastingplichtige

    Tomas Martens

    Om de beroepstermijn van één maand te laten lopen tegen een vonnis, moet het vonnis betekend worden. Dat gebeurt op de woonplaats van de betrokken partij. Maar waar woont de fiscus? Recent moest het Hof van Cassatie zich hierover uitspreken (Cass. 21 maart 2019, AR F.18.0115.F). Een b…

    Lees meer

    Wanneer een oude planning geconfronteerd wordt met een nieuwe en strengere fictiebepaling: de rechtszekerheid prevaleert

    Elisabeth Janssens en Rinse Elsermans

    Dit artikel is een verkorte en herwerkte versie van het artikel “De temporele werking van een verstrengde fictiebepaling: rechtspraak kiest voor rechtszekerheid en bevestigt datum van rechtshandeling als relevant aanknopingspunt” van de hand van Rinse Elsermans en Elisabeth Janssens, gepubliceerd in …

    Lees meer

    Het oordeel van VLABEL over de schenking onder last: zwart, wit of vele tinten grijs?

    Anne-Sophie Stievenard

    INLEIDING De schenking onder last kan niet als schenking worden gekwalificeerd en de verrichting moet als een overdracht onder bezwarende titel worden gezien. Tot dit besluit kwam VLABEL zowel in VB 20061(1) als in VB 20065 (2). Terwijl in de tweede beslissing zelfs niet meer wordt ingegaan op de…

    Lees meer

    België nogmaals veroordeeld door Europa voor ongelijke fiscale behandeling van Europees vastgoed

    Afgelopen donderdag heeft het Europees Hof van Justitie (C-842/19 van 12 november 2020) België veroordeeld tot een boete voor het niet aanpassen van de regelgeving inzake de fiscale behandeling van (buitenlandse) onroerende goederen. Heeft dit arrest een impact op uw onroerende goederen? Waarover …

    Lees meer

    Ambtshalve ontheffing voor VAA woning? - Het Grondwettelijk Hof houdt de boot af

    Tomas Martens

    Over het discriminatoir karakter van de forfaitaire waardering van het voordeel van alle aard (VAA) van een gratis ter beschikking gestelde woning (art. 18 KB/WIB) en de mogelijkheid tot ambtshalve ontheffing voor de teveel betaalde belastingen bogen zich al verschillende hoven en rechtbanken.…

    Lees meer

    Vrijheid van ondernemen van een bestuurder primeert op concurrentieverbod volgens Cassatie

    Er bestaat weinig discussie over het feit dat een bestuurder tijdens zijn mandaat geen concurrentie mag aangaan met de vennootschap waarin hij bestuurder is. Dit principe werd niet in een wet ingeschreven maar wordt afgeleid uit het algemeen principe dat bestuurders hun mandaat te goeder trouw…

    Lees meer

    Over het wetsontwerp belasting buitenlands vastgoed

    Ann-Sofie Ceulemans en Rosanne Van Gael

    Op 28 januari 2021 werd het wetsontwerp “houdende wijziging van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992 op vlak van de in het buitenland gelegen onroerende goederen” ingediend in de Kamer. Op die manier poogt de regering een einde te maken aan de ongelijke fiscale behandeling van buitenlands vas…

    Lees meer

    Een kadastraal inkomen voor buitenlands vastgoed wereldwijd

    Rosanne Van Gael en Ann-Sofie Ceulemans

    In ons nieuwsbericht van 11 februari zetten wij reeds de belangrijkste aandachtspunten van het wetsontwerp over het nieuwe belastingregime voor buitenlands vastgoed op een rij. Diezelfde dag nog werd dit wetsontwerp goedgekeurd door de Kamer. De wet zal allicht deze maand nog gepubliceerd worden in…

    Lees meer

    De fiscus wordt teruggefloten: zij mag de nietigheid van een onderhandse schenking niet inroepen!

    Elisabeth Janssens

    Geregistreerde schenkingen van roerende goederen worden onderworpen aan schenkbelasting, ongeacht de tijd die verstrijkt tussen de schenking en het overlijden van de schenker. Niet-geregistreerde schenkingen van roerende goederen vallen onder een driejarige ‘risico’-periode in de erfbelasting: ove…

    Lees meer

    Newsflash: de aangekondigde hervorming van de erf- en schenkbelasting is een feit!

    Elisabeth Janssens

    De aangekondigde hervorming van de erf- en schenkbelasting (zie hierover ons eerder artikel) werd deze week goedgekeurd door de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Dit betekent dat het decreet werd aangenomen en nu door de Vlaamse Regering moet worden bekrachtigd en afgekondigd, gevolgd…

    Lees meer

    De Liechtensteinse familiestichting: een paradijselijke planning ver weg van de fiscus of een belastbaar beding (ten behoeve van een derde) gevaarlijk dichtbij?

    Anne-Sophie Stievenard

    Een private stichting kan een pasklare oplossing zijn voor ouders die willen dat hun zorgbehoevend kind ook na hun overlijden de beste zorgen krijgt, voor ouders die bezorgd zijn dat hun kinderen hun erfenis ondoordacht zullen verbruiken en voor al diegenen die hun vermogen willen afzonderen zodat…

    Lees meer

    Qui paie à l’étranger, ne paie plus jamais deux fois? Geen dubbele erfbelasting (meer) op uw buitenlandse goederen?

    Anne-Sophie Stievenard en Alexandre Missal

    Heeft u uw fiscale woonplaats op het ogenblik van uw overlijden in België, dan zijn uw erfgenamen ertoe gehouden uw volledige vermogen (met inbegrip van de in het buitenland gelegen roerende én onroerende goederen) in de aangifte van nalatenschap aan te geven. België (of het Vlaams Gewest) is im…

    Lees meer

    Kunt u uw aandeelhouder-natuurlijke persoon en uw aandeelhouder-vennootschap verzoenen in het kader van de aanleg van een liquidatiereserve binnen de BV? Volgens de rulingcommissie wel!

    Ellen Quintelier

    Enige tijd terug stelden wij ons de vraag of onder het nieuw Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) binnen de BV statutair kan worden voorzien dat bij een dividenduitkering de liquidatiereserves bij voorrang worden toegekend aan de aandeelhouders-natuurlijke personen en dat de dividenden…

    Lees meer

    Vrijstelling van de volstortingsplicht: een doorn in het oog van de fiscus in het raam van VVPRbis, de wetgever reageert!

    Rosanne Van Gael en Dries Vandervelde

    Lees zeker de update van 24 december omtrent dit nieuwsbericht om op de hoogte te blijven van de laatste wijzigingen. De regering heeft recent een voorontwerp van wet goedgekeurd dat diverse wijzigingen aanbrengt aan het VVPRbis-stelsel. Deze regeling voorziet de mogelijkheid om, onder bepaalde…

    Lees meer

    NEWSFLASH - WACHTTERMIJN BIJ VVPRbis BLIJFT ALSNOG ONGEWIJZIGD!

    Rosanne Van Gael

    Wij verwijzen graag naar ons recent artikel waarin op basis van de reeds gekende informatie alvast de aangekondigde aanpassingen werden opgelijst. Naar aanleiding van de opmerkingen van de Raad van State, werd het ontwerp van wet geamendeerd. Belangrijk hierbij is dat men de wachttermijn alsnog…

    Lees meer

    Afschaffing Nederlandse box 3-belasting, zijn er gevolgen voor de Belgen?

    en Rosanne Van Gael

    Sedert 2017 is de Nederlandse “Box 3-belasting” van toepassing onder haar huidige vorm. De Box 3-heffing capteert verschillende belastingen in één stelsel, zo is het zowel een inkomsten-, vermogens- als meerwaardebelasting. De heffingsgrondslag betreft een fictief rendement van het totale (netto-) vermo…

    Lees meer

    Fiscus krijgt nieuwe wapens

    Alexandre Missal

    1. Dwangsom? Bedrijven die een fiscale visitatie (toegang tot gebouwen en/of computergegevens) zouden verhinderen, zouden hiertoe toch kunnen worden aangezet door het opleggen van een dwangsom. Volgens de actuele wetgeving zijn bedrijven verplicht toegang te verlenen tot hun bedrijfslokalen…

    Lees meer

    Huisvisitatie: het verlenen van een machtiging door de politierechter blijkt een loutere formaliteit

    Dieter Moens en Tim Melis

    De onschendbaarheid van de woning is ingeschreven in onze grondwet (artikel 15). Die onschendbaarheid geldt ook ten aanzien van de overheid. Maar de onschendbaarheid is echter niet absoluut, aangezien artikel 15 bepaalt dat een huiszoeking wel kan plaatshebben in de gevallen die de wet bepaalt en…

    Lees meer

    Wetsvoorstel tracht Antigoonleer wettelijk te verankeren in fiscale zaken

    Alexandre Missal en Dieter Moens

    Op 23 juni jl. werd door de heer Benoît Piedboeuf en mevrouw Nathalie Gilson, beiden Kamerleden voor MR, een wetsvoorstel ingediend teneinde het al dan niet gebruik van onrechtmatig verkregen bewijs in fiscale zaken wettelijk te verankeren (zogenaamde Antigoonleer). Dit zowel inzake directe als …

    Lees meer

    Het belang van een goede fiscale analyse bij een verblijf in het buitenland - Shakira

    Wim Vermeulen

    De “hips-don’t lie”-zangeres kocht in 2013 samen met haar toenmalige echtgenoot en topvoetballer, Gerard Piqué, een woning in Barcelona, maar tegelijk woonde ze tussen 2012 en 2014 in de Bahama’s en stelt ze slechts sporadisch in Spanje aanwezig te zijn geweest voor vakanties. De Spaanse fiscus gaat hie…

    Lees meer

    Niemand kan gedwongen worden in onverdeeldheid te blijven

    Robin Bosschaert

    Bovenstaand principe is één van de meest gekende bepalingen uit het oude Burgerlijk Wetboek (artikel 815 oud BW - intussen vervangen door artikel 4.66 BW). Reeds lange tijd bestond er discussie of voormeld artikel van toepassing was op iedere onverdeeldheid en dit ongeacht de oorsprong ervan. Een m…

    Lees meer

    Kennisgeving uitbreiding onderzoekstermijn ook noodzakelijk bij polyvalente visitatie door de BBI

    Tomas Martens , Alexandre Missal en Dieter Moens

    De Algemene Administratie van de Bijzondere Belastinginspectie (“de BBI”) staat bekend als één van de meest doortastende belastingadministraties binnen de FOD Financiën. Het is niet ongebruikelijk dat zij bij het opstarten van een fiscaal onderzoek een fiscale visitatie uitvoert bij één of meer belastin…

    Lees meer

    Inbreng van onroerend goed in huwgemeenschap gevolgd door schenking: wel op de ‘zwarte lijst’, maar toch geen fiscaal misbruik?

    Naomi Van Laer en Rinse Elsermans

    De rechtbank van eerste aanleg te Gent heeft geoordeeld dat de inbreng van onroerend goed in de huwgemeenschap, binnen een korte tijdspanne gevolgd door een schenking, niet kwalificeert als fiscaal misbruik. Is deze planningstechniek, die reeds lang op de ‘zwarte lijst’ van de bel…

    Lees meer

    Newsflash: Effectentaks 2.0 blijft overeind voor Grondwettelijk Hof, enkel gedeeltelijke vernietiging antimisbruikbepalingen

    Wouter Strypsteen en Dries Vandervelde

    Verschillende belastingplichtigen hadden vernietigingsberoepen ingesteld tegen de effectentaks 2.0. Na de eerdere vernietiging van de eerste effectentaks werd een herwerkte effectentaks 2.0 ingevoerd. De regering wou hiermee bewust een nieuwe taks op effectenrekeningen invoeren, eerder dan de oude…

    Lees meer

    Verhoging rechtsplegingsvergoeding met ingang vanaf 1 november 2022

    Robin Bosschaert

    Sedert 1 januari 2008 kent België een systeem waarbij de in het ongelijk gestelde partij forfaitair moet bijdragen in de kosten en erelonen van de advocaat van de in het gelijk gestelde partij. De omvang van de vergoeding wordt bepaald in functie van de inzet van het geding (de waarde van …

    Lees meer

    Artikel 49 WIB als ultiem wapen in de strijd tegen fraude bij onderaannemers?

    Alexandre Missal en Dieter Moens

    De laatste tijd worden wij steeds meer geconfronteerd met gevallen waarbij in het bijzonder de Bijzondere Belastinginspectie (hierna: BBI), artikel 49 WIB aanwendt in de strijd tegen fraude bij onderaannemers. Artikel 49 WIB wordt daarmee blijkbaar nogmaals gepromoveerd tot één van de belangrijkste a…

    Lees meer

    Aftrekbaarheid onderhoudsvergoedingen: strenge interpretatie van de voorwaarden door de fiscus

    Alexandre Missal

    Onderhoudsvergoedingen zijn ten belope van 80% aftrekbaar in hoofde van de schuldenaar indien bepaalde voorwaarden worden nageleefd : (i) De onderhoudsuitkeringen moeten regelmatig (dus periodiek) betaald worden; (ii) De onderhoudsgerechtigden mogen geen deel uitmaken van het gezin van de…

    Lees meer

    De administratieve boete voor de niet-melding van een juridische constructie: hof van beroep te Luik oordeelt dat er sprake is van een ongrondwettelijkheid

    Dieter Moens

    Een vergetelheid Een Luxemburgs rijksinwoner richtte in 2011 samen met enkele familieleden (Belgische rijksinwoners) een Luxemburgse SPF op (Société de gestion Patrimoine Familiale). De Belgische familieleden vergaten echter in hun Belgische aangifte in de personenbelasting melding te maken van d…

    Lees meer

    Vrijwillige betaling onderhoudsuitkeringen tijdens de procedure hoger beroep loont fiscaal

    Naomi Van Laer

    De onderhoudsplichtige, die zijn recht op aftrek ten belope van 80% in de personenbelasting wil behouden, betaalt beter de onderhoudsuitkeringen op regelmatige wijze, zelfs indien er hoger beroep werd ingesteld en de onderhoudsgerechtigde partij de betaling niet vraagt. Vonnis uitvoerbaar bij…

    Lees meer

    Een laattijdige aangifte leidt in principe tot een aftrekverbod

    Dieter Moens en Tomas Martens

    Op grond van artikel 444 WIB kan de fiscale Administratie een belastingverhoging toepassen wanneer een belastingplichtige zijn of haar fiscale verplichtingen niet is nagekomen. Hieraan gekoppeld heeft de wetgever sinds aanslagjaar 2019 een zogenaamd aftrekverbod ingevoerd. Dit aftrekverbod geldt…

    Lees meer

    Cumul aanslag geheime commissielonen en toevoeging verdoken meerwinsten aan de verworpen uitgaven? Wetgever zegt volmondig JA!

    Dieter Moens

    Er is de laatste maanden al veel inkt gevloeid over de aanslag geheime commissielonen (zie bijvoorbeeld onze eerdere artikels: ‘de wetgever zit niet stil’; ‘a never ending story’; ‘the saga continues’). Een volgend discussiepunt is de vraag of een cumul mogelijk is van enerzijds de aanslag geheime commissielo…

    Lees meer

    Inbreng van onroerend goed in huwgemeenschap gevolgd door schenking: toch fiscaal misbruik…

    Naomi Van Laer

    Hoe meer schenkers, hoe meer vreugde, zou gezegd kunnen worden. Zo kunnen kinderen tweemaal genieten van de laagste tariefschijven in de (progressieve onroerende) schenkbelasting indien beide ouders een onroerend goed schenken. De Vlaamse Belastingdienst staat echter weigerachtig tegenover de…

    Lees meer

    Einde aan de ongebreidelde toegang voor het grote publiek tot het UBO-register

    Rosanne Van Gael en

    De ongebreidelde toegang tot het UBO-register van het grote publiek (1) nam reeds - tijdelijk - zijn einde op 22 november 2022, toen het Europese Hof van Justitie besliste dat de openbaarheid van gegevens in het nationale UBO-register een ernstige inmenging vormt op het recht op eerbiediging van…

    Lees meer

    De beëindiging van de wettelijke samenwoning kan niet langer door een huwelijk met een derde

    Elisabeth Janssens

    BEËINDIGINGSGRONDEN VAN DE WETTELIJKE SAMENWONING Het Belgisch relatievermogensrecht kent drie samenlevingsvormen: het huwelijk, de wettelijke samenwoning en de feitelijke samenwoning. De wettelijke samenwoning is de toestand van samenleving door twee personen die een verklaring van wettelijke …

    Lees meer

    Fiscaal gunstregime voor familiale vennootschappen schendt grondwettelijk gelijkheidsbeginsel niet

    Eline Beeken en Eveline Vanthorre

    De schenking of vererving van aandelen van een familiale vennootschap kan genieten van een fiscaal gunstregime. Wanneer voldaan is aan enkele decretale voorwaarden, kunt u de aandelen van uw familiale vennootschap schenken met vrijstelling van schenkbelasting of kunnen uw aandelen vererven aan een…

    Lees meer

    Hand- of bankgift nadien vrijstellen van of onderwerpen aan inbreng: het kan onderhands

    Elisabeth Janssens en Naomi Van Laer

    INLEIDING Op 3 februari 2022 heeft het Hof van Cassatie geoordeeld dat een handgift, die gedaan werd als voorschot op erfdeel, op een later moment kan worden vrijgesteld van inbreng via een onderhands document. FEITEN CASSATIEARREST Het cassatiearrest behandelt een zaak die zich volledig onder het…

    Lees meer

    Het Hof van Beroep te Gent inzake de belastbare grondslag bij een vroegtijdige kapitaalvermindering volgend op de schenking van een familiale vennootschap

    Eline Beeken en Olivier De Keukelaere

    Indien men de vrijstelling van schenkbelasting volgend op de schenking van een familiale vennootschap onder het Vlaams fiscaal gunstregime voor de overdracht van familiale vennootschappen integraal wil behouden, mag het kapitaal gedurende drie jaar vanaf datum van de schenkingsakte niet dalen. (1) …

    Lees meer

    Newsflash: rulingcommissie levert eerste ruling af onder het nieuwe fiscaal stelsel inzake de auteursrechten

    Dieter Moens

    De rulingcommissie heeft eind juli (weliswaar pas deze week gepubliceerd op fisconetplus) een eerste ruling afgeleverd over het nieuwe fiscaal stelsel inzake de auteursrechten. De ruling werd aangevraagd door een auteur die regelmatig fiscale artikels schrijft voor een vaktijdschrift. De juridische…

    Lees meer

    De aangiftetermijnen gepubliceerd door de fiscale administratie zijn niet (altijd) bindend!

    Tomas Martens

    In een vonnis d.d. 29 september 2023 heeft de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen ons standpunt gevolgd dat de aangiftetermijnen gepubliceerd op Biztax niet (altijd) bindend zijn. Het belang van dit vonnis voor de praktijk kan niet worden onderschat. Aangiftetermijn van Biztax… In voorliggend g…

    Lees meer

    U mag de fiscus de deur wijzen!

    Dieter Moens

    In een recent mijlpaalarrest heeft het Hof van Cassatie geoordeeld dat de fiscale administratie niet zonder toestemming van de belastingplichtige een fiscale visitatie mag uitvoeren (Cass. 16 juni 2023). Niet alleen is die toestemming vereist, maar bovendien moet deze blijvend aanwezig zijn. Een…

    Lees meer

    Gunstregime familiale ondernemingen: bewijs van persoonlijke exploitatie

    Jozefien Dobbelaere en Eline Beeken

    Het gunstregime Activa die beroepsmatig geïnvesteerd zijn in een familiale onderneming, kunnen fiscaal voordelig worden geschonken of vererven. Een familiale onderneming is een een nijverheids-, handels-, ambachts-, of landbouwbedrijf of een vrij beroep, dat door de erflater dan wel schenker of …

    Lees meer

    Overdracht van de reserve van een levensverzekering naar een andere polis triggert erfbelasting

    Elisabeth Janssens

    Het hof van beroep te Gent heeft zich op 26 september 2023 uitgesproken over de toepassing van de erfbelasting in het kader van een aantal levensverzekeringen waarvan de reserve werd overgedragen naar enkele nieuwe polissen. Tijdstip van het geldelijk voordeel De fictiebepaling in de erfbelasting…

    Lees meer

    Toepassing van het fiscaal gunstregime voor (bepaalde) managementvennootschappen opnieuw een stapje dichterbij?

    Katrien Nys

    Managementvennootschappen worden door de Vlaamse Belastingdienst in principe uitgesloten van het fiscaal gunstregime voor familiale vennootschappen. In een recent vonnis van de rechtbank van eerste aanleg te Gent werd de uitsluiting van managementvennootschappen door VLABEL afgewezen met betrekking…

    Lees meer

    Het ouderlijk beheersrecht en de maatschap nader bekeken

    Kesley Verachtert

    Lees meer

    VLABEL over de uitkering van liquidatiereserves en de continuïteitsvoorwaarden voor het behoud van het gunstregime inzake familiale vennootschappen

    Olivier De Keukelaere en Eline Beeken

    Lees meer

    Het testamentaire meerjarigenbewind in nauwe schoentjes

    Nathalie Labeeuw en Anne-Sophie Stievenard

    Lees meer

    Vereffening en verdeling van nalatenschappen - Een praktijkgericht overzicht aan hand van een draaiboek

    Nathalie Labeeuw en Robin Bosschaert

    Onder andere volgende topics worden behandeld: Impact van een verblijvingsbeding op de gerechtelijke vereffening-verdeling Worden voorafgaande schenkingen automatisch betrokken bij de vereffening-verdeling? Opvragen van rekeninguittreksels: door de notaris-vereffenaar of door de partijen zelf?…

    Lees meer

    Rechtspraak vereffening-verdeling: toegelicht vanuit recente rechtspraak

    Nathalie Labeeuw

    Lees meer

    HUWELIJKSVERMOGENSRECHT: ACTUALIA, RECENTE RECHTSTPRAAK, INZICHT & EVALUATIE

    Rinse Elsermans en Nathalie Labeeuw

    Lees meer

    HUWELIJKSVERMOGENSRECHT ACTUALIA, RECENTE RECHTSTPRAAK, INZICHT & EVALUATIE

    Rinse Elsermans en Nathalie Labeeuw

    Lees meer

    HUWELIJKSVERMOGENSRECHT ACTUALIA, RECENTE RECHTSTPRAAK, INZICHT & EVALUATIE

    Rinse Elsermans en Nathalie Labeeuw

    Lees meer

    Recente rechtspraak en standpunten van VLABEL inzake schenk- en erfbelasting

    De Vlaamse Belastingdienst (VLABEL), die bevoegd is voor het innen van de Vlaamse registratie- en erfbelasting, heeft aan een hoog tempo administratieve standpunten, toleranties en voorafgaande beslissingen gepubliceerd omtrent haar visie op de toepassing in de praktijk van de Vlaamse Codex…

    Lees meer

    Schenkingen: een analyse na 2022

    Nathalie Labeeuw

    Tijdens deze webinar krijgt u een praktijkgerichte analyse van welke conclusies kunnen getrokken worden uit een aantal relevante evoluties uit 2022, zowel inzake wetgeving, rechtspraak en de Voorafgaande beslissingen en Administratieve standpunten van Vlabel.

    Lees meer

    Update en jaaroverzicht registratierechten en erfbelasting

    Nathalie Labeeuw

    Ook het afgelopen jaar is de erf- en registratiebelasting opnieuw op diverse voor de dagelijkse praktijk relevante vlakken gewijzigd. Voor ons een reden om alle wijzigingen van het voorbije jaar overzichtelijk op een rijtje te zetten: van decreetwijzigingen over Vlabel-standpunten en -ruling tot…

    Lees meer

    Fiscale infoclub - Volledige reeks

    Tim Melis en Nathalie Labeeuw

    Doelstelling van de fiscale infoclubs is maandelijks een overzicht te geven van de laatste ontwikkelingen in de fiscale wetgeving, rechtspraak, circulaires, administratieve beslissingen, enz. Maandelijks wordt een documentatiebundel samengesteld, waarin de verschillende nieuwigheden samengebracht…

    Lees meer